Spring til indhold

Aktiesektorer: Har du styr på balancen i din aktieportefølje?

Aktiesektorer

For at opnå de bedste resultater ved investering, er det vigtigt at sørge for at spredningen er i orden. Altså skal vi undgå at lægge alle æg i samme kurv. En af mulighederne inden for investering i aktier, er at investere ind i flere forskellige aktiesektorer. Overordnet kan aktiemarkedet nemlig opdeles i 11 “kategorier” og det er lige præcis dem, dette indlæg handler om.

Spred din risiko på aktiemarkedet

Ser vi nærmere på aktiemarkedet, så er vigtigt at inkorporere risikospredning i investeringerne. Dette kan blandt andet gøres ved at bruge en investeringsfond, eller ved at købe diversificerede aktier, i forskellige aktiesektorer. Med diversificering menes der blot, at aktierne skal være forskellige fra hinanden.

Det nytter ikke noget, at have 4 banker og tre flyselskaber, når det pludselig er netop disse brancher der bliver ramt af en nedtur i markedet, eller en krise. Af den grund skal det overvejes, hvordan der købes ind i porteføljen. Udover at bruge den sunde fornuft, så findes der altså en måde at sikre risikospredning i porteføljen – man kan se på sektorerne.

Aktiemarkedets sektorer

Når vi tager det samlede aktiemarked, så kan dette inddeles i 11 overordnede kategorier. Disse kaldes for aktiesektorer. Placeringen er bestemt af aktieselskabets overordnede arbejds- eller produktområde. Eksempelvis hører Danske Bank under den finansielle sektor, og Novo Nordisk hører under sundhedssektoren. Herunder kan du se alle 11 aktiesektorer.

Communication Services (Kommunikation)

Consumer Discretionary (Cyklisk forbrug)

Consumer Staples (Forbrug)

Energy
(Energi)

Information Technology (Teknologi)

Financials
(Finansielle)

Industrials
(Industri)

Materials
(Materialer)

Healt Care
(Sundhed)

Real Estate
(Ejendom)

Utilities
(Forsyning)

Ved ønsket om spredningen af vores aktier, handler det altså blandt andet om at udvælge aktier fra forskellige aktiesektorer. Hele idéen bag dette er, at porteføljen på den baggrund vil stå stærkere i det samlede billede.

Går det dårligt for aktierne i en sektor? Så har du heldigvis købt aktier i flere andre, hvilket kan være med til at minimere dit tab – og din risiko. Det er vigtigt ved opbygningen af en stor aktieportefølje, at sørge for at netop denne balance er i orden. Er man uden at vide det, overvægtet i enkelte sektorer? Så kan det potentielt koste store tab hvis man er uheldig som aktieinvestor.

Gennemgang af aktiemarkedets 11 sektorer

Hvad indeholder aktiemarkedets 11 sektorer egentlig? I følgende afsnit gennemgår vi alle 11 sektorer med en mindre forklaring samt eksempler på aktier der tilhører den enkelte.

Brug gerne listen som inspiration til opbygningen af din egen portefølje. Skriv eventuelt de enkelte sektorer ned, og noter hvilke af dine nuværende aktier der hører til hvor? På den måde kan du få et overblik over, hvor der skal tilføjes eller sælges ud for en god fordeling.

1. Communication Services - Kommunikation

Kommunikationssektoren består af de virksomheder, der holder folk forbundet og giver muligheden for kommunikation. Dette inkluderer blandt andet aktører der tilbyder internet  og telefoni. Endvidere indeholder sektoren sociale medier og streaming tjenester. Dette kan altså være aktieselskaber som Netflix, Disney, AT&T eller Facebook.

2. Energy - Energi

Energisektoren består af alle de selskaber, der er indblandet i udvinding af energi. Det kan være alt fra Olie og gas til vind eller solenergi. Det kan ligeledes være virksomhederne der producerer produkter, til udvinding af energien. Eksempler kan være Exxon Mobil eller Royal Dutch Shell.

3. Industrials - Industri

Selskaberne i industrisektoren er bredt fordelt. Her findes alt fra flyselskaber til våbenproducenter, jernbaneselskaber eller store bygge og konstruktionsselskaber som Caterpillar. Andre eksempler kan være SAS, Boeing, FedEx eller Delta Airlines. 

4. Consumer Discretionary - Cyklisk Forbrug

Cykliske aktier er ofte følsomme over for økonomiske udsving. Aktier i denne sektor består ofte at “Nice to have” luksusvarer eller tjenester. Altså ting der ikke er nødvendige.

Efterspørgslen afhænger af de økonomiske forhold og indebærer blandt andet biler, smykker, hobbyartikler eller elektronik. Dette kan også være restaurant, fly eller hoteller.

Aktierne kan klarer sig godt i økonomisk opgang, men er ligeledes risikable i et bear marked. Eksempler på aktier i denne kategori kunne være Starbucks eller Louis vuiton.

Læs mere om investering i en økonomisk krise. 

5. Information Technology - Teknologi

Informationsteknologi (IT) sektoren, består af virksomheder der enten udvikler eller distribuerer teknologiske produkter og tjenester. Denne sektor inkluderer også internetvirksomheder.

Af teknologiske produkter kan nævnes computere, processorer eller operativsystemer. Eksempler på aktier fra IT sektoren kan være store virksomheder som eksempelvis Mastercard, Apple, Microsoft eller IBM.

6. Materials - Materialer

Selskaber i materiale-sektoren, udvinder det produkt, som andre sektorer skal bruge i deres produktion. Dette kan eksempelvis være mineselskaber, guld, sølv eller skovbrug. Virksomheder som laver indpakning eller andre materialer til drift af virksomhed, befinder sig ligeledes i denne kategori.

7. Consumer Staples - Forbrug

Virksomhederne i denne sektor, leverer alle de produkter der  i modsætning til den cykliske sektor, er nødvendige for os. Det kan være fødevareproducenter eller drikkevarer. Ligeledes husholdning, tandpasta eller hvad du ikke ville undvære selv i en økonomosik krise. Eksempler kan være Coca-Cola, Colgate-Palmolive eller tobaksproducenter.

8. Financials - Finansielle

Den finansielle sektor indeholder virksomheder, der er involveret i finansiering, investering opbevaring af penge. Oftest tænker vi investorer på bank eller forsikringsselskaber. Sektoren indeholder en del ældre, stabile virksomheder.

I Danmark har vi eksempler på aktier som Tryg og Top Danmark, eller bankerne som Danske og Jyske Bank. Ser vi til USA, kan eksempler være Bank of America eller Warren Buffets investeringsselskab: Berkshire Hathaway.

Warren Buffet er anerkendt som værende en af verdens absolut bedste investorer. Vi har her på investeringsliv skrevet et portræt om den berømte investor. Her ser vi nærmere på ting som Warren Buffets uddannelse, virksomheder, investeringsstrategi med videre.

9. Health Care - Sundhed

Sundhedssektoren består blandt andet af medicinske og farmaceutiske aktieselskaber. Altså overordnet de virksomheder der har fokus på menneskets sundhed, krop og sind.

I Danmark har vi blandt andet H. Lundbeck eller Novo Nordisk. I USA findes blandt andre Johnson&Johnson. De seneste par år, er canabis endvidere blevet en større del af sundhedssektoren. Blandt andet kan nævnes Aurora Cannabis.

10. Real Estate - Ejendom

Fast ejendom inkluderer ejendomsmæglere og ejendomsselskaber. Ligeledes er REITs (Real Estate Investment Trusts) omfattet. Netop eksponering mod ejendomme gennem aktier kan være et alternativ til den traditionelle ejendomsinvestering.

11. Utilities - Forsyning

Forsyningssektoren leverer og producerer el, vand samt gas. Dette kan eksempelvis være Danske Ørsted (Tidligere DONG) der tidligere havde fokus på olie, men nu fokuserer på Vindenergi fra særligt havvindmøller.

Det kan også være Amerikanske Colsolidated Edison der leverer gas og elektricitet til Amerikanske familier.

Aktiesektorernes performance

Det er også værd at have med i tankerne, at alle aktiesektorer ikke performer lige godt hele tiden. Den globale økonomi, megatrends og forskellige begivenheder på verdensplan kan have stor indflydelse på det gennemsnitlige afkast.

Netop en svingende eller skiftende performance, er endnu en grund til at overveje, om ikke det er en god idé at differentiere porteføljen yderligere.

Hvordan kan man ellers differentiere sine aktier?

Aktiernes sektorer er en væsentlig faktor ved diversificering af aktieporteføljen. Det er vigtigt at få en forståelse for, for at undgå at tage unødvendig risiko. Det er muligt at opdele de enkelte sektorer yderligere. Altså kan man udvælge forskellige brancher eller specifikke områder man ønsker at investere ind i, ved eksempelvis ejendomme eller forsyning.

Geografisk placering af aktieselskaber

Det kan være en god idé, at have fokus på at sprede investeringerne ud over verden.
Køber du kun aktier i et enkelt land, så har du fortsat en del risiko forbundet med din investering. Selv hvis du har spredt investeringerne ud over flere sektorer, er dette ikke nødvendigvis nok.

Er du kun eksponeret mod det enkelte land, vil du eksempelvis være i risikogruppen hvis valutaen skulle miste værdi. Du vil også være sårbar hvis landets økonomi pludselig får hug.

Opnå spredning med en investeringsforening

Har du ikke tid eller lyst til at sætte dig ind i de enkelte markeder, sektorer eller aktier?
Så findes der en løsning for den mere passive investor. Med investeringsforeninger overlader du alle beslutninger til professionelle. Et eksempel kunne være at oprette en månedsopsparing hos nordnet, hvorefter opsparingen i teorien kan passe sig selv i årevis.


Hvad gør du for at opnå en god risikospredning i din investeringsportefølje? Del gerne dit bedte trick med os andre i kommentarfeltet!

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.