Spring til indhold

Alternative investeringer: 9 bud på alternativer til aktieporteføljen

Alternative

I løbet af vores liv støder vi ind i mange muligheder for, at foretage en alternativ investering. Det kan eksempelvis være ved indretningen af vores hjem, ved købet af en speciel bil, et bestemt ur eller noget helt fjerde. Til forskel for almindeligt forbrug, så investeres pengene dog i dette tilfælde ved håbet om, at aktivet som minimum holder værdien eller medfører et afkast i form af  øget værdi eller løbende udbytte.

I indlægget her ser vi bort fra de mere almindelige alternativer til Aktier og obligationer. I de ni forslag finder du altså ikke ejendom, crowdlending, crowdfunding eller lignende. I stedet fokuseres på de mere “usædvanlige” investeringer. Er du på jagt efter noget mere normalt? Så gå gerne på jagt i menupunktet “investeringstyper” øverst på Investeringsliv.

Hvad er alternative investeringer?

En alternativ investering er simpelt forklaret alle de investeringer, som ikke er aktier eller obligationer. Selvom eksempelvis crowdlending eller crowdfunding ligeledes er blevet populært? Så hører da altså fortsat under kategorien “alternative investeringer”.

En alternativ investering er altså et direkte alternativ til aktier, eller obligationer, i din investeringsportefølje. Investeringen foretages ligeledes med profit for øje, men det aktiv der investeres i, kan variere meget bredt.

Helt grundlæggende betyder det, at du placerer dine penge i et-eller-andet. Hvad det er, er i bund og grund ligegyldigt. Kriteriet er blot, at investeringen forventes at give et løbende afkast. Dette kan komme i form af profit/overskud ved salg, eller løbende udbetalt udbytte. Måske du blot ønsker at aktivet holder værdien, men til gengæld får noget personligt ud af købet. Dog må investering og spekulation ikke forveksles. Derfor kan blandt andet betting eller lotto, aldrig være en investering. 

Alternative investeringers afkast

Mulighederne for, at investere i alternative aktiver, er store. Af samme grund kan det være svært, at vurdere det potentielle afkast. Ønsker du at kaste dig ud i et alternativ til traditionel investering? Så er det med stor sandsynlighed nødvendigt, at du allierer dig med en ekspert på området – eller omvendt selv er dette på forhånd.

Alternative investeringer kan ofte være komplekse. Der kan være mindre gennemsigtighed på markedet, hvilket kan have store konsekvenser for den uopmærksomme investor. Investeringsformen kan være mindre afprøvet, eller indgangsbarrieren kan være høj, hvilket begrænser investorers erfaringer og mulighed for vidensdeling.

Ved investering i konkrete projekter, vil mange virksomheder ofte komme med et estimat på afkast og eventuelt udbytte. Køber du i stedet en bil? Eller et ur? Så er det oftest op til dig at vurdere. Hav ligeledes i tankerne, hvor stor en tiltro du har til udbyder, virksomhed eller sælger.

Risiko ved alternative investeringer

Det er ikke muligt at foretage en investering, uden nogen former for risiko. Præcis som ved investering i aktier, så kan der også være risiko forbundet ved alternative investeringer.  Ligesom ved investering generelt, så er risikospredningen altså fortsat vigtigt. Bruger du den alternative investering som et supplement til din aktieportefølje – Eller smider du hele familiens formue, i et enkelt maleri? Hav altid din investeringsstrategi med i tankerne.

Der er naturligvis forskel på, hvordan alternative investeringer defineres. Flere anderledes investeringer er foretaget i det, der efterhånden må betegnes som velafprøvede substitutter. Blandt andet crowdfunding, crowdlending, råvarer og diverse unoterede aktier kan findes i denne kategori. 

Kaster du dig ud i de mere differencierede, unormale investeringer? Så øges din risiko yderligere. Her kan det være besværligt at drage sammenligninger, og gennemskue den gode handel. 

Hvorfor investere i alternative aktiver?

Med ovenstående i mente, så har vi fået på plads, at der kan være risiko forbundet ved alternative investeringer. Måske endda væsentligt mere, end sammenlignet med den klassiske investering i aktier eller (særligt) obligationer. I sidste ende er det dog dit ansvar, at vurdere hvordan din formue skal placeres og hvilken risiko du vil påtage dig.

Hvorfor foretage alternative investeringer? Det kan vi nu spørge os selv om. Måske du har hørt en historie om personer, der pludselig har fået vurderet et arvestykke, til store summer af penge? Eller måske en af familiens ældre har en flot, velplejet bil? Et gammelt maleri, eller et smykke der er mange penge værd?

Med alternative investeringer får du et alternativ til aktier, samt et alternativ til de mere normale investeringer overordnet set. Måske er du dygtigt nok til, at du kan kombinere investeringer med din hobby? Måske har du erfaring fra en branche, der fortæller dig hvornår en handel er god? Eller måske du ønsker, at lade en investering gå i arv, i flere generationer?

Ved at investere i disse lidt anderledes aktiver får du muligheden for, at risikosprede din investeringsportefølje. Som ny investor er dette næppe nødvendigt, men når aktierporteføljen når en vis størrelse? Så kan der faktisk være god fornuft i, at få spredt investeringerne yderligere.

Muligheder for alternativ investering

Der findes mange muligheder for, at investere i alternative aktiver. Nogen kalder personlig udvikling for en investering, mens andre mener at en vaskemaskine kan være en investering fordi denne sparer dig tid. Investeringsliv mener, at investering er ensbetydende med ønsket om forrentning af indskudt kapital. I dette tilfælde forsøger vi dog at se bort fra de helt kedelige investeringer, for rent faktisk at gøre plads til de sjove, lidt skæve tanker og muligheder. 

Har du yderligere forslag – eller måske endda konkret erfaring? Så smid endelig en kommentar!

1. Kunsten at investere i malerier

Kunst kommer i mange former og farver. Det kan være svært at forstå, hvis ikke man har en indgående kendskab til på forhånd. Hvem ved hvad der er populært om 50 år? Hvem bliver den næste Vincent Van Gogh eller Claude Monet

Alene det at der i denne beskrivelse bruges så store navne, er nok afslørende for, at investering i malerier næppe bliver det helt store speciale hos Investeringsliv.

I 2017 blev verdens nok dyreste maleri, kaldet “Salvator Mundi”, solgt. Beløbet lød på intet mindre end 3 milliarder (Ja, milliarder) Danske Kroner. Billedet blev købt af en anonym person, der kunne hænge det mere end 500 år gamle maleri af Jesus, op på sin væg. 

2. Investering i vin eller spiritus

Har du styr på rumtemperatur og korrekt opbevaring? Så kan du overveje investering i eksempelvis eksklusiv Champagne, en flaske whisky eller et par gode flasker rødvin.

Investering i vin og spiritus, har i mange år været forbundet med alternativ investering. Her kræves indgående kendskab, for at kunne vurdere potentiale og kvalitet af de forskellige årgange, distrikter med videre. Har du interesse er dette nok en af de investeringsområder, hvor det er lettere at komme i gang. Også uden at du behøves at bruge flere hundrede tusinde.

Der findes i dag virksomheder der rådgiver private ved ønsket om køb eller salg af investeringsvin eller spiritus. Ligeledes er det ofte muligt, at få hjælp til korrekt opbevaring. Du kan overveje om der potentielt er en fremtid i eksempelvis vin, med en stigende mellemklasse fyldt med livsnydere, globalt set.

3. Kan sjældne biler være en investering?

Du får næppe meget for din gamle Mazda 3, selv hvis du smider den i en opvarmet garage i de næste 50 år. Det er dog muligt at finde biler, der egner sig som investeringselementer. Det ærgerlige ved netop investering i biler er dog, at bilen mister værdi når du kører i denne. 

Derfor kræver det ofte en lidt større opsparing, hvis du ønsker at investere i netop biler – eller andre køretøjer som motorcykler eller veteranknallerter. Opbevaring, gode forsikringer og løbende vedligehold er ligeledes poster der skal tages højde for i dette tilfælde.

Er du bilentusiast har du måske allerde øje for, hvilke modeller der om mange år, vil være de eftertragtede? Eksempler kunne være den klassiske Porsche 911, eller M serien fra BMW.

For mange år siden mødte vi en direktør, der havde en lade fyldt med både motorcykler og lækre sportsvogne. Han forklarede at han så alle køretøjerne som hans pensionsopsparing. Han indrømmede dog også, at han potentielt ville få svært ved, at sælge ud af de mange sjældne biler og motorcykler. Men, historien er alligevel en mulighed for at se, hvordan investering og hobby potentielt kan kombineres. Om ikke andet har du den ekstra sikring, hvis alt andet en dag går helt galt.

4. Placer penge i ure af høj kvalitet

Har du et ur af mærket Patek Philippe, Hublot, Rolex eller Omega? Så pas godt på det! Der findes mange eksklusive mærker af ure, der potentielt vil stige i værdi over tid. Det kræver dog, at du passer på uret. Ligeledes er det vigtigt at forstå, at det ikke er nok, blot at købe et dyrt ur i sig selv. 

Selvom uret måske ikke er det aktiv, der har den største værdistigning i sigte? Så kan det fortsat være et alternativ til penge i banken. Passer du på dit ur, så vil det potentielt have en god (måske øget) værdi ved gensalg.

Har du en god forstand på ure, så kan du måske endda gøre et kup eller to, hvis du leder godt efter dem. Overvej at følge med på salgsportaler, måske kombineret med overvågning af auktionshusenes løbende aktioner. 

5. Invester i smykker til hende

Ønsker du et alternativ til negative renter i banken, eller dine klassiske investeringer? Så kan du overveje at give manden en flot halskæde, eller konen en ny ring. Vær dog opmærksom på, at der ofte vil gå penge spildt til blandt andet arbejdsløn, moms og skatter.

Derfor bør investering i smukker oftest kun være forbundet med, at du ligeledes får et personligt “afkast” i form af glæden ved, at bære smykket. Ønsker du i stedet hardcore investering af din kapital, i andet end aktier eller obligationer? Så bør du overveje step 8 – investering i fysiske råvarer i form af eksempelvis guld, sølv eller diamanter.

Køber du smykker i udlandet, vil det oftest være muligt, at forhandle en bedre pris på eksempelvis guld. Vær dog opmærksom på kvaliteten og garantien, når du handler. 

6. Investering i Startups

Har du viden omkring opstart eller drift af virksomheder, eller har du som minimum en bunke penge der skal i arbejde? Så kan du overveje, at investere i iværksætter virksomheder. Måske har nogen i dit netværk en interessant idé, hvor din viden er guld værd? Eller også er det måske på tide, at du selv investerer enten din tid – eller dine penge – i din egen idé?

Er du interesseret i at være med helt fra start, så er risikoen naturligvis højere. Hav derfor risikoen i mente, og invester aldrig mere end nu potentielt har råd til at miste

Vil du hellere være med i det stadie, hvor virksomheden er begyndt at udvikle sig i stor stil? Så kan du overveje at overvåge de kommende børsnoteringer. Her køber du dig naturligvis ind til en højere pris, men dette foregår på børsen, hvilket gør processen lettere. Ligeledes har du muligheden for, på nemmere vis, at investere i en bredere portefølje af unge virksomheder med potentiale.

7. Investering i designermøbler

At investere i desginermøbler kan være en kompleks process. Det kræver indgående viden, samt bevidsthed om risikoen for, at markedet og interessen ændrer sig i fremtiden. Er du interesseret i møblerne og deres historie, bør du derfor fokusere på de mere tidsløse klassikere. At købe et møbel af Dansk Design, er dog ikke ensbetydende med at det holder prisen – trods mange danskeres forventning til netop dette.

Men, hvad er så de “gode” investeringer? I Finans’ interview med Peter Tholstrup fra Bruun Rasmussen, peges der blandt andet på møbelklassikere som ‘Ægget’ eller ‘Svanen’. Det fortælles ligeledes, at de bedste afkast ofte kommer, når personer med indgående kendskab får muligheden for, at købe møblerne billigt. Eksempelvis på loppemarkeder, eller auktioner. Mange er ligeledes heldige med deres fund, uden nødvendigvis at vide dette.

Det hører dog med til historien, at selv de bedste møbler måske kun holder værdien – I få sjældne tilfælde, sælges de helt kendte klassikere dog for høje beløb.

8. Investering i guld eller diamanter

Særligt i perioder hvor aktiemarkedet er i modvind, opleves det ofte at mange investorer investerer kraftigere i råvarer. Blandt andet gulv og sølv er populært. Afhængigt af hvad du ønsker, er det både muligt at købe fysiske råvarer som eksempelvis guldbarrer, men du kan ligeledes investere/spekulere i kursen på råvarer, via handel med de såkaldte CFD’er.

At købe Guld, Sølv eller diamanter fysisk kræver naturligvis et ekstra lag af beskyttelse. Der kan være omkostninger forbundet med dette, hvis du skal have større mængder opbevaret hos eksterne partnere. 

Det er muligt at købe guldbarrer helt ned i de meget små størrelser (1 gram). Er du en ægte Joachim Von And? Så kan det konkluderes efter en hurtig søgning på Google, at du ligeledes kan købe eksempelvis en 5 kg. guldbarre, for lidt under to millioner kroner.

9. Investering i vind og solenergi

Den grønne omstilling er i fuld gang. Det er ensbetydende med stigende behov for grøn energi, som eksempelvis solcelle- eller vindmølleparker. Den stigende efterspørgsel gør netop dette til potentielt attraktive investeringer.

Ved investering i vindmøller, eller investering i solceller, tjener du penge på salg af strømmen. I de fleste tilfælde vil du, sammen med en partner, købe en eller flere andele i en solcellepark, eller en vindmøllepark. Når der produceres strøm, sælges dette herefter til forbrugerne. Overskuddet fra driften, fordeles herefter mellem investorer og virksomheden.

I Danmark er det blandt andet muligt at investere i grøn energi, herunder både sol, vind og ejendomme, hos aktører som The-Many. Læs vores erfaringer med The-Many her.

Opretter du dig via via dette link hos The Many – Så modtager både du og jeg andele for 250 kroner GRATIS ved næste investering i Ejendom, Solceller eller Vindmøller.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.