Spring til indhold

Hvad er emerging markets? Investér i udviklingslande med stort potentiale!

Emerging markets

Når vi som investorer taler om investering i emerging markets, kan det populært oversættes til udviklingslande, lande i stort vækst eller lande med potentiale for stor vækst i fremtiden. 
Det handler om lande der på et eller flere parametre, bevæger sig kraftigt i retningen af at blive et veludviklet land, hvilket medfører øget vækst og derved stort økonomisk potentiale.  Investering i lande med stor økonomisk udvikling, er altså særligt interessant for investorer.

Hvad er emerging markets?

Emerging markets kan oversættes til ‘nye markeder’. Det er beskrivelsen af de lande, som er på vej til at ‘komme frem i lyset’. Det betyder at emerging markets er en betegnelse for en række af lande, der bevæger sig væk fra lave indkomster, lav udvikling og en pre-industriel økonomi. Bevægelserne sker mod en mere moderne, industriel baseret økonomi, hvilket vil medføre en højere levestandard for landets beboere.

Blandt landende på listen over udviklingslande, findes blandt andre to enorme økonomier, i form af Kina og indien. To kæmpe store lande lande der, sammen med andre fra listen, anses for værende yderst interessante investeringer i med et blik på den nærmere fremtid.

 Det skyldes blandt andet den markante stigning af personer, der tilslutter sig middelklassen og de tilhørende goder – herunder forbruget der vil gavne og vækste aktieselskaberne.

Liste over emerging markets

Der findes flere forskellige fremgangsmåder, når emerging markets udvælges. Indkomstniveauer, kvalitet af de finansielle systemer samt vækstrate er populære kriterier. Listen over hvilke lande der hører til blandt emerging markets, varierer dog, afhængigt af hvem du spørger. 

På nuværende tidspunkt findes 27 lande på Morgan Stanley Capital International (MSCIs) liste over nye markeder. Listen over emerging markets får du her

Amerika:

 • Argentina
 • Brazilien
 • Chile
 • Colombia
 • Mexico 
 • Peru

Asien:

 • Kina
 • Indien
 • Indonesien
 • Korea
 • Malaysia
 • Pakistan
 • Filipinerne
 • Taiwan
 • Thailand

Europa, Mellemøsten & Afrika:

 • Tjekkiet
 • Egypten
 • Grækenland
 • Ungarn
 • Kuwait
 • Polen
 • Qatar
 • Rusland
 • Saudi Arabien
 • Sydafrika
 • Tyrkiet
 • De forenede Arabiske Emirater

Der sker en løbende udskiftning på listen over emerging markets. Nogen lande bliver opgraderet som værende udviklede nationer, mens andre ikke følger udviklingen og derfor bliver taget af listen igen. Ligeledes er det muligt for nuværende udviklingslande at blive nedgraderet, eller for andre nationer at blive klassificeres som værende emerging markets, hvis væksten igangsættes.

Nedgraderingen fra værende et veludviklet land, er eksempelvis tidligere sket for Grækenland.

Omvendt er Qatar og Argentina nyere deltagere på listen over nye markeder, hvilket gør at de nu er at finde på ovenstående liste over emerging markets.

Emerging markets indeksfond

Hvorfor investere i emerging markets?

Investorer vælger at investere i emerging markets i håbet om, at de lande der skaber så stort en vækst i økonomien, ligeledes vil have en større vækst blandt virksomheder og aktionærer, end de nuværende veludviklede økonomier. Altså investeres der i forventningen om, at netop de nye markeder kan skabe store afkast i aktieporteføljen.

Ved investering i vækstlande og ønsket om et højere økonomisk afkast, kommer dog tilsvarende større risiko. Afhængigt af landet, så kan investering i vækstlande medføre investering i markeder, med støre ubalance i eksempelvis valuta, lovgivning eller den overordnede styring af landet som helhed. 

Lande i emerging markets segmentet, vil overordnet ikke have samme niveau af udvikling, som de mere udviklede nationer vi møder i Europa eller USA. For at det er interessant som investor, er det dog væsentligt at landet har en overordnet valuta, banker og muligheden for at købe aktier. Ligeledes er det væsentligt at landet udvikler sig i en retning af, at blive til et veludviklet land, med vækst i økonomien til følge.

En af de strategier der fører til en øget økonomisk vækst, vil være en udvidelse af selskabernes eksport. Vækstrejsen vil være afhængig af landets vilje til, at samarbejde og handle. Ligeledes vil investering i uddannelsessystemer og den overordnede infrastruktur have stor betydning – også for investorerne.

Muligheder for investering

Der er ingen tvivl om, at der er interessante cases at finde blandt landende på listen. Som investor i lille Danmark kan det dog være svært, at finde ud af hvordan de enkelte investeringer skal udvælges. For hvordan skal vi holde os opdaterede på, hvordan det går for aktieselskaberne i Kuwait, på Filipinerne eller noget så nært som Polen for den sags skyld?

Overordnet har du to valg, hvis du som investor ønsker at eksponere dele af din aktieportefølje mod disse aktier med stort vækstpotentiale. Vær dog opmærksom på din overordnede investeringsstrategi samt din risikoprofil i sin helhed.

Udvalgte enkeltaktier

Din første mulighed vil være, at give dig selv rollen som stockpicker. Det vil sige at du selv, potentielt inspireret af andre, udvælger aktier fra et eller flere af landene. Fordelen ved dette er, at du potentielt kan udvælge enkelte guldæg, med stor vækst til følge.

Det negative ved denne model er naturligvis, at det er svært at orientere sig om alt hvad der sker i den anden ende af verden. Vi får ikke samme mængde af nyheder om selskaber fra Kina, som vi gør om selskaber fra Danmark, Europa eller USA for den sags skyld.

Det betyder altså, at udvælgelsen af enkeltaktier bliver en større opgave for dig som investor. Dog ligeledes en opgave, der potentielt kan give dig en stor gevinst, hvis altså du er dygtig.

Emerging markets indeksfond

Det andet alternativt er det klart mest populære. Hvorfor bruge tiden på at forsøge at slå markedet, hvis du kan lave en overordnet investering på tværs af lande og aktieselskaber? Ved at investere i en investeringsforening med fokus på emerging markets, kan du nemt investere i flere hundrede selskaber og forskellige lande, uden selv at skulle følge med i detaljerne.

Oftest vil det være muligt, at finde indeksfonde der automatisk investerer på tværs af lande og selskaber, men du kan også her overveje, at investere i de aktivt forvaltede fonde. Forskellen er kort fortalt, at du ved aktiv forvaltning betaler for en eller flere ansatte der sidder og forsøger at slå markedet. Jeg kan afsløre at det ikke altid lykkes, men det kan du selv læse op på, i vores indlæg om aktiv eller passiv forvaltning af investeringsfonde.

 

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.