Spring til indhold

Aktiehandel for begyndere: Kom godt i gang med investering [2022 GUIDE]

Aktiehandel for begyndere

Velkommen til vores indlæg omhandlende aktiehandel for begyndere! Investering i aktier kan være en forvirrende omgang og virker ved første øjekast vildt uoverskueligt. Der findes massere af udtryk og viden, hvilket fuldt forståeligt kan virke super forvirrende. I dette indlæg forsøger vi at give dig det bedste fundament for, at kaste dig ud i investering. Vi har i dette indlæg, udelukkende fokus på aktiehandel for begyndere. 

Vi håber, at du som minimum vil føle dig bedre klædt på som kommende investor. Har du spørgsmål? Så er du velkommen til at tilføje en kommentar. Finder du indlægget brugbart? Så del det endelig med venner og fremtidige investorer. Held og lykke!

Det skal vi se nærmere på.

Indlægget her er i den længere kategori. Først gennemgår vi et par grundlæggende spørgsmål: Hvad er en aktie, hvorfor bør du investere og hvordan fastsættes aktieprisen?

Herefter ser vi nærmere på, hvordan du køber en aktie. I afsnittet ser vi på valget mellem investering via egen bank, eller via en online handelsplatform. Vi ser ligeledes på udvalget af handelsplatforme, indsættelsen af penge, samt hvordan du helt konkret foretager første køb.

Med ovenstående på plads ser vi nærmere på, hvordan du egentlig kan tjene penge på aktierne. Vi ser på hvilke analysemetoder du kan benytte, for at udvælge de rigtige aktier. Ligeledes ser vi på din ønskede strategi, herunder risiko og tidshorisont. Alt i alt, forsøger vi altså at tage dig med fra A-Z og linker desuden til uddybende artikler, om mange af emnerne.

Grundlæggende om aktier

Så er vi i gang! Det første vi skal have styr på, er lidt grundlæggende omkring investering i aktier. Hvad er en aktie, hvordan sættes prisen og hvorfor er det en god ide at investere, frem for at have pengene stående i banken?  Det ser vi nærmere på i første del af aktiehandel for begyndere.

Hvad er en aktie?

Når du vælger at købe en aktie, vælger du rent faktisk at købe en lille del af virksomheden. Aktien er altså dit bevis på, at du nu ejer denne andel. Jo flere aktier du køber, jo større vil din ejerandel af selskabet være. 

I gamle dage mødte man fysisk op på aktiebørsen og handlede aktier i form af fysiske dokumenter. I dag handles aktier dog elektronisk og dine aktier opbevares i det der kaldes for et aktiedepot. Du kan åbne et aktiedepot i din private bank, eller via en online børsmægler.

Det er kun muligt at købe aktier i aktieselskaber (Altså A/S). For det vi som private investorer skal kunne investere, kræves det endvidere at selskabet er børsnoteret. Når først selskaber vælger at blive børsnoterede, kan de efterfølgende købes af private til den aktuelle aktiepris.

Hvorfor investere i aktier?

Der kan selvfølgelig være mange grunde til at investere i aktier. Siden du er havnet her, har du måske allerede dine egne. Overordnet er der dog en række fordele, der er værd at tage med i overvejelserne.

Aktiernes er i gennemsnit steget med 7,2 procent om året, i perioden fra 1870-2015. Det har vi skrevet mere om i dette indlæg om investering og afkast. Der kan selvfølgelig være år hvor det går fantastisk, og år hvor alt går nedad. Men, i gennemsnit er aktierne altså steget med de 7,2%. 

Placeres pengene i stedet i banken? Så skal du være heldig, hvis du får nogen former for renter. I dårlige perioder kan de endda være negative. Altså risikerer vi at betale for opbevaringen af egne penge i banken. Oven i dette kommer inflationen, der spiser lidt af din opsparing, hvert eneste år.

For at tage et simpelt eksempel, så vil 50.000 med 1% i renteafkast, blive til 67.484 over 30 år. Omvendt vil 50.000 investeret til 7% i rente, blive til 405.832 kroner på 30 år. I denne udregning er der ikke taget høje for skat, inflation med videre. Det er i alt sin simpelhed for at illustrere forskellen og vigtigheden af optimalt renteafkast.

Når du investerer skal du huske på, at historiske afkast på ingen måde er en garanti for fremtidige. Alt investering er forbundet med risiko og sker på eget ansvar.

Hvordan prissættes en aktie?

Aktier handles på aktiebørser. Prisen på de enkelte aktier, kaldes ligeledes for aktiens kurs. Netop aktiens kurs, baseres på det der kaldes for udbud og efterspørgsel. Det betyder at prisen på den enkelte aktie stiger, hvis der sker en stigende interesse for at købe den. Omvendt vil aktiens pris falde, hvis aktien bliver upopulær og derfor sælges af aktionærerne.

Helt simpelt kan det altså siges, at aktiehandel handler om at købe de aktier, der klarer det godt og fortsat vil gøre dette i fremtiden. Definitionen af at gøre det godt, vurderes af investorerne og afspejles i køb eller salg af virksomheden og dermed aktiens kurs.

Køb og salg af aktier

Med lidt grundlæggende informationer på plads, er det nu tid til at se nærmere på køb og salg af aktierne. Aktierne kan enten købes på børsen via egen bank, eller hos en af de store, online børsmæglere. Børsmæglerne har ligeledes banklicenser, men er i mange tilfælde udelukkende specialiserede i, at tilbyde det bedste produkt for investorer. Du kan sagtens have et investeringsdepot hos en online børsmægler, ved siden af din egen klassiske bank.

Investering via egen bank eller handelsplatform?

Aktier købes digitalt, via aktiebørser. Det er ikke længere muligt, at gå ned og købe en fysisk aktie. Alt handel klares altså ved at tænde computeren, eller et opkald til banken. Som ny investor har du som udgangspunkt to muligheder når du ønsker at investere. Du kan gøre det via din nuværende bank, eller du kan oprette dig hos en ekstern online børsmægler.

Vi vurderer at henholdsvis Nordnet og Saxo Investor, er de to største handelsplatforme i Danmark. Måske endda i hele Norden. Nordnet blev kåret til årets børsmægler i 2020 og Saxo Investor har i mange år været den største konkurrent. 

I dette indlæg tager vi udgangspunkt i valget af en online handelsplatform. I mange tilfælde vil der være højere gebyrer/handelskurtage forbundet med investering via traditionel bank. 

Valg af handelsplatform til aktier

Som nævnt ovenover er Nordnet og Saxo Banks ‘Saxo Investor’ de største platforme, når det kommer til investering i Danmark. Begge platforme er naturligvis underlagt tilsyn af finanstilsynet og har desuden tiltag, der sikrer dine indskud hvis noget skulle gå galt.

Der findes langt flere forskellige handelsplatforme, som eksempelvis Alm. Brand, DeGiro eller eToro. Vi anbefaler dog en af ovenstående. Tag et kig forbi deres hjemmesider, prøv det af og læs eventuelt vores sammenligning af Nordnet og Saxo Bank.

Indsættelse af penge på handelsplatform

Vælger du at investere via en ekstern handelsplatform, så kræver det naturligvis at du tilfører kontanter til investering. Når du oprette et aktiedepot, vil dette fungere i stil med en almindelig bankkonto. Du kan altså overføre fra din nuværende bank til dit investeringsdepot, via en normal bankoverførsel. Ønsker du løbende at investere en fast del af din indkomst? Så kan der ligeledes oprettes automatiske månedlige overførsler. På den måde slipper du for det manuelle arbejde hver gang. 

Udbetalingen foregår hos platformene også simpelt. Hos størstedelen af udbyderne foregår udbetaling af indestående på din konto, ved at du simpelt udfylder et felt med det ønskede beløb. Efterfølgende foretager virksomheden en udbetaling og du vil modtage dine penge.

Køb din første aktie

Med penge på den valgte platform, er du nu klar til at købe din første aktie. At købe i blinde er dog sjældent en god taktik, når det handler om investering. I dette afsnit ser vi nærmere på købet af aktier, så du har forståelsen. Efterfølgende ser vi i det kommende afsnit, nærmere på udvælgelsen, samt forståelsen af hvilke muligheder der er for at tjene penge på aktier.

Via søgefeltet på din handelsplatform, vil det være muligt for dig at søge efter enkelte aktier. Har du ingen idé om, hvad du vil investere i? Så kan det være en god ide, at søge inspiration og undersøge virksomhederne yderligere først. 

Afhængigt af din strategi kan du finde inspiration i din egen hverdag. Hvem producerer de ting, du er glad for? Du kan også søge inspiration i skrevne medier som Børsen, eller via bøgerne i vores boganbefalinger. Vil du hellere lytte? Så kan du blandt andet få et dagligt overblik og anbefalinger i podcasts som Millionærklubben. Der kan være mange tips at hente, i online forum. Vær dog opmærksom på, ikke at stole blindt på alt hvad du læser!

Når du har fundet den aktie du ønsker at købe, er du klar til at trykke på køb. Afhængigt af hvilket platform du benytter, vil det ligne noget i stil med billedet til højre.

Ønsker du at foretage en normal handel, vil du som udgangspunkt kun skulle udfylde antallet af aktier du ønsker at købe.

Du kan herefter se den totale pris, samt det gebyr (altså kurtage), som du betaler for at gennemføre handlen hos din børsmægler. 

Køb af aktie

Efterfølgende placeres aktien i dit depot, når handlen er gennemført. Pengene vil ligeledes være trukket fra dit depot og du er nu aktionær. Ønsker du senere at sælge dine aktier igen? Så gøres ved at klikke på den enkelte aktie og trykke på sælg. I det tilfælde vil der komme en boks frem identisk med ovenstående, hvor du kan se kurtage, antal og den totale pris du vil få. Herefter kan du klikke på sælg og du vil modtage pengene ind på depotet. Nemt!

Valg af aktier og investeringsstrategi

Valget af aktier og investeringsstrategi er vigtigt at forholde sig til. Det er ikke ligegyldigt, hvilke investeringer du foretager dig. Ofte vil din tidshorisont og risikovillighed nemlig afspejle, hvilke typer af aktier eller investeringer, du bør fokusere på. 

Aktiehandel for begyndere kan gøres simpelt ved, at starte investeringsrejsen med investering via investeringsforeninger. Interesserer du dig ikke for aktiemarkedet, eller ønsker du en let løsning? Så kan dette være særligt relevant for dig. Ligeledes giver foreninger ofte muligheden for, at opnå en bred spredning i aktieporteføljen. Altså minimeringen af din risiko.
Se eventuelt vores indlæg om Nordnets Månedsopsparing, hvis dette interesserer dig.

Uanset om du investerer via foreninger, ønsker at investere i enkelte aktier eller laver en kombination? Så er der lidt overvejelser du bør gøre dig. I dette afsnit ser vi på mulighederne for at tjene penge på aktier. Vi ser på valget af aktier til aktieporteføljen, inklusiv to typer af analyse du kan benytte som investor. Afslutningsvis ser vi på din strategi – altså blandt andet hvor længe du ønsker at investere, samt kontrol af risikoen.

Muligheder for at tjene penge på aktier

Som investor har du flere muligheder for, at tjene penge på dine investeringer i aktier. Den første mulighed er, at du invester i en aktier, hvorefter denne stiger i værdi og du simpelt sælger dine aktier igen. 

En anden mulighed er, at investere i aktier der udbetaler udbytte. Udbytte betyder, at selskabet udbetaler et antal kroner pr. aktie, til alle deres aktionærer. Denne type aktie kaldes ligeledes for en udbytteaktie. Det er selskabets bestyrelse der beslutter, hvor mange penge der eventuelt skal udbetales, på selskabets generalforsamling. Det er ikke et krav for aktier, at de skal udbetale udbytte til deres aktionærer.

Som en tredje mulighed er det ligeledes muligt at tjene penge ved at “shorte” aktier. Dette er dog teknisk avanceret og er ikke egnet for begyndere. Shorting betyder kort fortalt, at du satser på at aktien vil falde i værdi, i den kommende tid.

Valg af aktier til aktieporteføljen

Når du investerer i en aktie, er det naturligvis vigtigt at du tror på virksomheden som investor. Hele formålet med investeringen er, at dine penge forhåbentlig skal øge deres værdi. At følge mavefornemmelsen eller opslag på internettet, er næppe den bedste taktik.

Det handler for dig som investor om, at opbygge en værktøjskasse, der giver de bedste værktøjer til at vælge korrekt. I investeringsverdenen er der som udgangspunkt to primære måder, hvorpå du kan ‘analysere’ aktierne og vurdere om de er en potentielt god investering.

De to analyseformer kaldes henholdsvis fundamental- samt teknisk analyse. Set i perspektiv til aktiehandel for begyndere, er fundamental ofte anset for værende lettest. Du får dog her en kort forklaring af begge typer aktieanalyse. At benytte den ene type, er ikke ensbetydende med, at den anden ikke kan bruges som supplering eller i kombination.

Hvad er fundamental aktieanalyse?

Den fundamentale analyse er en teknik, der hjælper dig med at vurdere prisen på et aktuelt værdipapir. Grundstenene i fundamental analyse bygger på virksomhedens regnskaber, nøgletal, ledelse, strategi og fremtidsudsigter. En fundamental analyse kan altså omfatte en vurdering af eksempelvis virksomhedens omsætning, deres profit, deres gæld, konkurrenter,  eller fremtidsmulighederne for den sektor de befinder sig i.

Mulighederne er mange og ovenstående er blot et eksempel. Helt konkret ser fundamental analyse mere ‘traditionelt’ på en virksomhed. Ofte kan fundamental analyse sættes i forbindelse med investering på lidt længere sigt. Overordnet kan det siges, at fundamental analyse er baseret på regnskaber og teknisk analyse er baseret på grafer.

Hvad er teknisk aktieanalyse?

Teknisk analyse baseres på analyse af grafer og data. Her forsøger investoren at forudsige prisens retning på aktien, for at vurdere om denne er et godt køb til nuværende kurs.
Ved teknisk analyse tror analytikerne på, at markedet består af reaktioner og modreaktioner. Altså vil der med tiden tegne sig et mønster, der vil gentage sig i kursgrafer og kan aflæses.

For at kunne benytte teknisk analyse, kræver det at du lærer at benytte en hel række analyseredskaber. Blandt andet ser tekniske analytikere på det der kaldes for glidende gennemsnit, trendlinjer, modstands/støtteniveauer, købs/salgssignaler og meget mere.

Teknisk analyse er kompliceret for de fleste, men er muligt at lære hvis viljen er der. Set i perspektiv til aktiehandel for begyndere, kan det næppe anbefales. Men, måske du på et senere tidspunkt kan bruge værktøjet som supplement.

Søg gerne vejledning, men gør dig selv den tjeneste at brug tiden på at lære at analysere virksomhederne selv. Det giver ofte en større tro på investeringerne, hvis du har sat dig ind i fremtidsudsigterne eller regnskabet. Vi har skrevet et indlæg om valg af aktier, hvis du vil vide mere om denne del. Indlægget er primært baseret på fundamental analyse.

Investeringsstrategi

Din investeringsstrategi fortæller noget om, hvordan din investeringsportefølje skal sammensættes. For den private investor er det ikke nødvendigt, at skrive et kæmpe dokument, for at komme i gang. Det er dog en god idé, at du gør dig tanker omkring hvordan fremtiden ser ud for dig og din økonomi.

Som noget af det første bør du gøre op med dig selv, om du ønsker at være en aktiv eller passiv investor. Aktive investorer følger markedet, køber og sælger hyppigere og forsøger at skabe det bedste afkast, ved at være up-to-date konstant. Ofte er dette tidskrævende.

I den modsatte lejer findes de passive investorer. Her købes ofte på lang sigt, hvorefter porteføljen i større eller mindre grad overlades til sig selv. Det kan gøres ved at udvælge enkelte aktier, der efterfølgende gemmes væk i mange år. Alternativt kan der opsættes en automatisk investering i eksempelvis en bred fond, der følger gennemsnittet i aktiemarkedet.

Nogen tror de kan slå markedet og det årlige gennemsnitsafkast på 7,2%, som vi nævnte tidligere. Andre finder sigt fint tilfredse med, at modtage det gennemsnitlige afkast. Valget er op til dig som investor og dit valg af aktier eller fonde til investeringsporteføljen.

Med styr på ovenstående kan du nu gå videre til overvejelserne om din risiko og din tidshorisont. Det siges populært at risiko og afkast er direkte afhængige af hinanden. Derfor er du nødsaget til at gøre op med dig selv, hvor stor din risikovillighed egentlig er.

Noget af det vigtigste at overveje er, hvornår du forventer at skulle bruge dine penge igen. Er der 50 år til? Så har du muligheden for, at påtage dig en stor risiko. Omvendt bør du tænke dig godt om, hvis pengene skal bruges til en lejlighed om to år. 

Antallet af aktier, størrelsen af selskabet, geografisk placering og mange andre elementer kan ligeledes have indflydelse. Ønsker du at dykke ned, så læs eventuelt: Risiko og investering: Spredning i porteføljen skaber sikkerhed! 

Guiden er ikke nødvendigvis komplet. Som investor kan du altid udvikle dig og lære mere. Den tager fast i alt det grundlæggende du skal vide, før du begynder at investere. Er du sulten efter mere? Så kan du lære enormt meget, ved at læse en eller flere bøger om investering i aktier

Savner du afklaring eller uddybelse? Så tilføj gerne en kommentar herunder. Held og lykke!

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.