Spring til indhold

Dollar Cost Averaging: Spred investeringerne og minimer risikoen

dollar cost averaging

Der er ingen tvivl om, at det er en god idé at have en god investeringsstrategi. Problemet er bare at der ofte findes utallige, der alle lover guld og grønne skove – og det kan være super svært at finde rundt i.

Dollar Cost Averaging (DCA) er en af de mere populære, og yderst simple strategier. Denne guide tager dig simpelt igennem de vigtigste punkter, og lærer dig hvordan det helt simpelt fungerer.

Hvad er Dollar-Cost Averaging?

Simpelt forklaret, så er Dollar Cost Averaging en simpel strategi til køb af dine aktier (eller andre investeringer). Strategien forsøger at udligne stigninger og fald i prisen på aktier, ved at du investerer dine penge over en længere periode. Køber du en måned aktien lidt dyrt? Så får du den måske billigere måneden efter – og gør vi dette over en længere periode? Så får vi et glidende gennemsnit.

Alternativet til Dollar Cost Averaging er, at du investerer et stort beløb på en gang. Du kan være heldig at gøre det på et godt tidspunkt, men du kan ligeledes være super uheldig at gøre det dagen før et stort fald.

Det er naturligvis op til dig, om du har tålmodigheden – eller om du tør tage risikoen på det gældende tidspunkt. Dollar Cost Averaging er blot et mere sikkert alternativ og værktøj du kan benytte dig af som investor.

Eksempel på Dollar Cost Averaging

For eksemplets skyld, så har vi lige fået en stor pose penge. 100.000 kroner stod der foran døren denne morgen, og dem ønsker vi nu at investere.

Vi har i forvejen fundet en form for investering – i dette tilfælde 5 aktier – som vi synes virker super interessante at investere i, da vi har undersøgt dem nærmere.

Vi har nu to muligheder. Enten kan vi investere 20.000 kroner i hver af de 5 aktier i morgen. På den måde er alle pengene investeret, og vi behøves ikke at gøre mere.

Alternativt kan vi tage og dele beløbet op, så vi investerer 2.000 om måneden, de næste 10 måneder, i hver enkelte aktie. På den måde undgår vi nemlig, at de 20.000 investeret i aktien på en gang, pludselig kun er 10.000 værd, fordi kursen faldt dagen efter investeringen.

Vi kan ligeledes risikere at kursen falder dagen efter vores første investering på 2.000 kroner. Men i modsætning til de 20.000, så har vi nu efterfølgende 9 måneder, hvor der vil blive købt yderligere. Den gennemsnitlige pris udligner på lang sigt det uheldige køb, den første dag.

Investering af 20.000 kroner over 10 måneder

– Måned 1: Aktiepris: 250 Kr. – Investering 2000 kr. – Antal aktier købt: 8
– Måned 2: Aktiepris: 500 Kr. – Investering 2000 kr. – Antal aktier købt: 4
– Måned 3: Aktiepris: 125 Kr. – Investering 2000 kr. – Antal aktier købt: 16
– Måned 4: Aktiepris: 250 Kr. – Investering 2000 kr. – Antal aktier købt: 8
– Måned 5: Aktiepris: 250 Kr. – Investering 2000 kr. – Antal aktier købt: 8
– Måned 6: Aktiepris: 400 Kr. – Investering 2000 kr. – Antal aktier købt: 5
– Måned 7: Aktiepris: 500 Kr. – Investering 2000 kr. – Antal aktier købt: 4
– Måned 8: Aktiepris: 250 Kr. – Investering 2000 kr. – Antal aktier købt: 8
– Måned 9: Aktiepris: 400 Kr. – Investering 2000 kr. – Antal aktier købt: 5
– Måned 10: Aktiepris: 125 Kr. – Investering 2000 kr. – Antal aktier købt: 16

Ovenstående er et eksempel på, hvordan fordelingen af vores 20.000 kroner kunne se ud, over 10 måneder. Prisen på aktien er i dette, lidt ekstreme tilfælde, meget svingende.

Havde vi købt alle vores aktier i måned 2, så ville gennemsnitsprisen pr. aktie altså være 500, og vi ville være i stand til at købe 40 aktier.

Havde vi i stedet købt aktierne fordelt over hele perioden over 10 måneder, så havde vi i dette tilfælde købt 82 aktier for samme beløb.

Der er naturligvis også en udregning der hedder, at vi køber aktien på bunden, til den laveste pris. Problemet er bare, at vi som investorer aldrig kan vide, hvornår en aktie er billigst. Der kan potentielt komme et endnu vildere fald dagen efter vi investerer. Af den grund kan gennemsnitsprisen (og dollar cost averaging) være en fornuftig beslutning for de fleste investorer.

Pas på kurtage og gebyrer

Det er selvfølgelig vigtigt at du tænker over kurtage-prisen, hvis du beslutter dig for at dele beløbet op. Hos nogen handelsplatforme kan du risikere, at det koster et forholdsvis højt beløb at handle aktier. Hvis du skulle betale dette beløb 10 gange som i eksempel ovenfor, vil det samlet set være dyrt for dig.

Der findes dog alternativer, hvor prisen fast. Dette kunne eksempelvis være Saxo Investor, hvor det koster dig 0,10% uanset om du investerer 1.000, 5.000 eller 100.000 på en gang. Her kan du altså frit splitte investeringen op, og opnå dollar cost averaging.

Interval ved Dollar Cost Averaging

Det er ikke nødvendigt, at du investerer i aktien måned efter måned. Du opnår dog det bedste gennemsnit, hvis du er konsistent i tidsintervallet mellem dine investeringer.

Det kan altså betyde at du investerer i aktien en gang i kvartalet, en gang hver anden uge eller hvad der nu passer dig og din investeringsstrategi. Det er dog vigtigt at du holder tidsintervallet indtil den dag du er fuldt investeret, for at opnå den ønskede effekt.

Det er altså muligt at opnå en god dolalr cost averaging både ved købe af enkeltaktier, eller ved at benytte månedsopsparingen fra Nordnet. Hvis du fortsat er i tvivl om, hvad der er bedst for dig? Så læs vores indlæg om enkeltaktier eller investeringsforeninger.

Opnå Dollar Cost Averaging med månedsopsparingen fra Nordnet

Nordnets investeringsværktøj kaldet månedsopsparing er et klasse eksempel på, hvordan man med fordel kan benytte sig af dollar cost averaging frem for at styre dette selv.

Månedsopsparingen investerer automatisk et selvvalgt beløb. Dette gøres på samme dag, måned efter måned. På denne måde kan man på lang sigt opleve hvordan man kan få et gennemsnitligt afkast tilsvarende det eller de indeks, man har valgt at investere ind i.

I forhold til kurtage, så er det ligeledes gratis at investere via Nordnets månedsopsparing.

Det er både fornuftigt i forhold til risikospredningen ud i flere aktier, og fordelingen af det beløb man ønsker at investere.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.