Enkeltaktier eller månedsopsparing? Sådan vælger du rigtigt!

Enkeltaktier eller månedsopsparing?

Månedsopsparing er populært, og fremtræder ofte rundt om på investeringsforum som en god mulighed for investorer. Der kan være mange fordele ved automatisering af din investering. Der dukker flere og flere investeringsrobotter op, hvilket er med til at demokratisere adgangen til investering for den travle, uinteresserede eller mere usikre investor. Eksempler på de særligt populære muligheder, kan være June fra Danske Bank – eller Måndesopsparingen fra Nordnet. I resten af dette indlæg, tager vi udgangspunkt i månedsopsparingen som eksempel.

Kan du virkelig slå markedet?

Skal det være lettest muligt? Automatiser din investering med Nordnets månedsopsaring. - Klik her!

I virkeligheden forholder det sig sådan, at det faktisk er de færreste der kan slå aktiemarkedets årlige afkast på 7-8 procent i gennemsnit. Det er måske muligt i en årrække, men på den lange bane er det værd at have med i overvejelserne, hvor dygtige investorer vi i virkeligheden er. I sidste ende må den dygtige investor se på afkastet af investeringerne der er foretaget – og er disse lavere end eksempelvis et markedsgennemsnit, så kan det være en god ide at undersøge investering via indeks eller investeringsfonde.

Derfor skal du benytte dig af månedsopsparingen

Måndesopsparingen er nordnets svar på automatiseret investering. Det er en populær tjeneste blandt investorerne med god begrundelse. Kort forklaret så kan du oprette en fast overførsel fra din bank til Nordnet. Det betyder at du betaler dig selv først hver måned (I form af investering) og på den måde er sikker på at du minimum får investeret dette beløb.

Månedsopsparingen kan være en god måde at komme i gang med at investere på SU – læs indlægget om netop SU investering.

Når pengene er overført fra bank til Nordnet, så er der en funktion kaldet Månedsopsparing. Her kan du bede Nordnet om, automatisk at investere et beløb for dig hver måned. Har du mere på din konto, end du beder den om at investere – så bliver dette ikke rørt.

Dollar-cost averaging

Det smarte ved at investere på en fast dag, hver måned, kaldes dollar cost averaging. Dette betyder, at du over en lang tidshorisont får spredt dine investeringer ud, frem for på en gang at investere alle pengene i en aktie. Fordelen ved dette er, dine aktier bliver købt til en gennemsnitspris – altså følger du det markedsafkast der stiger med ca. 7% i snit, om året. Endvidere er der ikke kurtage / købsgebyr på handel via månedsopsparigen – det er udelukkende fondene der koster en lille procentdel om året.

Der vil selvfølgelig være perioder, hvor du køber aktier til en høj pris, men der er ligeledes perioder, hvor du køber aktier på bunden (Nærmest). Overordnet handler det om, at ændre mindst muligt i de indstillinger man har i forhold til det valgte beløb og de fonde man investerer i. Det er klart, at ændringer i dette kan medføre at du ikke længere følger gennemsnittet ligeså tæt. En ændring i beløbet eller andet, bliver dog udlignet igen på lang sigt.

Månedsopsparing og risikospredning

Når du investerer i månedsopsparingen, investerer du ofte investeringsforeninger eller indexfonde. Disse indeholder ofte en masse aktier, hvoraf du så får en lille bid af de enkelte. Når du køber dig ind i en indexfond via din månedsopsparing, investerer du altså måske dine 500 kr. i en lille bid af eksempelvis 400 aktier. Størrelse, lande, brancher m.v. kan variere.

Skal det være lettest muligt? Automatiser din investering med Nordnets månedsopsaring. - Klik her!

Overordnet kan månedsopsparing være med til, at skabe en større risikospredning i din aktieportefølje. Som en del af din investeringsstrategi kan dette måske være det solide fundament i din overordnede plan, hvilket så kan suppleres op med de mere usikre enkeltaktier. Det ene udelukker bestemt ikke det andet.

Derfor skal du selv handle aktier

Handler du via månedsopsparingen, opnår du naturligvis risikospredningen – og dette er en super god ting at have med i tankerne når man sammensætter sin investeringsportefølje. Med tiden kan det dog være “sjovt”, at få lov til selv at supplere lidt op. Måske ønsker du, at øge procenten du får i udbytte ved, at købe et par enkeltaktier som supplement? Eller måske ønsker du at fokusere din investering en smule mere mod medicin, biotech, kina eller noget helt fjerde?

Har du kapital nok, er det også muligt at opnå tilpas med spredning ved selv at sørge for at købe aktier nok. Her er det vigtigt at man husker at købe forskellige sektorer / brancher / industrier, så hele investeringen ikke udelukkende er i medicinalindustrien for eksemplets skyld.

Er investering nyt for dig, så kan en af de bedste investeringer være, at købe et par bøger omkring emnet. Du kan se vores boganbefalinger vedrørende investering på siden her.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.