Spring til indhold

Hvordan tjener man penge på aktier? Investering simpelt forklaret!

Hvordan tjener man penge på aktier?

Aktieinvestering er en populær måde at tjene penge på. Investering i gode selskabers aktier vil med tiden skabe en profit, hvilket medfører at din investerede formue øger sin værdi. Men, hvordan tjener man penge på aktier? Det ser vi nærmere på i dette indlæg – helt simpelt forklaret.

Grundlæggende om aktieinvestering

Før vi kan finde svar på spørgsmålet omkring, hvordan man tjener penge på aktier? Så er det en god idé at vi får styr på et par enkelte, grundlæggende informationer omkring hvordan alt det med aktieinvestering hænger sammen.

Når du køber en aktie, så køber du en lille del af en stor virksomhed. Du bliver altså medejer! Aktien har den værdi du køber den for – og denne værdi kan efterfølgende ændre sig alt afhængig af, hvordan virksomheden klarer sig. Går det godt i branchen, og derved for virksomheden du har købt aktier i? Så er fremtidsudsigterne gode, og derfor vil dette ofte medføre, at aktien vil øge sin værdi. 

Ørsted er eksempelvis en aktie, der i de seneste år er steget markant i værdi. Virksomheden er i 2020 blevet kåret til verdens mest bæredygtige, hvilket passer perfekt ind i den globale, grønne megatrend.

Køber du omvendt aktier i et selskab hvor der pludselig går noget galt internt – eller måske i en branche, et land eller en sektor med dystre fremtidsudsigter? Så kan du være uheldig, at din aktie mister værdi.  Går virksomheden konkurs – ja, så risikerer du at miste alt du har investeret i den enkelte virksomhed. Alle former for investering er forbundet med risiko.

Aktiens pris bestemmes af det der kaldes udbud og efterspørgsel. Er der mange købere og få sælgere? Så vil prisen stige. Er der omvendt mange sælgere, men få købere af aktien? Så vil prisen være lavere. Et af svarene på, hvordan du tjener penge på aktier er altså, at købe billigt og sælge dyrt. Du finder en oversigt over muligheder i afsnittet herunder.

Hvordan tjener man penge på aktier?

Nu ved vi lidt omkring, hvordan aktier stiger eller falder i værdi. Det skyldes en ændring i enten udbuddet eller efterspørgslen. På papiret er det altså nemt at tjene penge på aktier, hvis du ved hvad du egentlig laver. At købe billigt og sælge dyrt er dog ikke din eneste mulighed for, at skabe profit med dine investeringer. 

Kursstigning

Kursstigningen er det der oftest forbindes med, hvordan man tjener penge på aktier. Her købes en eller flere aktier ved håbet om, at netop denne virksomhed vil klare sig endnu bedre i fremtiden – og at aktien derfor vil øge sin værdi, hvorefter den sælges igen med en profit

Måden du tjener penge ved almindelig handel med aktier, er altså ved at sørge for at sælge aktien på det rette tidspunkt. Din gevinst vil herefter være Salgspris – købspris. Du bør dog være opmærksom på, at der kan være andre udgifter forbundet ved køb af aktier. Oftest skal der medregnes “kurtage”, hvilket er et gebyr der betales ved køb af aktier. Desuden skal der naturligvis betales skat.

Udbyttebetaling

Ved de årlige generalforsamlinger kan virksomhederne beslutte sig for, at udbetale et udbytte til aktionærerne. Det betyder at virksomheden udbetaler eksempelvis 10 kr. pr aktie der ejes, til alle aktionærer. Ejer du 1000 aktier? Så vil du altså modtage 10.000 kroner i udbytte.

Ikke alle aktieselskaber betaler udbytte. Det kan ligeledes svinge hvor meget, samt hvor hyppigt der udbetales. Betaler et aktieselskab udbytte, betegnes denne aktie som værende en “udbytteaktie”. Der findes en lang række selskaber med lange traditioner for vedvarende udbetalinger samt stigende udbytte. I USA kaldes disse for Dividend Aristocrats samt Dividend Kings.

Valutaudsving

Når du handler aktier i andre valutaer en den Danske Krone, så er du udsat overfor eventuelle sving i valutakurser. Præcis som med aktiens kurs, så kan dette både være godt og dårligt. Køber du eksempelvis en Amerikansk aktie i USD? Så vil en eventuel stigning i den amerikanske dollar gøre, at det du sælger aktien for, vil være et højere beløb når dette veksles tilbage til danske kroner. Dette er næppe en god ting at spekulere i, for nye investorer. Har værdien af dine aktier pludselig ændret sig? Så kan det dog være grunden.

Har du et dansk aktiedepot, så vil dine danske indsatte kroner automatisk blive vekslet til den valuta du køber en aktie i. Når du en dag sælger aktien igen, så veksles valutaen den modsatte vej. Udover risikoen for udsving i en pågældende valuta, så koster dette oftest et mindre vekselgebyr. Gebyret kan undgås ved at oprette depoter i de enkelte valutaer, hvis du har mange aktier i eksempelvis USD. Kontakt din udbyder for at høre nærmere herom. 

Shorting af aktier

At shorte aktier, er næppe noget du bør kaste dig ud i, som uerfaren investor. Simpelt forklaret så betyder shorting, at du investerer “modsat”. Du “låner” aktien af en børsmægler hvorefter denne sælges. Herefter håber du på at aktierne falder i værdi – hvorefter denne aktie så købes tilbage billigere, og afleveres til børsmægleren. Din profit vil være det mellemrum der fald der potentielt sker fra du har solgt aktien, til denne købes tilbage.

Ved normal investering kan du maksimalt miste din investerede kapital. Vælger du at shorte aktier? Så kan du risikere at miste mere end din investering. Derfor forbindes shorting ofte med stor risiko – både for nye og garvede investorer.

Ovenstående er helt grundlæggende svaret på spørgsmålet: Hvordan tjener man penge på aktier? Du håber på en kursstigning, udbytte, valuta eller forsøger dig med shorting hvis du har erfaringen. Ser vi bort fra shorting? Så udelukker de tre øverste eksempler ikke hinanden. En virksomhed kan sagtens udbetale udbytte, stige i værdi og samtidig være i et land, hvor valutaen står stærkt.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.