Spring til indhold

Udbytteaktier: Det skal du vide om aktier der betaler udbytte

Udbytteaktier

Udbytteaktier er populære. Du får afkast af dine investeringer udbetalt løbende, hvilket betyder at du ikke behøves at sælge dem for at få penge ud til dig selv.

Måske du køber udbytteaktierne for at beholde dem resten af livet? Dette kaldes buy-and-hold og er en af mange strategier der kan benyttes. Uanset hvad, så er udbytteaktier interessante. Samtidig så kan de være en fed tilføjning til den mere risikospredte månedsopsparing, for den udbytteinteresserede investor.

Hvad er en udbytteaktie?

Ser vi på aktier overordnet, så kan vi dele disse op i to kategorier. Henholdsvis udbytteaktier og vækstaktier.
Når et selskab tjener penge, er der nemlig overordnet to ting de kan vælge at gøre med det de har til overs. Enten kan de vælge at bruge det til at vækste og udbygge forretningen, og ellers kan de vælge at udbetale dette til aktionærerne.

Der findes naturligvis en mellemvej, hvor de betaler en lille smule – men når aktieselskaberne vælger at betale et udbytte, så falder de altså ind i kategorien udbytteaktier. Udbytteaktier kan dog også forstås som virksomheder, der mere konsistent betaler udbytte – år efter år. For nogen virksomheder er dette nemlig en del af deres selskabspolitik, og en måde at belønne samt holde på de trofaste aktionærer.

Hvorfor betaler virksomhederne udbytte?

Virksomhederne vælger at betale en del af deres overskud som udbytte, for et belønne aktionærerne og give disse en del af kagen. Ofte ses de mere traditionelle, finansielle virksomheder som solide udbyttebetalere. I Danmark kunne dette være forsinkringselskaber eller banker. Modsætningen, altså vækstselskaberne, falder ofte ind i kategorier som eksempelvis Biotech, IT og lignende. Det kan dog variere!

Grunden til at vækstaktierne ikke betaler udbytte er, at de ser pengene bedre brug til at udvide forretningen i større stil, end en veletableret bank. Det kan være til ansættelser, skalering, forskning eller så meget andet.

I enkelte tilfælde kan det at være aktionær medføre diverse frynsegoder i form af aktionærfordele. Læs om virksomheder med aktionærfordele her.

Udbetaler alle aktieselskaber udbytte?

Det er ikke pålagt selskaberne at betale udbytte. Dette vælges af virksomheden selv. Der bliver afholdt en generalforsamling i selskabet, hvor der i fællesskab besluttes hvorvidt der er uddeles udbytte til aktionærerne, samt hvor meget disse skal have.

Vælger de at udbetale et udbytte, vil dette blive overført til dit depot.

Hvor tit udbetales der udbytte

Det er op til virksomheden selv, hvor ofte de ønsker at udbetale udbytte. For størstedelen er det en gang om året, men der findes også virksomheder der gør det halvårligt, kvartalsvis eller samtlige af årets måneder.

I sidste ende bør det ikke have det store udslag i dit valg af udbytteaktie, for udbetales beløbet over flere gange, så får du ikke nødvendigvis mere – du får det bare af flere omgange. Nogen investorer synes dette er rart, så de har et konstant cash-flow(pengestrøm) de kan reinvestere.

X-dag og generalforsamling

Til generalforsamlingen besluttes det, hvor stor en del der skal udbetales som udbytte. Når dette er slået fast, så vil aktien dagen efter blive handlet UDEN ret til udbyttet. Dette kaldes for skæringsdagen, bedre kendt som X-dag. Kursen på aktien vil naturligvis falde, da penge bliver udbetalt. Der vil fortsat gå yderligere et par dage, før de der har ret til udbytte (Altså ejede aktien før X-dag) vil få pengene.

Du finder nemmest X-dagen for dine selskaber ved at søge på deres egne hjemmesider, eller ved en simpel google søgning. Mange virksomheder udbetaler i Februar og Marts, men dette er ikke et krav eller ens for alle.

Hvilke udbytteaktier skal jeg vælge?

Valget af udbytteaktier til porteføljen kan være både svært men også super interessant. Grundlæggende skal du have fokus på din investeringsstrategi. Hav din tidshorisont og risikoprofil med i tankerne. Fokuser endvidere på at finde udbyttebetalende virksomheder, der virker solide. Det nytter ikke noget at udbetale en flot udbytte i år, hvis det hele så ramler sammen næste år.

Hav udbytteskatten med i tankerne

Det er vigtigt for dig, at du undersøger skatten i det land, du overvejer at købe udbytteaktier i. For at starte simpelt, så har vi i Danmark en kildeskat på 27% – modtager du dansk udbytte, så vil der altså automatisk blive tilbageholdt 27% til skattefar. Overstiger det beløb du tjener på dine aktier en bestemt grænse, så vil du skulle betale 42 procent.

I 2020 er tallet for denne grænse 27% op til 55.300, og 42% over 55.300 i udbytteskat.

Udbytteskat fra udlandet

OECD har for at gøre det hele lettere, valgt at lave en fælles model. Denne model opstiller en regel om, at aktieudbytte kun skal beskattiges med 15% i kildelandet, hvorefter resten af skatten betales i hjemlandet.

Problemet er dog, at mange lande alligevel vælger at trække langt mere end de 15% i skat. Dette gør de, fordi at folk ‘bare’ kan vælge at søge om at få det resterende beløb tilbage. I Praksis er dette dog besværligt.

Som dansker kan du altså få nedslag for din udbytteskat i udlandet. Fortalt på en anden måde, så betaler du som udgangspunkt 15% i udbytte-kildelandet, og resten i Danmark. Vælger kildelandet så at trække mere end de 15 procent? Ja så skal du stadig betale skat i Danmark – og så betaler du samlet for meget i skat. Du skal nu selv søge dette tilbage.

Et par af de lande, der rent faktisk kun trækker de 15%, og ikke mere er: Canada, Finland, Holland og USA.

Det kan derfor være en fordel at finde udbytteaktier i Lande som eksempelvis Danmark og USA, da der ikke vil være behov for at søge om skatterefundering.

Det kan være svært at finde data på alle lande, og der tages forbehold for ændringer. Har du et god fif her? Så tilføj det i kommentarfeltet!

Udbytteaktier fra Danmark

Ser vi på det danske C25 indeks (De 25 mest omsatte virksomheder på den danske børs – læs mere her) så er der en hel række gode udbytteinvesteringer. Mange af dem er solide, ældre selskaber. Som udbytteinvestorer er vi interesserede i at købe solide selskaber, som i ved vil blive ved med at udbetale udbytte til os. Derfor kan der være en form for fornuft i, at vælge dem med en lang historik og med god udbyttebetaling.

Vær opmærksom på, at en del selskaber i 2020 har sløjfet udbyttet. Dette er sket på grund af Corona krisen. Som investor er det måske en ide at se lidt ‘let’ på dette, frem for at vælge virksomhederne fra af den grund. Se hellere på de forgående år, samt hvordan selskabet har klaret sig gennem krisen.

Udbytteaktier fra USA – Dividens Aristocrats

Hvis du ønsker at handle udbyttekatier fra USA, så er der to kategorier du bør kende til. Dette er henholdsvis Dividend Aristocrats og Dividend Kings.

Dividend Aristocrats er Amerikanske udbyttebetalende selskaber, der har hævet deres udbytte 25 år i træk. I gode så vel som dårlige tider. Disse kan være et kig værd, hvis du skal opbygge en solid udbytteportefølje.

Dividend Kings er måske endnu vildere. Her finder vi virksomheder, der konsekvent i gennem 50 år har hævet deres udbytte – år efter år.

Husk dog på, at både 25 og 50 års udbetaling ikke er en garanti for, at de kan fortsætte for evigt. Men, trods alt er det en god indikator. Læs indlægget om amerikanske udbytteaktier her.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.