Renters Rente: Simpel forklaring – Sådan fungerer sneboldeffekten

Sneboldseffekten

Renters rente effekten er et yderst vigtigt begreb når vi taler opsparing og investering. Den forklares ofte simpelt beskrevet som en snebold der begynder at rulle. De første par år, der er investeringerne små, og afkastet ligeså. Men med tiden, der vil snebolden rulle sig større og større – hurtigere og hurtigere. Din formue vil altså øges markant i sidste ende.

Hvad er renters rente

Skal det være lettest muligt? Automatiser din investering med Nordnets månedsopsaring. - Klik her!

Renters rente betyder, at det afkast din investering giver dig, bliver reinvesteret – år efter år. Når du geninvesterer, så vil din investering naturligvis vokse. Når din investering vokser, så vil det årlige afkast gøre det samme.

Bliver du ved med at reinvestere afkastet, så vil snebolden altså rulle hurtigere og hurtigere. Du bliver ved med at geninvestere, formuen bliver større, repeat.

Hvis du selv ønsker at speede processen op, så kan du yderligere investere flere penge ind, hvorfor du på den måde selv tilføjer mere sne til den snebold der allerede ruller. På den måde vil du hurtigere og hurtigere se, at dit udbytte af investeringerne vokser – og til sidst kan du så begynde at høste dette til at leve for eller investere i andre ting.

Eksempel på renters rente

Med unikke grafiske evner har jeg produceret nedenstående pragteksemplar af grafik, der kan hjælpe med forståelse af renters rente og den rullende snebold. Eksemplet tager udgangspunkt i 10.000 kroner, og en tidshorisont på 5 år. I dette tilfælde er det kun det årlige afkast på 10%, der reinvesteres. Der tilføres ikke ekstra midler.

Sneboldseffekten

Renters rente skal altså have tid til at arbejde, og jo længere – jo bedre. I sidste ende kan bare et par år gøre en enorm forskel i udfaldet på din investering. På samme måde kan skat, omkostninger m.v. altså have en stor effekt på din investering, hvilket er grunden til at det er vigtigt at sætte sig ind i det før man begynder at investere.

Eksemplet er naturligvis forsimplet – men tænk hvad renters rente kan gøre for dig på 40-50 år, men yderligere indskydelse måned efter måned? Selv investering for små beløb kan blive til store poser penge i den sidste ende.

Skal det være lettest muligt? Automatiser din investering med Nordnets månedsopsaring. - Klik her!

Start med investering hurtigst muligt

Har du luft i dit budget måned efter måned, så handler det om at få pengene til at arbejde for dig. Jo hurtigere du får investeret, jo længere tid vil du kunne udnytte renters rente i forbindelse med dine investeringer. Investering er muligt selv for små beløb, og det handler om at komme i gang, gerne igår.

Muligheden for at investere, kommer af at have luft i budgettet. Har du ikke dette, er du enten nødsaget til at formindske dit forbrug – eller omvendt skal du øge din indkomst. Har du gæld med en høj rente (ÅOP) så bør du i alle tilfælde sørge for, at denne forsvinder ud af verden først. Der er ingen særlig god grund til at investere og få et afkast på eksempelvis 5 procent, hvis du samtidig betaler af på et lån med en rente på 10.

Derfor skal du ikke vente med at investere til du bliver ‘gammel’

Forståelse af snebolden, bør altså give mange unge et incitament til at begynde at investere. På samme tid er det også en god begrundelse for, hvorfor investering for småbeløb, rent faktisk er en super god idé, selvom det kan virke lidt ligegyldigt de første par år.

Er du lidt oppe i årene er der ingen grund til ikke at gøre det samme. Din indkomst vil ofte være højere, og derfor har du mulighed for at indhente det ‘forsømte’. Dette vil nu kræve, at du afsætter et større beløb pr. måned, ift. hvis du var startet som ung – men det kan være muligt at indhente de tabte år.

Uanset om du er ung eller gammel, så handler det om at være konsistent. Bliv ved med at invester, og nyd så effekten af renters rente på sigt. En nem måde at sikre investeringerne er, at oprette en månedsopsparing eller lignende, der automatisk investerer dine penge måned efter måned.

Læs yderligere om månedsopsparingen og begynd at udnytte renters rente.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.