Guide: Månedsopsaring fra Nordnet – Sådan gør du i 2020

Nordnets Månedsopsparing

Månedsopsparing fra Nordnet kan være en fantastisk løsning for både den nye og den garvede investor. Opsparingen er forholdsvis nem at sætte op, og det hele kan automatiseres, så det rent faktisk passer sig selv løbende. Det er altså op til dig, hvor meget du vil holde øje med den, hvilket er en oplagt mulighed til dig med en travl hverdag.

Hvad er Nordnets månedsopsparing

En månedsopsparing giver dig muligheden for, på månedlig basis, at investere i investeringsforeninger og ETF’er. Månedsopsparingen er et værktøj, der tillader dig at vælge op til 4 forskellige fonde, hvorefter der investeres i disse måned efter måned.

Nordnets tjeneste giver dig altså mulighed for, at lave en månedsopsparing med aktier. Ligeledes er det muligt at bruge den til obligationer, ejendomme eller en god blanding. En af de smarte ting ved netop en månedsopsparing med aktier er, at selv investeringsforeningerne eller ETF’erne selv sørger for at udvælge hvilke, samt hvor mange, ud fra den eller de fonde du vælger. De sørger endda for, at købe samme dag hver måned – du skal mere eller mindre INTET foretage dig, efter opsætningen.

Senere i indlægget gennemgår vi, hvordan aktierne i månedsopsparingen vælges (Via index eller porteføljemanager) samt opsætningen af din månedsopsparing.

Investeringsforeninger eller ETF’er?

Danske investeringsforeninger beskattes som aktieindkomst efter realisationsprincippet. det betyder, at du først betaler skat når du realiserer din gevinst. Har du en aktie der er steget med 20%, betaler du altså først skat når du rent faktisk realiserer din gevinst. Altså når du sælger aktien og får pengene.

Modsat, så beskattes udenlandske fonde og ETF’er som kapitalindkomst efter lagerprincippet. Det betyder at man, ved udgang af året, skal betale skat af både realiserede OG urealiserede afkast på sine fonde. Altså skal du betale uanset om du tager gevinsten eller ej.

Af denne grund er de danske investeringsforeninger klart at foretrække i nybegynderens månedsopsparing. Pensionsopsparinger m.v. kan dog være undtagelser – det kan være værd at søge rådgivning omkring hvis ikke du er sat godt ind i det.

Klik her for at læse vores indlæg om valget mellem Investeringsforeninger og ETF’er.

Hvad er en investeringsforening

Når du vælger at investere i en (eller flere) investeringsforeninger, så investerer du i fællesskab med andre aktionærer. Hver forening kan have sit eget fokus. Det kan eksempelvis være at det fokuserer på det danske C25 index, eller S&P500. Der findes alt fra de ultra brede foreninger, der er spredt globalt – til de mere fokuserede, der måske fokuserer på lande eller brancher.

Foreningen sørger så for, at der bliver købt aktier, obligationer eller andet – afhængigt af foreningens fokus. Eksempelvis findes der en fond kaldet Globale Aktier. Denne har flere hundrede aktier ‘i sig’, og er spredt ud over hele verden. Det kan altså være med til at sprede dine penge bedre ud, end du nogensinde selv får muligheden for.

Gebyr for investeringsforeninger.

Der sidder selvfølgelig en række ansatte i de forskellige investeringsforeninger, der lever af at investere de ofte enorme summer af penge. Selvom der ikke er kurtage for den månedlige handel på Nordnets månedsopsparing, er det altså ikke 100% gratis. For at have råd til disse ansatte, vil investering i investeringsforeninger koste dig x procent om året. Dette står angivet, når du vælger hvilke 1-4 du vil have i netop din månedsopsparing.

Prisen for investeringsforeningerne afhænger ofte af, om deres er passivt eller aktiv forvaltede. Forskellen får du her.

Aktivt forvaltede fonde

I de aktivt forvaltede fonde, vil der ofte være ansat en del medarbejdere til at købe og sælge, for at forsøge at opnå det bedst muligt afkast. Uanset hvor dygtige de er, så vil der være en tungere lønomkostning – og denne skal betales. Derfor ses det ofte, at de aktivt forvaltede fonde koster en højere procent af have i sin månedsopsparing.

Passivt forvaltede fonde

De passivt forvaltede fonde er ofte mere automatiserede. Her er lønomkostningerne lave, hvilket også kan ses på procentdelen de koster. Her finder man ofte de så kaldte indeksfonde. En indeksfond er bygget til, automatisk at følge et bestemt aktieindeks.

Altså kan en aktiv forvaltning medføre, at de vælger at købe tungere ind i enkelte aktier – fordi de har en tro på, at disse aktier vil gøre det ekstra godt.

En passiv forvaltning og investering i indeksforeninger vil medføre, at der altid vil blive købt ind så man har et gennemsnit af markedet – og derfor følger markedskursen både når den stiger og falder. Altså vil man kun få et gennemsnit af stigningerne i de gode perioder, men ligeledes kun et gennemsnit af fald i de dårlige.

Indeksfonde hos Nordnet

Hvis du ønsker at tilføje indeksfonde til din investeringsportefølje, så kan du gøre dette via Nordnets månedsopsparing. Du vælger disse på samme måde, som hvis du ville vælge aktivt forvaltede fonde – men bare rolig, alt dette bliver gennemgået senere i dette indlæg.

Du kan oftest kende Indeksfondene fra de aktivt forvaltede, ved at se på investeringsfondens navn. Her vil netop indeks eller alternativt index, indgå i navnet.

Handel uden kurtage

En af de gode fordele ved netop månedsopsparingen er, at man kan handle blandt andet indeksfonde uden kurtage. Det er ensbetydende med, at du som investor kan investere mindre beløb, uden at skulle betale for dette måned efter måned.

Mange ser en udfordring i, at deres investeringer bliver ædt op af kurtage, hvis ikke de investerer for minimum (eksempel) 10.000 kroner pr. gang. Og skal man investere for 10.000 kroner pr gang? Ja så går der ofte lang tid mellem at man kan købe sig ind i en ny aktie og sprede risikoen.

Disse problemer løser månedsopsparingen i det, at den tillader investering for mindre beløb. Dette gøres hver måned, og uden yderligere omkostninger. Samtidig sørger den for at du får en god risikospredning i dine aktieinvesteringer.

Oprettelse af Månedsopsparing hos Nordnet

Nu har vi det grundlæggende på plads, og er klar til at gå i krig med oprettelse og opsætning af månedsopsparingen.

1. Oprettelse af konto

Har du ikke en konto hos Nordnet, er dette naturligvis det første skridt på vejen til din nye månedsopsparing. Klik ind på deres hjemmeside, og klik på ‘bliv kunde’ øverst i højre hjørne. Følg deres oprettelsesinstrukser, og vend så eventuelt tilbage hertil.

2. Opsætning af opsparing

Nu er du oprettet og/eller logget ind på Nordnets hjemmeside. I deres topmenu holder du nu musen over mine sider, hvorefter den drop-down menu vil komme frem.

Månedsopsparing

Naviger til månedsopsparingens side

I din drop-down menu, vil du som på nedenstående billede, i feltet ‘min økonomi’ kunne se et link til månedsopsparingen. (2. nederst). Klik dig ind her.

Aktieopsparing

Vælg ønsket opsparingsform

På siden vil du kunne se et område som nedenstående, hvor du kan vælge at starte en månedsopsparing i dit pensionsdepot, eller i ETF’er og investeringsforeninger. Skal du blot have en normal månedsopsparing som flertallet, så vælger du den yderst til højre – ETF’er og investeringsforeninger.

Opret månedsopsparing

På trods af, at der både står investeringsforeninger OG ETF’er, så er det op til dig hvad du vælger. Og derved også hvordan disse som gennemgået tidligere, vil blive beskattiget.

Har du flere kontoer på Nordnet(Næppe) så vælger du din ønskede – ellers vælger du blot din eneste.

Udfyld ønsket beløb, fonde og fordeling

Feltet med ønsket beløb, er det beløb du ønsker der skal investeres pr. måned. Dette kan svinge med 10%, som de selv angiver – men ikke mere end dette. Har du sat dit beløb til 1.000 kroner, så vil der ALDRIG blive trukket mere end 1.100 kroner pr. måned. Dette er gældende uanset hvor meget der ellers står på din nordnet konto.

Grunden til svingningen på de 10% er, at der bliver skabt en smule fleksibilitet i din opsparing. Mangler der et par kroner for at kunne købe det sidste? så kan den gøre det frem for at undlade helt at købe.

Til højre i billedet ser du muligheden for at vælge de 1-4 investeringsfonde (Eller ETF’er). Du kan endvidere vælge at vægte, hvor stor en procentdel af dit ønskede investeringsbeløb, der skal gå til den enkelte fond.

Fast investering

Når du er færdig med valget af dine fonde, så klikker du på start månedsopsparing. Månedsopsparingen vil nu investere automatisk, måned efter måned, så lange du har pengene på din konto (eller du deaktiverer den).

Valg af fonde

Valget af fonde kan være en af de eneste hovedpiner ved månedsopsparingen. Søg gerne rådgivning til dette hos enten professionel, eller på et af de mange gode investeringsforum rundt om på Internettet / Facebook. Her er det ofte muligt, at finde frem til en simpel med god opsætning – gratis. Ønsker du et udgangspunkt, kan du starte med at tage et kig på Sparinvest / sparindex. Oftest anbefales Sparindex Globale Aktier Minimun risiko, i kombination med Sparindex Emerging markets.

3. Automatisk overførsel fra bank til Nordnet

Hvis ikke du har flere millioner at sætte ind på din Nordnet konto, så kan det være en ide, at opsætte en automatisk bankoverførsel. Denne opsættes i netbank, og kan sættes til at overføre dit ønskede investeringsbeløb den dag du får din løn udbetalt. På denne måde sikrer du dig, at pengene bliver trukket før du får chancen for, at bruge dem på isvafler og kattekillinger i stedet.

Du finder oplsyningerne til din konto hos Nordnet ved at klikke dig ind samme sted i menuen som tidligere. Herefter vælger du indbetaling. Altså: Mine sider – Indbetalinger. Vær opmærksom på, at investeringen sker automatisk d. 05 i måneden hos Nordnet, derfor skal din indbetaling være gået igennem inden. Ellers vil kontoen være tom på nordnet, og investeringen bliver ikke gennemført.

Minimumbeløbet for investering i månedsopsparingen, er på nuværende tidspunkt 500 kroner om måneden.

Afkast og udbytte på månedsopsparingen hos Nordnet

Dine aktieandele i de investeringsforeninger eller ETF’er du køber, vil stige eller falde, præcis som du kan se det på de almindelige aktier. Du kan følge udviklingen i dit aktiedepot (Mine sider – depotoversigt).

Hvis du vælger investeringsforeninger som udbetaler udbytte, så vil udbyttebetalingen blive udbetalit til dit depot. Herefter kan du hæve pengene til dig selv, eller vælge at reinvestere disse for at udnytte renters rente effekten (sneboldseffekten) optimalt.

Skat på nordnets månedsopsparing

Nordnet indberetter automatisk til skat, men det er dit ansvar at kontrollere hvorvidt informationerne er rigtige.

Som udgangspunkt kan du blive beskattet på to forskellige måder, afhængigt af hvilke fonde du har i din månedsopsparing. ETF’er beskattiges efter lagerbeskatningsprincippet, og danske investeringsforeninger beskattes efter realisationsprincippet.

Du kan læse mere om de enkelte former, længere oppe i dette indlæg. Vær desuden opmærksom på, at der ligeledes betales skat af dit udbytte.

Hjælp investeringsliv med at skabe det bedste indhold

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *