Spring til indhold

Guide til bæredygtig investering: Her er dine muligheder! [2022]

Bæredygtig investering

Der er et fortsat stigende fokus på den grønne omstilling og bæredygtig investering. Mange selskaber har øget deres miljømæssige opmærksomhed og flere arbejder blandt andet på, at implementere og omstille sig omkring FN’s 17 verdensmål. Det er verdensmål der understøtter ønsket om et mere bæredygtigt fokus samt en øget miljømæssig indsats.

Som investor er der flere forskellige muligheder for, at eksponere investeringerne mod de grønne aktieselskaber og den overordnede grønne omstilling. I dette indlæg forsøger vi at skabe overblik og dykke en smule ned i de enkelte muligheder for investering.

Bæredygtig investering

Hvorfor investere bæredygtigt?

Mange investorer forsøger at fravælge selskaber der eksempelvis handler med våben, tobak, sort energi, gambling eller lignende samfundsbelastende produkter eller services. Formålet er at undgå belastende selskaber for ikke at støtte industrien, ved at investere i selskaberne bag. 

På samme måde er det muligt at støtte industrier eller områder ved at investere mere bevidst. Det kunne eksempelvis være valget af grønne aktier, med en mere samvittighedsfuld samfundsmæssig tilgang, hvilket vil sige, at selskabets indsats eller påvirkelse af vores fælles verden, tages med i overvejelserne, før der investeres.

Udover den gode samvittighed kan der naturligvis også være afkast at hente, ved at overveje hvilken retning vores verden overordnet bevæger sig i. Tror du eksempelvis på, at brint- eller elektriske biler overhæler benzin eller diesel? Tror du på ideen omkring delebiler? Eller måske på udviklingen af teknologi der kan optimere vores infrastruktur, og derved den energi der bruges?

Mulighederne er mange, hvilket potentielt også kan virke en smule uoverskueligt. Af samme grund har vi lavet en lille liste med et par gode bud på, hvordan dine penge kan investeres bæredygtigt.

Bæredygtig investering

Ved at investere bæredygtigt har du som investor, eller ved valget af forvalter, et større fokus på omverdenen sideløbende med dit økonomiske afkast. Der findes mange potentielle investeringsmuligheder, fordelt på blandt andet bæredygtig aktieinvestering, grønne fonde samt bæredygtig crowdlending eller crowdfunding

Et par Buzz-words kunne være cirkulær økonomi, genbrug, energioptimering, grøn energi eller mere overordnede ønsker om fælles ansvar og langsigtede bæredygtige beslutninger.
Valget af aktiv der investeres i kan være svært, hvorfor vi har lavet et par bud i de nedenstående afsnit.

ESG investering

ESG investering kædes ofte sammen med ønsket om bæredygtig investering. ESG er den engelske forkortelse af ordene Enviroment, Social samt Governance. På dansk oversættes dette til Miljø, Socialt samt Ledelse (selskabsledelse).

ESG er altså kontrollen af en række overordnede punkter, som bæredygtige aktieselskaber bør have fokus os styr på, i forbindelse med deres løbende drift og fremtidige bæredygtige udvikling.

På samme måde som nogen investeringsfonde allerede har fokus på ESG i forbindelse med deres investeringsstrategi, kan du som privat investor vælge at have ESG med i din analyse af aktierne. Brug gerne ESG på linje med andre ting du følger op på, før der investeres. Det kunne være som en del af din Fundamentale analyse.

Bæredygtige enkeltaktier

Investering i håndplukkede aktier giver dig som investor muligheden for, at tilføje bæredygtige aktieselskaber til din investeringsportefølje. Vestas Wind Systems (VWS) er blandt danskernes favoritter, ligesom blandt andre Ørsted eller Chr. Hansen. 

Den grønne omstilling er at finde i størstedelen af brancherne i større eller mindre grad. Ønsker du en direkte investering i produktionen af den grønne energi, kunne det eksempelvis være inden for produktionen af vind- vand- eller solenergi samt produkter til udvindelse eller opbevaring af samme. 

De seneste år har særligt de elektriske køretøjer som biler og lastbiler været blandt investorernes favoritter. Det er blandt andet kommet til udtryk i TESLA og NIO aktierne. Senest er de store generaler som BMW og Volkswagen ligeledes kommet på banen, med deres bud på fremtidens transportmiddel.

Grønne investeringsforeninger

I de brede investeringsforeninger springer flere både grønne og bæredygtige fonde frem. Det giver investoren mulighed for, at vælge en fond med et udpluk at aktier, med et direkte grønt fokus. Alternativt er det ligeledes muligt at vælge fonde, hvor enkelte brancher som gambling, nøgenhed, alkohol eller rygning bevidst udelades fra investeringerne. 

Det er altid muligt at læse om de individuelle fondes tilgang til investering, i den enkelte fonds investorinformation. Det er deres “guideline”, der blandt andet beskriver risikoprofilen, tilgangen til investering samt fordeling af investeringer med videre. Billedet er et konkret eksempel fra en af Sparindex’ fonde hvor en række områder bevidst ekskluderes som værende en del af fonden.

Grøn investeringsfond
Eksempel på investorinformation
Sparindex INDEX DJSI World KL - 29/3-2021

Alternative grønne investeringer

Der findes flere typer af alternativer til bæredygtig investering. Ser vi på danske platforme, så har The-Many (Tidligere Brickshare) blandt andet udvidet deres investeringsmuligheder. Tidligere har det været muligt at investere i ejendomsprojekter fra 10.000 kroner. Det er det fortsat, men nu er muligheden for at blive medejer af blandt andet solceller eller vindmøller, med løbende udbytte, også en del af platformen.

Ser vi på Crowdlending, så har danske Kameo ligeledes fokus på ønsket om flere bæredygige og grønne udlån til boligprojekter, bæredygtigt nybyggeri samt energirenoveringer af eksisterende ejendomme.. Det giver dig som investor muligheden for, at låne penge ud til finansieringen af grønne projekter – og endda til et ofte flot afkast.

4.5/5
Crowdlending
Gns. Afkast:
9,4% årligt
Min. investering:
500 kr.
12+ mdr.
Kurtage:
Nej

Er du interesseret i at læse nærmere omrking crowdfunding af ejendom eller projekter? Så læs gerne vores indlæg omkring erfaringer med henholdsvis The-Many og Kameo

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.