Spring til indhold

Risiko og investering: Spredning i porteføljen skaber sikkerhed!

Investering og risiko

Har du overvejet sammenhængen mellem investering og risiko i din portefølje? Er størstedelen af dine aktier fra samme land, sektor eller købt i samme valuta? Så kan du, uden at have tænkt over det, udsætte din investering penge for unødvendig risiko.

Uanset om du investerer i aktier, obligationer, ejendom eller noget helt fjerde? Så er det altid værd at overveje porteføljens risiko og spredning.

I dette indlæg ser vi nærmere på et par fremragende muligheder for, at sprede pengene ud, hvilket bør resultere i et mere begrænset omfang af risiko i investeringsporteføljen.

Risikospredning og investeringsstrategi

Hvornår har du sidst givet din portefølje det store eftersyn? Uanset om du er ny investor, eller har været på markedet i årtier? Så kan det være fordelagtigt at lave en kontrol af risikospredningen fra tid til anden.

Positionerne i de enkelte investeringer kan stige. Eksempelvis kan en enkelt aktie stige meget, og vægte for tungt i det samlede regnskab. På denne måde kan det være rart, at sørge for at få porteføljen trimmet og fordelt løbende.

Som investor bør du sørge for, at have det totale overblik over dine investeringer. Noter eksempelvis den procentvise fordeling på tværs af investeringstyper, eller de enkelte aktiers andel af de samlede investeringer.

Der kan være meget risiko at “spare”, ved at sørge for at gennemgå porteføljen, hvilket kan give dig og din investeringsstrategi en idé om, i hvilken retning der fremover skal arbejdes.

Investering i forskellige typer af aktiver

Noget af det første vi møder som nye investorer, er de mange forskellige typer af investeringer. Det kan være uoverskueligt at få et overblik over dem alle, så ofte kan det være en god idé at tage udgangspunkt i de traditionelle og bedst afprøvede. Altså steder hvor vi ved, at det er muligt at få succes og gode afkast.

Øverst på investeringsliv, finder du en værktøjskasse der blandt andet indeholder en oversigt over forskellige typer af investering. Her kan du blive klogere på en stor del, af de klassiske muligheder.

Som investor kan det være en god idé, at overveje spredningen ud over flere typer af investering. Dette behøves du nødvendigvis ikke at gøre fra dag et, men i takt med at din formue vokser? Så hjælper det måske på nattesøvnen at du ikke har alle dine penge investeret, i et enkelt aktieselskab. Altså hvis nu de skulle være så uheldige, pludselig at gå konkurs.

Du kan blandt andet se nærmere på muligheden for investering i ejendomme. Som et “nyere” koncept, kan disse også crowdfundes. Det betyder simpelt forklaret, at flere investorer investerer sammen til et langt lavere indskud i det enkelte projekt.

Alternativt findes der de mere traditionelle investeringsløsninger. Aktier og obligationer bliver ofte forbundet. Her kan obligationernes lavere risiko, være med til at minimere risikoen der kan forekomme ved at investere i aktier.

Er du til det nye og moderne? Så kan du også se nærmere på investeringer i kryptovaluta som Bitcoin, eller andre alternativer som Skov eller Crowdlending (P2P lån).

Yderligere spredning i de enkelte typer af investering

Når du har truffet beslutningen om, at investere i en eller flere af de overordnede investeringstyper – så kan du naturligvis sprede dine investeringer yderligere.

Det overordnede aktiemarked kan opdeles i 11 “grene”. Disse kaldes også for aktiemarkedets 11 sektorer, og kan give dig en god indikation over hvordan og hvor godt, dine aktier egentlig er spredt på markedet.

Eksempelvis er Novo Nordisk, H. Lundbeck og AMBU alle tre en del af sundhedssektoren. Hvis din portefølje består af for mange aktier i samme sektor? Så bør du overveje at sprede disse ud over flere forskellige.

Hvorfor bør du så gøre dette? Ja overvej hvis sundhedssektoren går ind i en virkelig dårlig periode? Så ville det have været rart at være eksponeret med eksempelvis ejendomssektoren, IT, eller måske forsyning.

I forlængelse af aktiemarkedets opdeling i 11 sektorer, kan du yderligere opdele den enkelte sektor i underkategorier. Det er godt at vide, men ofte vil du have mere end rigeligt i at holde øje med disse overordnede – i kombination med din sunde fornuft.

På samme måde kan man ved obligationer investere i forskellige typer – altså lave en spredning over flere typer som realkredit og statsobligationer.

Handler du ejendomme? Så kan du sprede investeringerne over forskellige typer. Dette kunne være studieboliger, familiehuse, erhvervslokaler og så videre.

Valutarisiko ved investering

Køber du som dansk investor eksempelvis amerikanske aktier, på en amerikansk børs? Så vil afkastet på din investering ikke kun være påvirket af den procentvise ændring i aktiens kurs.

Da du investerer i Amerikanske dollars, så vil du ligeledes være eksponeret mod valutakursen. Valutaspredning kan altså på en og samme tid være din bedste ven, samt din værste fjende.

Investering i euro er ikke på samme måde en risiko, da Danmark fører en fastkurspolitik over for euroen. Altså fastholdes kursens tæt.

Du undgår for stor risiko, ved at sprede dine investeringer over flere forskellige valutaer. Investerer du i investeringsforeninger? Så er disse ofte eksponeret mod mange forskellige aktier, på mange forskellige markeder. Undersøg gerne dette i fondens investorinformation.

På samme måde vil risikoen ved investering i andre valuta, ofte være sammenkoblet med din tidshorisont. En længere tidshorisont, vil have muligheden for at udligne eventuelle udsving i valutaens kurs.

Investerer du geografisk adspredt? Så kan dette ligeledes være med til at sprede din valuta risiko. Læs bare med herunder.

Geografisk spredning

Den øgede globalisering gør, at stadig flere virksomheder vokser ud over egne grænser. Alene i Danmark har vi adskillige virksomheder der driver forretning rundt om i verden. Tag blot et kig på det danske C25 indeks.

Ligeledes forbindes vi på kryds og tværs af teknologiens udvikling, hvilket igen gør det nemmere at drive forretning, samarbejde eller at sælge til hele verden.

Ovenstående kan altså være et argument for, at man bør overveje hvilke sektorer virksomhederne arbejder i, frem for hvilket land de oprindeligt er etablerede i.

Du bør dog stadig gøre dig overvejelserne. Valutarisikoen alene kan være en god grund til spredning. På samme måde er der fortsat en øget risiko forbundet ved investering i visse dele af verden. Altså er det fortsat på ingen måde uden betydning for dig som investor.

Afsluttende kan der være noget skatteteknisk forbundet med, at modtage udbytte fra de forskellige lande. Her har Danmark en aftale med eksempelvis Canada og USA – men, andre lande kan kræve en forhøjet skatteprocent af dit potentielle udbytte fra landet.

Geografisk spredning ved investeringsforeninger

Investerer du i danske investerings eller indexfonde, så vil du præcis som med de udenlandske ETF’er have muligheden for at opnå en bred portefølje uden særligt arbejde.

Med de rigtige valg, kan du ofte opnå en global spredning ved at benytte en enkelt fond. Disse vil dog ofte være vægtede en smule mod USA (Eller andre). Oplever du, at fonden er tungt vægtet mod eksempelvis USA? Så kan du overveje at supplere op med en emerging markets fond.

Afstem tidshorisont og risikoprofil

Tidshorisonten for din investering, kan have meget at sige om din generelle risiko. Sagt på en anden måde, så kan det være en dum idé at investere 100% i aktier, hvis du skal bruge pengene om kort tid.

En kort tidshorisont giver overordnet dine investeringer hårdere vilkår for, at komme tilbage hvis de uheldigvis skulle tage et fald. Hvis du er nødsaget til at sælge om et år, fordi du skal købe hus? Så er det ikke sjov at skulle sælge til -25%.

Har du omvendt mange år til, at investeringen skal bruges? Så vil du i værste tilfælde kunne vente på at markedet forhåbentlig kommer tilbage, og investeringen igen stiger.

Netop punktet med at markedet forhåbentlig vil stige igen, er en af grundende til at det er vigtigt at tage risikospredningen seriøst.

Er du eksponeret mod enkelte investeringer? Så er der større risiko for, at disse ikke kommer igen. Har du i stedet lavet en bred investering? Så vil gennemsnittet med større sandsynlighed komme sig på den lange bane.

Hvad gør du, for at opnå spredning i dine investeringer? Del gerne din strategi i kommentarfeltet herunder!

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.