Spring til indhold

Warren Buffet: Læs vores portræt af verdens mest succesfulde investor

Warren Buffet

Warren Buffet er for mange investorer et kæmpe forbillede. Med sine 90 År i 2020, sidder han fortsat i spidsen for sit eget investeringsselskab, Berkshire Hathaway. Han begyndte at investere i en alder af kun 11 år, hvilket giver ham imponerende 79 år som aktieinvestor. Udnyttelsen af Renters rente kombineret med en beskeden livsstil gør derfor også, at netop Warren Buffet bliver anset for, at være verdens mest succesfulde aktieinvestor.

Han er kendt som Oraklet fra Omaha, som investeringsguru og for at være blandt verdens både rigeste og mest respekterede forretningsfolk. I dette indlæg zoomer vi ind på den succesfulde aktieinvestor. Herunder både historien om Warren Buffet selv, hans investeringsstrategi, forretningslivet, råd til nye investorer og meget mere. 

Hvem er Warren Buffet?

Warren Edward Buffett blev født i år 1930, i Omaha (Nebraska, USA). Buffets far hed Howard og arbejdede som Børsmægler, han var desuden medlem af den Amerikanske kongres. Moderen Leila var hjemmegående og havde med stor sandsynlighed nok at se til, med både Warren Buffet samt to søskende.

Som ung mand besøgte Warren faderens arbejde, hvor han kritisk beskuede diverse aktiekurser. Allerede i en alder af 11 år, foretog han herefter sin første investering. Her købte Warren Buffet 3 stk. aktier i selskabet “Cities Service Preferred”. Prisen var ca 240 kroner pr. styk, hvilket dog hurtigt ændrede sig til kun 170 kroner. 

Buffets strategi så dog ud til, allerede den gang at fungere. Han besluttede nemlig at fastholde investeringen – og solgte først ud, da aktien nåede en kurs på 255 kroner. Aktien steg dog senere til hele 1270 kroner, hvilket nok var en vigtig lektie, for den ellers tålmodige investor. 

Warren Buffet uddannelse

Som 16 årig startede den unge Buffet på ‘University of Pennsylvania’. Her studerede han forretning i to år, hvorefter Warren Buffets uddannelse blev færdiggjort i Nebraska, i en alder af 20 år. Han har senere fået en kandidat i økonomi, fra ‘University of Columbia’, hvor han studerede under sin mentor, Benjamin Graham. I de efterfølgende år fortsatte Warren Buffet sin uddannelse på “New Yorks institute of Finance”, samt med arbejde for netop Benjamin Graham.

I en alder af 13 år, begyndte Buffet at arbejde som avisdreng, hvor han i samme forbindelse, udarbejdede sin første skatteangivelse selv. Her opgav han blandt andet et fradrag på 230 kroner, for brugen af cyklen, i forbindelse med uddeling af aviser.

I Gymnasiet skulle Buffet angiveligt have købt en flippermaskine for 150 kroner, der blev installeret i en frisørsalon. Overskuddet gjorde hurtigt, at forretningen kunne udvides med flere maskiner. Til sidste blev hele spillemaskine-forretningen solgt, for lidt over 7.500 kroner. 

Som 26 årig startede Warren Buffet virksomheden ‘Buffet Partnership Ltd.’. Her brugte han de værktøjer han havde lært, ved undervisning og arbejde for Benjamin Graham. Virksomheden gjorde ham til millionær, men blev senere lukket, da Buffet ville fokusere på en af investeringerne.

i 1965 overtog han nemlig kontrollen over tekstilvirksomheden, kaldet ‘Berkshire Hathaway’. Buffet er kendt for at finde undervurderede virksomheder, hvilket også var sagen i dette tilfælde. Med tiden blev tekstil afdelingen dog udskiftet med investeringer i andre sektorer og brancher. Blandt andet købte man andele i nyhedsmediet ‘The Washington Post’ samt olieselskabet ‘Exxon’. Senere kom investeringer i blandt andet ‘Coca-Cola’, ‘Bank Of America’ samt ‘Apple’.

Berkshire Hathaways fokus var nu ændret fra tekstilproducent – til investeringsselskab.

Warren Buffets formue

Warren Buffet har i 2020 en anslået formue, på intet mindre end 80 Miliarder Dollars. Det gør ham til verdens 7. rigeste mand i skrivende stund – tidligere har han dog været højere på listen. Warren buffet er trods ovenstående fald på listen, dog ikke blevet en dårligere investor.

På sine ældre dage har Warren Buffet nemlig annonceret, at han ønsker at forære store dele af sin formue væk til velgørenhed. Warren Buffets venskab med Bill og Melinda Gates er ensbetydende med, at store dele af formuen derfor bliver foræret til The Bill and Melinda Gates Foundation.

Warren Buffet har altid levet i beskedent liv, uden store boliger eller dyre biler. I 2010 stiftede han desuden ‘The Giving Pledge‘ i fællesskab med netop Bill og Melinda Gates. Formålet er, at give velhavende personer eller familier muligheden for, at donere store dele af deres formuer til velgørendehed.

Warren Buffets investeringer

Via Berkshire Hathaway har Warren Buffet investeringer i et bredt spænd af virksomheder. Ønsker du et købe en aktie i selve investeringsselskabet Berkshire Hathaway? Så koster det dig omkring 320.000 dollars. 
At præsentere hele listen er nok for optimistisk, men du får her Warren Buffets 5 største positioner, som de ser ud i Septemper 2020:

Bank of America (BAC),  925 millioner dollars.

Coca-Cola (KO), 400 millioner dollars.

Kraft Heinz (KHC), 325.6 millioner dollars.

Apple (AAPL), 245.2 millioner dollars.

Wells Fargo (WFC), 237.6 millioner dollars.

Investeringsstrategi

Warren Buffet er som udgangspunkt value investor. Det betyder at han leder efter virksomheder med potentiale – samt hvor kursen på samme tid er ‘for lav’. Altså har han et talent for at finde de lovende virksomheder, som andre på markedet endnu ikke har set værdien i. 

At være value-investor udspringer i høj grad fra, at være dygtig til fundamental analyse af virksomheder. Det betyder blandt andet at man kigger på virksomhedernes nøgletal, regnskaber, ledelse, beretninger, produktlinje med videre.

For Warren Buffet og andre value-investorer handler det om, at købe en del af forretningen, ikke blot en aktie. Du skal altså tro på og forstå selve virksomheden, samt deres produkt. Endvidere er Warren Buffet langsigtet investor. Derfor har han i hele sit liv nydt godt af det, der kaldes for Renters rente effekten.

3 gyldne citater fra Warren Buffet til dig

Der findes mange gode citater og tips, fra verdens nok bedste investor. Herunder får du et par af disse med på vejen, fra Warren Buffet selv. 

1. “Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.” 

Sådan lyder et af de mest kendte citater fra Buffet. I bund og grund betyder det, at du bør undgå aktierne når alle andre køber dem – da de med stor sandsynlighed er for dyre. Omvendt bør du se på de aktier, der får mindre opmærksomhed – foretage en fundamental analyse – og investere hvis det giver mening.

2. “If you aren’t thinking about owning a stock for 10 years, don’t even think about owning it for 10 minutes”.

For Warren Buffet handler investering om at tænke langsigtet. Markedet kan være volatilt, hvorfor aktiekurserne svinger på den korte bane. Netop derfor handler det om, at have viden om virksomheden og tro på produktet – også på lang sigt.

3. “The most important investment you can make is in yourself”

Hvordan vil du blive dygtig og succesfuld, hvis ikke du har den viden der skal til? Warren Buffet er måske et ekstremt tilfælde, men han læser op til 500 sider om dagen. Endvidere bruger han tid på, blot at sidde og tænke for sig selv – noget der sjældent sker i store Amerikanske virksomheder.

Interesserer du dig for Warren Buffets liv og tanker? Så bør du overveje at se dokumentarfilmen om ham, kaldet: “Becoming Warren Buffet”.

Interesserer du dig for Warren Buffets måde, at anskue aktieinvestering? Så bør du overveje at læse bogen “The Intelligent Investor”. Bogen er skrevet af Warren Buffets mangeårige mentor, Benjamin Graham. Bogen findes på vores side med de bedste boganbefalinger.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.