Spring til indhold

Kryptovaluta

Kryptovaluta kan for mange være svært at gøre sig klog på. I den ene ende af skalaen, er der dem der tror det er en døgnflue. Modsat er mange der tror på, at eksempelvis Bitcoin vil være fremtidens betalingsløsning – og at den derfor går en lys fremtid i møde.

De seneste par år har kryptovaluta fået mere og mere opmærksomhed blandt både investorer, men ligeledes i medierne. Der har været kæmpe stigninger som i år 2017 – her hørte vi historierne om folk, der pludselig blev rige. Ligeledes har der dog også været enorme fald, der har kostet mange ivrige investorer dyrt efter de positive historier fra 2017.

Størstedelen af investorerne er kun forholdsvis let eksponeret mod kryptovalutaen, hvis de overhovedet er hoppet med på bølgen. Gennemgangen her på siden forklarer dig overordnet omkring hvad det egentlig er, du kan investere i – herunder risiko og teknologien bag.

Hvad er kryptovaluta?

En kryptovaluta er en digital valuta. Denne er baseret på en teknologi, der bliver kaldt for Blockchain. På nuværende tidspunkt er det muligt at betale med Bitcoin i flere fysiske butikker, og det er ligeledes muligt at betale og overføre fra person til person. Tidligere har hungry.dk modtaget bitcoins, men er dog stoppet igen. Det har også været muligt at betale for sit medlemskab i liberal alliance (som det første politiske parti) med kryptovalutaen.

Hvordan investerer jeg i krypto?

Ønsker du at forsøge dig med kryptovaluta, skal du først vælge dig en handelsplatform at købe dem på. Det anbefales at du køber dem på en velkendt platform, og sætter dig dybere ind i hvordan handlen fungerer.

Der findes desværre firmaer og personer der forsøger at snyde på dette område. Et godt råd vil være, at spørg til råds på et kryptovaluta forum omkring den handelsplatform du har fundet frem til.

Vær opmærksom på om du rent faktisk køber din valuta direkte, eller om du køber en fond eller lignende, der blot “tracker” kryptovaluta – altså følger kursen for valutaen.

Aktier der tracker kryptovaluta

Ønsker du ikke at kaste dig ud i, at skulle oprettes på diverse krypto-venlige platforme, så er der alternativer. Det er nemlig muligt at købe certifikater på de “normale” platforme som Nordnet. Her kan du købe tracker-certifikater, der følger kursen på din kryptovaluta. Dette fungerer i praksis ligesom når du køber en obligation eller en aktie, men kan være en sjov og anderledes måde at differentiere porteføljen.

Risiko ved kryptovaluta investering

Prisen på den enkelte kryptovaluta; eksempelvis Bitcoin, Ripple eller Ethereum, bliver fastsat som med aktier. Altså er det udelukkende udbud og efterspørgsel der sætter prisen på den valgte valuta. Der er ingen bank eller lignende, der kan regulere.

Det betyder at udsvingene i priserne på de forskellige valutaer, kan være ekstremt store. Når du investerer i Kryptovaluta, er der altså en høj risiko. Med stor risiko kommer store afkast, eller i værste tilfælde store tab. Derfor bør det overvejes, hvor stor en del af porteføljen der skal bestå af risikable investeringer som Krypto.

Vi ved ikke hvad fremtiden bringer i forhold til kryptovaluta. Hvem overlever, hvem bliver dominerende på markederne? Vil vi implementere en, som alle bruger – eller bliver der plads til dem alle sammen? Det er fortsat usikkert, og derfor kan det, udover at investere i krypto alene, også være farligt kun at satse på enkelte af dem.

Skat af kryptovaluta

Køber du bitcoins eller anden kryptovaluta, så anser skat dette for værende spekulation. Det vil sige, at du har købt dem for at opnå en fortjeneste på dem.

Af den grund skal du oplyse din fortjeneste eller tab til skattestyrelsen, når kryptovalutaen sælges igen.

Din fortjeneste eller dit tab, består i forskellen mellem det beløb du købte din kryptovaluta for, og det beløb du efterfølgende har solgt det for.

Køber du eksempelvis dine bitcoins for 10.000, og sælger dem for 25.000? Så skal du angive at du har fået en gevinst / fortjeneste på 15.000 kroner. Sælger du dem i stedet for 5.000? Så skal du angive et tab på 5.000.

Husk altid at søg rådgivning hos skat selv, hvis du er i tvivl.

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.