Spring til indhold

Aktiespil: Investering for fiktive penge? Køb aktier uden risiko!

Er du på jagt efter titlen som Danmarks måske bedste investor? En kontant pengepræmie på flere hundrede tusinde kroner? Eller ønsker du blot, at afprøve aktiemarkedet helt uden risiko? Uanset hvilket grundlag du har, så er ovenstående nogen af de muligheder du kan have, hvis du deltager i et eller flere af de aktiespil, der løber af stablen fra tid til anden.

Udbuddet af aktiespil, også kendt som investeringsspil eller børsspil, varierer. Af samme grund er dette indlæg et forsøg på, at give dig et samlet overblik over de spil, der i løbet af året bliver afholdt.

Har du kendskab til et aktiespil, der endnu ikke er tilføjet listen her? Så kontakt os, eller tilføj en kommentar til indlægget her.

Hvad er et aktiespil?

I et aktiespil handles fiktive aktier for fiktive penge. Det handler herefter om, at skabe det største afkast, inden for det tidsrum, som spillet er sat til at forløbe i. Et aktiespil er altså på trods af eventuelle præmier, udelukkende for sjov. Derfor er et aktiespil også oplagt for nye investorer, der ønsker at prøve aktiemarkedet af, helt risikofrit og gratis. 

Du vil som udgangspunkt modtage et relativt stort (fiktivt, desværre) beløb. Eksempelvis 250.000, eller 500.000 kroner. Disse kan du nu købe og sælge en række udvalgte aktier for, afhængigt af spiludbydernes begrænsninger. I nogen tilfælde er udvalget bredt og kan ligeledes indeholde krypto, almen valuta, CFD’er eller lignende. 

Hvad er formålet med aktiespillet?

Aktiespillet giver investorer muligheden for, at tage en risiko, der med stor sandsynlighed ville være uansvarlig med ægte kontanter. Det giver nye investorer muligheden for at afprøve handelsplatforme og livet som investor – og de erfarende investorer muligheden for, at prøve livet af som daytrader, inklusiv deres vildeste spekulationer.

Fra modsatte synspunkt giver børsspil arrangørerne muligheden for, at promovere deres handelsplatform. Ofte vil der være et samarbejde, med det formål at tiltrække nye investorer til platformen i fremtiden. Det er altså ikke udelukkende for din morskabs skyld, at der arrangeres et fiktivt aktiespil. Med det sagt, så tvinges du ikke til noget – og spillene er som udgangspunkt altid gratis. 

Børsspil og præmier - hvad kan man vinde?

Hvis du er en dygtig investor – eller er ubeskriveligt heldig? Så kan du være så heldig at vinde en præmie, i et af de mange investeringsspil. Afhængigt af hyppigheden, varigheden og størrelsen af udbyderen – så kan gevinsten ligeledes variere. I 2020 er hovedgevinsten i Børsens aktiespil eksempelvis 250.000 kroner. I andre spil har gevinsterne tidligere været x antal tusinde kroner, biler, en guldbarre, rejser og så meget andet.

Præmierne varierer altså fra år til år – og fra spil til spil. Vinder du en stort, kontant pengepræmie? Så vil det i de fleste tilfælde være ensbetydende med, at du modtager denne som en indbetaling på et aktiedepot hos den udbyder, som har sponseret konkurrencen. Er du dygtig nok til at vinde hovedpræmien? Så er det nok ikke en dårlig ting at du får det beløb at investere videre med.

Danske Aktiespil i 2020

Udvalget af aktiespil har i de seneste år været yderst begrænset. Heldigvis er dette ændret fra år 2020, hvorfor det igen er muligt at afprøve livet på aktiemarkedet. Der er flere forskellige muligheder – med forskellige forløb og gevinster. Du finder dem herunder.

Børsens Aktiespil

Børsens aktiespil har i 2020 en hovedpræmie på 250.000 kroner. Herudover kommer diverse mindre præmier. Alt i alt er dette altså det største aktiespil i skrivende stund, hvilket også understøttes af de over 50.000 deltagende der var med i 2019.

Spillet er et samarbejde mellem Børsen og Alm. Brands investeringsplatform. Det kan tænkes, formålet er at tiltrække nye investorer til platformen på længere sigt. I spillet modtager de medvirkende 500.000 fiktive kroner og har derefter 2 måneder til, at gøre aktieporteføljen mest muligt værd.

Du kan være med for sjov, helt gratis. Det kræver omvendt en seriøs stigning i dine aktier, hvis du ønsker at vinde. I 2019 forvandlede vinderen på 10 uger de 500.000 kroner, til lige under 2.800.000 kroner. Investorens taktik var, at købe op i “sønderbombede” selskaber. Dette førte blandt andet til en stigning på intet mindre end 537% på en af aktierne. 

Investoren var frisk, men understreger ligeledes at strategien ville være uansvarlig med rigtige penge, i den virkelige verden. Spillet var derfor en sjov mulighed for, at prøve kræfter og tage de vilde sats. 

Aktiedysten

Aktiedysten er et mindre aktiespil, der til gengæld forløber hele året. Her kan du løbende oprette grupper og konkurrere i aktiehandel, og spille imod dine kollegaer, venner eller familie. Det er muligt at spille med i spillet, helt uden risiko. Alt handel foregår med fiktive penge og spillet er gratis at blive en del af. Aktiespillet opretter i perioder præmiespil, hvor det er muligt at vinde kontante præmier, hvis du altså er dygtig nok. Det er endvidere muligt at være del af flere grupper (spil) på en gang.

Præmierne er dog væsentligt mindre end Børsens aktiespil. I September 2020 er 1. præmien på 1.500 kroner, 2. præmien på 1.000 kroner og 3. præmien på 500 kroner. Modsat har vi måske muligheden for, rent faktisk at vinde?

Udover almindelige aktier, så kan du i aktiedysten ligeledes investere i alternativer som kryptovaluta, regulær valuta og råvarer. 

Alternativer til aktiespil

Er du blot interesseret i, at få en bedre forståelse for aktiemarkedet – det generelle udseende af en aktieportefølje, købet af aktier og markedets op og nedture? Så kan der findes alternative løsninger der gør dig klogere.

Det er flere steder muligt at oprette en demo konto, der kan lade dig klikke frem og tilbage, for at få forståelsen af et depot. Hos Saxo Investor kan du blandt andet se et eksempel på, hvordan porteføljen ser ud,  i deres demoportefølje på forsiden.

På vores liste over investeringspodcast finder du blandt andet Millionærklubben. I programmet gennemgås aktiemarkedet dagligt. Ekspertpanelet har ligeledet en årlig konkurrence, hvor de dyster om at få 250.000 kroner forvandlet til det højest mulige beløb. I dette tilfælde er det eksperternes egne penge, ej de fiktive som kendes fra aktiespil.

Hvad er din erfaring med aktiespil? Tilføj en kommentar til inspiration for andre investorer!

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.