Spring til indhold

Ung investor? Aktier under 18 år – Sådan kommer du i gang!

Aktier under 18

Selvom det er vigtigt at huske at nyde ungdommen, så er det altid en god idé at tænke langsigtet. Jo tidligere du begynder at investere, jo længere tid har pengene nemlig til at arbejde og vokse sig større. Aktier under 18 år lyder måske ikke klingende, men det er ved at blive en realitet. Aktiemarkedet bliver fortsat mere populært, hvilket åbner nye muligheder.

Det kræves fortsat at du er 18, for at kunne åbne et normalt “voksen” aktiedepot. Udvikling og efterspørgsel gør dog, at du som ung investor har muligheden for, at investere i aktier selvom du er under 18 år. I dette indlæg ser vi nærmere på netop investering i aktier, og mulighederne for de mindreårige investorer.

Hvorfor investere i en ung alder?

Du vil uden tvivl støde på mange voksne, der minder dig om at du skal bør huske at nyde livet. Det er naturligvis sandt, men du bør også huske på, at vi med stor sandsynlighed skal være her i rigtig mange år. Jo tidligere penge investeres, jo længere tid har din formue til at vokse sig stor. Har du ønsket om, en dag at få et hus, en lækker bil eller noget lignende? Så kan det altså være en god idé, ihvertfald at spare en del af dine penge op – samt potentielt at investere dem.

Interesserer du dig for investering og kender du endnu ikke til begrebet ‘renters rente’ – også kendt som sneboldeffekten? Så bør du uden tvivl læse vores indlæg om netop denne.

Husk risikoen ved investering!

Hvis du laver fejl som ung investor, vil du have mange år til at rette op på dem rent økonomisk. Investeringer kræver dog kapital – og særligt som ung kan minimumskravene betyde, at du investerer mange penge set i forhold til, hvad du får ind på din konto om måneden. Blandt andet derfor er det vigtigt, at du ligeledes som ung overvejer din risiko.

Invester aldrig mere end du har råd til at miste. Selv hvis en aktie virker 100% sikker? Så kan det hele vende på ingen tid. I aktieverdenen taler vi om det der hedder risikospredning. Det betyder at du spreder din investering ud over flere aktier, for at være mindre udsat hvis det går dårligt i en enkelt virksomhed. 

Risikospredning kan du få, ved at købe aktier i flere forskellige geografiske placeringer, valuta, sektorer med videre.

Har du ikke pengene til at investere bredt fra start? Så kan et godt alternativ være, at investere via en investeringsforening. Her spredes investeringerne for dig, hvorfor du har muligheden for at lære markedets reaktioner at kende. 

 
Ung investor

Er du klar til at købe aktier? Husk forberedelsen!

Hvorfor ikke bare købe aktierne? Det går jo sikkert godt – eller hvad? Selvom det nok næppe er det du ønsker at høre, hvis du er vild efter at komme i gang med aktier – så bør du forberede dig. 

Du bør som minimum have en grundlæggende viden om aktiemarkedet på plads, før du bare køber dig ind i en eller flere aktier. Dermed ikke sagt, at det er nødvendigt at udskyde investeringerne for evigt. I mange tilfælde lærer vi først hvordan det virkelig fungerer, når vi rent faktisk afprøver tingene i praksis. 

Med det sagt, så kan det være en god idé, at læse en bog eller to om emnet. Der kan ligeledes være meget viden at hente i et af de mange forum på eksempelvis Facebook. Har du meget tid på farten? Så har vi også skrevet et indlæg om en række gode podcast’ om investering og iværksætteri.

Har du et ældre familiemedlem der har forstand på aktier? Så vil en form for ‘mentor’ måske give dig de bedste vilkår, når du som ung investor skal ind på aktiemarkedet for første gang. Er du helt ny? Så har vi skrevet indlægget aktieinvestering for begyndere kun til dig! 

Hvor gammel skal man være for at investere i aktier?

Som udgangspunkt skal man være over 18 år, for selv at kunne investere i aktier, via et dansk aktiedepot. Det er altså ikke en mulighed, at unge under 18, selv får lov at åbne et normalt “voksendepot”. Aktieinvestering er dog fortsat mere populært, hvorfor det også løbende bliver lettere for selv de yngste investorer, at få lov til at investere deres penge.

Men, hvor gammel skal man så være for at investere i aktier? Svaret er ikke nødvendigvis 18 – for det er muligt at komme i gang med investeringerne før. Som vi skriver om i næste afsnit, kan et depot for mindreårige være en løsning.

Investor under 18

Nordnet under 18 - en mulighed for de yngre

Med ovenstående ude af verden er vi nu nået til det punkt, hvor vi rent faktisk taler om, at foretage en investering, selvom du er under 18 år. Det er muligt, men det kræver en smule hjælp, for at du kan oprette et investeringsdepot og handle med aktier under 18 år.

Hos Nordnet er det blandt andet muligt, at åbne et depot for mindreårige. Det kræver naturligvis en del kontrol, hvorfor alle indehavere af forældremyndigheden blandt andet skal skrive under. Det kræver desuden en smule dokumentation, hvilket dog ikke bør være det store problem at finde frem, hvis du ønsker at investere som mindreårig. Alt andet lige, så giver Nordnet altså unge under 18 en mulighed for at komme ind i investeringernes verden.

Uanset hvad, så kræver oprettelsen af et aktiedepot til dig der vil investere under 18 år, at dine forældre vil gå med til det. Værgen eller de der har forældremyndigheden skal desuden være med inde over, når handlerne foretages. Det er altså ikke muligt for dig, at styre aktiedepotet 100% selv. Kontoen bliver dog lavet i dit navn, hvilket betyder at retten overgår til dig, den dag du fylder 18 år.

Svaret på hvor gammel man skal være, for at kunne investere, er altså ikke nødvendigvis 18 år. Det er muligt at komme til at prøve kræfter med det, allerede i en yngre alder. 

Hvor mange penge skal du bruge?

Mange tror fejlagtigt, at man fortsat skal bruge mange tusinde kroner, for at købe sine første aktier. Afkastet på dine aktier kommer naturligvis, som et resultat af det investerede beløb. Det betyder dog ikke længere, at du ikke kan investere for små penge. Her kommer forklaringen:

Tilbage i tiden var mulighederne for at investere langt mere begrænsede, end de er i dag.
Det var i mange tilfælde kun muligt via banken, og netop banken tog sig godt betalt, for at have aktierne stående på et depot, samt ved køb og salg.

I dag er investeringsmarkedet demokratiseret i langt større grad. Det betyder at det er lettere end nogensinde at investere. Der er kommet flere handelsplatforme, hvilket er med til at presse prisen ned. Det betyder blandt andet at du, hos nogen udbydere, kan investere for helt ned til få tusinde kroner, uden at din investering bliver spist af kurtage (gebyrer).

Du bliver måske ikke millionær af de små investeringer, men alle skal starte et sted. Desuden kan mindre beløb være gode som start, da det er her vi oftest lærer mest – også af egne fejl.

Aktiekonto under 18

Eget aktiedepot som mindreårig?

Når du opretter et depot for mindreårige, kræver det at fuldmagtshaver er med inde over.
Det kan eksempelvis betyde, at de får muligheden for at kunne overvåge dit aktiedepot. Ligeledes kræves det, at handler foretages via deres konto. Depotet står dog i dit navn, hvilket medfører at det automatisk åbnes op for dig selv, på din 18 års fødselsdag.

Skat og investering - under 18 år

Selvom du er under 18, vil det stadig være dig som depotets ejer, der bliver opkrævet eventuel skat, i forbindelse med investering og handel med aktier. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, men er noget i bør være opmærksomme på.

Det er væsentligt for alle investorer, uanset alder, at sørge for at kontrollere de tal der automatisk indberettes, ved handel med aktier og værdipapirer. Selvom platforme og banker i Danmark indberetter for os, så er det vores ansvar som investorer, at kontrollere korrektheden af de oplyste informationer. Dette gøres på vores selvangivelse hos SKAT.

Investering af egne penge eller børneopsparing?

Der er en væsentlig forskel på investering af en børneopsparing, kontra investering af egne penge som ung. Børneopsparingen kan oprettes af familiemedlemmer, der ligeledes kan beslutte at investere denne. Investering af egne penge betales som udgangspunkt af barnet selv, men bliver fortsat overvåget af forældrene – indtil den unge investor fylder 18 år, bliver myndig og kan overtage den fulde kontrol af aktieporteføljen.

Er du på jagt efter viden om oprettelse eller investering af en børneopsparing? Så læs indlægget: Børneopsparing i aktier: Opnå 100% skattefrie afkast!

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.