Spring til indhold

Valg af aktier: Sådan udvælger du de bedste investeringer [2022]

valg af aktier

En stor del af at være en succesfuld investor, går selvfølgelig ud på at træffe de rette valg ved køb af aktier. Hvis du investerer i skod virksomheder, vil dit afkast med tiden fremstå som værende mindre imponerende.

Indlægget her tager udgangspunkt i en række elementer, du kan se nærmere på, når du skal træffe valget omkring investering i forskellige virksomheder. Der tages udgangspunkt i aktieselskaber, men mange af tallene kan bruges og findes ved andre typer af investering ligeledes.

Udvælg interessante aktier

Særligt som ny investor, kan det være overvældende at skulle træffe et valg af aktier, man mener er gode investeringer. Ofte kan det være en god ide, at overvåge et par interessante emner i lidt tid. Søg gerne hjælp og inspiration i forums. Læs bøger, eller lyt til podcasts om investering.

Det kan være en ide, ikke at investere hele formuen på en gang. Som investorer lærer du løbende, og det første valg af aktier, er ikke altid det bedste.

Forstår du forretningen?

For at kunne foretage en god investering, er det vigtigt at du forstår virksomhedens eksistensgrundlag. Overvej om der er et behov for produktet. Er det nemt at kopiere, eller sidder virksomheden med noget unikt?

Du behøves ikke at kende til alle detaljerne i driften af virksomheden, men sørg som et minimum for at forstå, hvad virksomheden laver. Invester ikke blot på grund af, at alle andre gør det – eller at navnet lyder velkendt.

Du kan have med i tankeprocessen, om du ser muligheder i markedet. Er virksomheden afhængige af deres ene produkt, eller kan de potentielt udvide til nye markeder eller produktområder?

Selvom det i bund og grund er det samme, kan det gøre en stor forskel at tænke som potentiel medejer. Frem for at tænke som aktieinvestor, så tænk på at du rent faktisk køber dig ind i virksomheden og bliver en del af ejerkredsen. Tror du på produktet, ledelsen, medarbejderne og fremtiden?

Undgå for mange chancer, men hav i baghovedet om du ville turde at investere 10 x det beløb du har nu, hvis pengene var til rådighed.

Historik, udbytte og afkast

Der kan være god information at hente i historiebøgerne. Er det en ny virksomhed du investerer i, eller har den vist sit værd i mange årtier? Etablerede virksomheder er ofte mere robuste, hvorimod særligt nye virksomheder har tendenser til at svinge mere i kurs (volatilitet). Dette er ikke nødvendigvis dårligt, men kan være overraskende for nye såvel som erfarende investorer. Hav derfor alderen af virksomheden med som betragtning, i dit valg af aktier.

Det er selvfølgelig generaliserende. Men, som hovedregel kan du godt have med i overvejelserne, om virksomheden er ny på markedet, eller om de har mange års erfaring. Der vil alt andet lige, være størst risiko i nyere virksomheder.

Se gerne på aktieselskabets udbytte og afkast i løbet af årene. Dette kan sammen med regnskabet give dig en ide om, hvordan det går for virksomheden. Har du en forståelse for hvordan man læser et regnskab, så kan det blandt andet være her de gode investeringer kan laves.

Aktiemarkedet er styret af udbyd og efterspørgsel. Altså vil kursen stige, hvis folk ønsker at købe virksomheden. Det er overordnet et godt tegn, og bør være ensbetydende med at virksomheden klarer det godt.

Det kan dog gå “mode” i enkelte virksomheder, og så stiger prisen til langt mere end selskabet egentlig bør være værd (i forhold til hvad de tjener blandt andet). Selskaber som disse kan være sjove at være i, når det går godt. Men, hvis vi rammer en krise kan det ligeledes være disse der falder markant. Dette skete blandt andet i år 2000 da vi havde IT-boblen. Pas derfor på med, blot at følge alle andre investorers anbefalinger blindt.

Udbytte kan ofte være et tegn på, at virksomheden er sund. Udbyttet betales som udgangspunkt af virksomhedens overskud som en belønning til aktionærerne. Se gerne på virksomhedens udbyttehistorik, men glem ikke at se regnskabet efter ligeledes.

Overvej aktiens fremtidsudsigter

Hvordan tror du, at verden ser ud om 10, 20 eller 50 år? Hvis du laver investeringer med tanken om at holde dem i mange år, så er dette et vigtigt punkt. Lyt til din egen mavefornemmelse når du tænker på fremtiden. Hvad tror du vi får mere af, og hvad bliver potentielt formindsket?

Eksempler kan være, at rygning bliver mere reguleret – måske får tobaksselskaberne yderligere problemer? Altså kan der være en risiko, hvis ikke de kommer op med nye produkter og løsninger.

Omvendt bliver grøn energi potentielt mere nødvendigt, så måske man skulle overveje valg af aktier med fokus på vind-energi, frem for sort olie? Eksemplerne er der nok af. Hvis du mangler inspiration, kan denne ofte findes i bøger, på investeringsforums eller i programmer som eksempelvis millionærklubben (Podcast/radioprogram om investering).

Valg af aktier ud fra regnskab! Hvordan kører maskinen?

Ved valget mellem konkurrerende virksomheder, eller aktier generelt – der er regnskabet alfa-omega. Regnskabet viser dig, hvordan det går med den forretning, du potentielt bliver medejer af.

I regnskabet kan du blandt andet se, hvor mange penge der bliver omsat for, samt hvad virksomheden har i overskud, når alle deres omkostninger til produktion, lønninger med videre er betalt.

Ved at se tilbage på de forgående år, kan du endvidere se udviklingen. Her kan du altså sammenligne om virksomheden tjener flere penge nu, end for tre år siden, når regningerne er betalt. Du kan også se om de har fået mere gæld, samt hvor mange totale aktiver de har.

Særligt virksomhedens resultat er vigtigt. Hvor meget tjener de, når alt er betalt? Hvis dette går i den forkerte retning, er det et væsentligt dårligt tegn. Nedenfor ser du et simpelt opstillet regnskab, hentet fra Saxo Investor.

Her kan det blandt andet ses, at virksomheden har en stigende omsætning. Endvidere har de et samlet resultat efter skat (Nettoresultat), der ligeledes har været stigende siden 2017.

Eksempel på regnskab - sådan træffer du det bedste valg af aktier
Screenshot af regnskab fra Saxo Investor

Vurdering af aktiens pris ved valg af aktier

Der findes flere nøgletal du kan bruge, ved vurderingen af en aktie og prisen for denne. Du får her en simpel gennemgang, af de hyppigst benyttede.

EPS: Earnings per share, eller indtjening pr. aktie. Simpelt forklaret, så bliver hele virksomhedens overskud/profit divideret med antallet af aktier. Tallet kan være negativt, hvilket er et dårligt tegn. Endvidere kan det påvirkes, da mængden af aktier i et selskab kan variere. Blandt andet af den grund, er det vigtigt ikke blot at vurdere en aktie på baggrund af enkeltstående nøgletal.

P/E værdien, price earnings, oplyses oftest hos børsmæglerne. P/E værdien beskriver forholdet mellem det aktien koster, og ovenstående overskud pr aktie.

Hvis en P/E værdi stiger, betyder det altså at du betaler mere for det samme overskud pr. aktie i virksomheden. Omvendt vil en lavere P/E værdi være ensbetydende med, at du betaler mindre for det samme overskud pr. aktie.

I bund og grund kan man altså sige, at P/E tallet viser, hvor dyr eller billig en aktie er. En tommelfingerregel er, at gå efter en P/E værdi på 20 eller lavere, men det kan variere da blandt andet unge vækstvirksomheder ofte har en højere P/E værdi.

Aktieudbyttet / direkte afkast viser dig, hvor stort et beløb virksomheden udbetaler, eller har udbetalt, til aktionærerne. Tidligere udbytte er ingen garanti for fremtidigt, men der findes virksomheder der har betalt stigende udbytte i 50+ år.

Hvem styrer virksomheden?

Du kan vælge at se nærmere på virksomhedens ledelse. Det er væsentlig for virksomhedens drift, at kompetente personer styrer den. Ansætter en virksomhed i dårlig form en ny, erfaren direktør? Så kan det ligeledes være, at du kan være heldig at købe aktien før den kommer i topform og på ny stiger i værdi.

Omvendt så kan en dårlig ledelse være med til, at forværre resultatet i virksomheden, hvilket oftest vil medføre et fald i kursen. Dette punkt er ikke normalt hvad investorer lægger mest vægt på, men interesserer du dig for erhvervslivet? Så kan dit kendskab være en fordel for dig, ved valg af investeringscase.

Husk fordeling over flere investeringer!

Som investor er det vigtigt, at du har et stort fokus på din risiko. Sørger du for at fordele din penge, så er risikoen langt mindre. Der findes mange måder at sprede risikoen. Enkelte bud kan være spredning i forskellige aktiesektorer og på tværs af mange aktier. Alternativer kan være månedsopsparingen fra nordnet – eller potentielt investering i flere forskellige typer; eksempelvis ejendom, obligationer eller crowdlending.

Aktiesektorer

Overordnet kan hele aktiemarkedet deles op i 11 kategorier, bedre kendt som aktiesektorer. Et kendskab til disse kan være medvirkende til, at du sørger for at få en bedre spredning i din portefølje.

Helt lavpraktisk vil du altså kunne se, at du måske har for mange aktier i finans sektoren. Altså kan du overveje, at flytte midler, eller lave den næste investering i sundhedssektoren, eller en af de resterende 9 sektorer.

På denne måde er du bedre sikret, hvis det skulle gå galt i de enkelte sektorer – fordi du er spredt ud over flere forskellige. De 11 aktiesektorer består af yderligere underkategorier. Som udgangspunkt er de 11 hovedkategorier og en smule fornuft, ofte rigeligt.

Invester bredt i aktieselskaber

Aktiesektorerne hjælper dig med, at investere bredt ud i forskellige aktieselskaber. Jo mere du er spredt, jo mindre er din risiko hvis det går galt i enkelte virksomheder. Det betyder dog ikke at du er sikker. I Krisetiden ses det eksempelvis, at hele aktiemarkedet falder meget på relativt kort tid.

Hvis du ikke har lysten eller forståelsen for aktiemarkedet, så kan du som alternativ til enkeltaktierne, overveje at investere i en investeringsfond eller en ETF.

Hvordan træffer jeg et fornuftigt valg af aktier?

Valget af den bedste aktie, findes nok i en kombination af ovenstående. Det er ikke muligt at vælge aktien ud fra et enkelt nøgletal, eller et års god omsætning. Det handler om at vurdere aktierne i det samlede billede. For mange investorer må vi desværre også erkende, at det kræver en smule held.

Gør man forarbejdet rigtigt, er dette dog et fantastisk udgangspunkt. Ingen ved dog, hvad fremtiden bringer – hvilket er grunden til at risikospredning er så ekstremt vigtigt.

Selvom en virksomhed har gjort det fantastisk i de sidste 20 år, så er det stadig ikke en garanti for, at de vil være de bedste for evigt.

Hvad er dit bedste råd til gode valg af aktier? Smid gerne en kommentar!

4.5/5
Crowdlending
Gns. Afkast:
9,4% årligt
Min. investering:
500 kr.
12+ mdr.
Kurtage:
Nej

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.