Skov: En alternativ investering? Det kan være en god idé!

Investering i skov
0
(0)

Investering i skov er ikke det første vi som investorer tænker på, når vi ønsker at forrente vores formue. Alligevel kan det være et interessant alternativ for investoren, der er på jagt efter nye investeringstyper.

Investering i skov kan skabe fornuftige afkast, og er ikke direkte afhængig af den økonomiske udvikling. Træerne vokser uanset hvordan det går i verden, og vil derfor stige i værdi. Det kan selvfølgelig være svært at se forskellen fra dag til dag, hvorfor skov nok bør ses for værende en langsigtet investering.

Er prisen et enkelt år lav på træ? Så kan dette sagtens stå og vokse i et par år yderligere – herefter vil prisen endda med stor sandsynlighed være øget, da træet nu er større. Der er altså en god mulighed for at optimere afkastet, ved at undgå at sælge i dårlige perioder.

Investering i skov – godt for miljøet

Når du investerer i skov, så gør du potentielt noget godt for miljøet. Det kan selvfølgelig være svært at bedømme overordnet, men der findes en del virskomheder, der har et stort fokus på miljø og bæredygtighed.

Ifølge Difko.dk udleder en dansker i gennemsnit 6-10 Tons co2. En investering på 50.000 vil derfor være nok til, at skoven binder mere end den mængde Co2, den enkelte dansker udleder.

En bæredygtig investering kombineret med socialt ansvar

Investering i skov kan udover at være en god, alternativ investering, også give god samvittighed. Vælger du de rigtige investeringsprojekter, kan du være med til at investere i projekter, der også har fokus på skove i de fattigere dele af verden. Altså kan du være med til at skabe jobs og bedre vilkår for personer, der virkelig har brug for dette.

Herudover er der naturligvis den oplagte vinkel omkring biodiversitet, et rigere dyreliv, optagelsen af Co2 og den generelle grønne omstilling i forbindelse med bekæmpelse af klimaforandringerne.

Hele verden har i øjeblikket deres øjne rettet mod klimaet, så måske også skovinvesteringer går en (endnu) lysere fremtid i møde?

Er skov en god investering?

For at en investering skal være god, kræver det naturligvis at der som minimum er et positivt afkast. Som investor skal du gøre op med dig selv, hvorvidt investering i netop skov kan være en god tilføjelse til din portefølje.

Vil dine penge blive forrentet bedre andre steder? Så er det måske ikke ved skovinvestering du skal starte. Ønsker du omvendt at sprede din risiko, eller at investere alternativt, mere grønt eller lignende? Så kan det omvendt være en god idé.

Læser du rundt om på nettet, vil du finde forskellige svar på afkastet. Det er ikke svært at finde projekter der lover op imod 10% i årligt afkast. Ofte fungerer det desuden således, at man modtager et mindre løbende afkast, og et stort afkast i sidste ende – når træerne fældes og sælges.

Du kan se andre eksempler på investering og afkast ved eksempelvis aktier og obligationer her.

Det kan altså være svært, at give et enkelt decideret svar. Ingen strategier er 100 procent ens, og du bør sætte dig godt ind i hvad der er bedst for netop dig.

Hvordan tjener man penge på skovinvestering?

Der bruges enorme mængder af træ i hele verden. Særligt i Kina er der et øget behov, begrundet af den store befolkningstilvækst vi ser. Generelt er antallet af familier i middelklassen ligeledes stigende. Her er træet nødvendigt indenfor både indretning og opførsel af byggerier.

På trods af, at fremtiden ser lys ud for investorerne i skov – så er det ikke det mest afprøvede eller efterspurgte investeringsemne. Det er begrænset, hvor mange der kan og vil investere i træer – og desuden vælter vi ikke rundt i platforme, der tilbyder netop denne form.

Der findes flere måder at tjene penge ved investering i skov. Du kan blandt andet købe træer, modtage udbytte løbende fra salg af frugter m.v. for til sidst modtage et større beløb, for salg af træet i voksen størrelse.

Du kan også investere i virksomheder der producerer trævarer og tømmer eller virksomheder der er direkte afhængige af skovdrift og altså sælger udstyr, maskiner m.v. i forbindelse med dette.

Investerer du i skov for afkast eller samvittigheden?

Der findes investeringsalternativer for begge lejre af investorer. Altså både dem der går hardcore efter kroner/øre resultatet, men ligeledes dem der også ønsker en klimavenlig, grøn investering.

Det er blandt andet muligt at investerer direkte i plantager, hvor der løbende udbetales et udbytte (eksempelvis fra træets frugter). Endvidere bliver der så udbetalt et stort udbytte ved slutningen af træets levetid – altså i forbindelse med fældning og salg af træet.

Det er også muligt at finde løsninger, hvor miljøet spiller en større rolle. Her taler de til investoren der ønsker at have samvittigheden ekstra meget med i investeringen. Det er blandt andet muligt at donere træer, og man kan hjælpe med at skaffe arbejde til lokalbefolkningen i fattigere områder.

Er du ikke sikker på, at du er interesseret i at handle skov via alment “ukendte” platforme, så kan du eventuelt finde en aktie der omfatter samme område. Det kan eksempelvis være producenter af værktøj eller maskiner til skovbrug. Vælger du at gå den vej, skal du dog overveje at risikoprofilen ændres da dette i bund og grund er endnu en aktie.

Risiko ved investering i træer

Er er altid en risiko forbundet ved investering. Man kan risikere at tabe hele, eller dele af den investerede kapital. Investering i træer, skov og plantager er ingen undtagelse.

Der kan ske fejl i produktion og opbevaring. Klimaet kan have en indflydelse i form af blandt andet for meget regn, oversvømmelser eller tørke.

Der kan endvidere være risiko forbundet, i forhold til den geografiske placering. Der er forskel på forhold for virksomhederne, alt efter hvor i verden de er placeret. At drive virksomhed i Baltikum, er ikke det samme som at drive virksomhed i Afrika. Her spiller erfaring og kendskab en stor rolle.

Træerne kan trues af dyr, herunder insekter. Endvidere er der en risiko for brand. Det er dog muligt for virksomhederne, at arbejde på minimering af disse risici. Blandt andet kan der etableres brandbælter. Man kan vande kunstigt og sørge for god uddannelse af personalet der passer og plejer.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

close
Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *