Økonomisk buffer: Så meget bør opspares før investering [2022]

økonomisk buffer

Uanset om du interesserer dig for investering, eller blot ønsker et udvidet sikkerhedsnet, så bør du overveje at oprette en økonomisk buffer konto for dig selv. en Økonomisk buffer er din sikkerhed, når alt hvad du ejer pludselig begynder at gå i stykker – hvilket altid sker på de mest uheldige tidspunkter! Den økonomiske buffer er ligeledes noget, du som investor bør overveje at implementere, som en del af din økonomi, før du kaster dig ud i investering. Hvorfor tænker du måske? Det kan du læse mere om herunder.

Hvad er en økonomisk buffer?

Skal det være lettest muligt? Automatiser din investering med Nordnets månedsopsaring. - Klik her!

En økonomisk buffer er ganske simpelt en konto, hvor et givent beløb står og samler støv. Pengene er ikke øremærket noget specielt, men står der bare i tilfælde af økonomiske nødtilfælde. Det kan være at der pludselig dukker en stor regning op fra værkstedet, at computeren går i stykker eller at din hund skal have en dyr operation. 

Det er altså ikke en konto hvor du lige kan overføre frem og tilbage, fordi der mangler lidt penge at gå i byen for, sidst på måneden. Pengene skal gerne stå i sikkerhed og være fuldstændig uafhængig af din månedlige økonomi. Det er kontoen der skaber din indre ro og bevidstheden om, at du har penge nok, når det hele pludselig kokser sammen.

Særligt i forbindelse med aktiehandel for begyndere nævnes bufferen ofte som en af de ting, der altid bør være på plads, før der investeres nævneværdigt i aktier. Den økonomiske bufferkonto er med til at bygge fundamentet for din fremtidige økonomi, hvorfor det bør gøres korrekt allerede fra start. 

Er du ny investor anbefaler vi at du tager et kig på indlægget: 5 ting du skal have styr på før du investerer.

 

Opsparing

Hvorfor have en økonomisk buffer

At have en økonomisk buffer giver dig muligheden for, at investere uden frygt for at skulle tvangssælge dine aktiver. Det er ihvertfald en af de overordnede begrundelser for, hvorfor det er en god idé at have en ekstra økonomisk sikkerhed.

Hvis vi leger med tanken om, at du udelukkende har en almindelig løn, der bruges og går i 0 hver måned – så er det vel i teorien fint. Særligt hvis nogen af pengene endda investeres i aktiver, der på den lange bane kan gøre dig rigere. 

Skal det være lettest muligt? Automatiser din investering med Nordnets månedsopsaring. - Klik her!

I virkeligheden kan det dog være en stor fejl. Ting har det med at gå i stykker, uforudsete udgifter komme altid på de værste tidspunkter og værst af alt, så sker det irriterende nok altid på samme tid!

Har du udelukkende din løn, samt dine investeringer? Så vil du potentielt være tvunget til at sælge dine investeringer. Det er super irriterende hvis de netop er faldet på den korte bane, men det er også super irriterende, hvis du har ramt helt rigtigt og din formue stiger for tiden.

Din økonomiske buffer bør have en størrelse der giver dig trykheden og muligheden for, at investere uden at skulle tænke i potentielt salg når som helst. Det er sundt for dine investeringer, men det er sikkert også sundt for din nattesøvn at vide pengene står der.

Hvor stor en opsparing bør man have

Er der en anbefalet økonomisk buffer? Sikkert. Men, det kan være svært at slå et enkelt tal fast. Størrelsen på din økonomiske buffer afhænger nemlig af flere variabler, der ændrer sig i løbet af dit liv. Bare rolig! Vi bevæger os ikke ind i en avanceret formel nu, men der er et par ting du bør tage højde for, når du vurdere hvor mange penge der skal være på kistebunden. 

Som udgangspunkt siges det, at en økonomisk buffer bør have en størrelse på 2-3 måneders løn. Det kan virke som mange penge at spare op, men det er absolut muligt. I gennemsnit har hver person over 18 år, 215.000 kroner opsparet i Danmark.

Der er dog flere faktorer du bør have med i overvejelserne, når målet sættes for størrelsen for din økonomiske buffer. Har du en partner eller børn? Har du store lån, eller forsikringer? Bor du i et stort hus, med afhængigheden af to biler – eller bor du billigt til leje med en cykel?

Tag udgangspunkt i dine nuværende udgifter og behov. Hvad kan eventuelt skæres fra hvis det strammer til? Hvad er absolut nødvendigt for at kunne leve nogenlunde godt? Med udgangspunkt i disse ting bør du kunne begynde din opsparing.

Overvej fremtiden og den løbende udvikling

Selvom det kan være svært, er det en god idé at overveje hvordan din fremtid ser ud. På den måde har du mulighed for, langsomt at tilpasse størrelsen af en økonomisk buffer.

Går du eller i med planer om det første barn, eller en sød hundehvalp som på billedet? Så medfører det naturligvis enorm glæde. Men, det det bør ligeledes tages med i ligningen, at der tilføres en mindre økonomisk ‘trussel’ for den eksisterende konto, i form af udgifter.

Har du allerede et fundament, kan kontoen langsomt udbygges løbende, i takt med at dit liv udvikler sig. For størstedelen af os bliver det dyrere og dyrere, hvorfor en overførsel af et fast beløb kan være en simplere løsning.

Husk gerne at finde en konto der giver en smule renter, bare for at undgå inflationen. 

Opsparing og investering

Hvor hurtigt kan man spare op?

Din månedlige mulighed for opsparing eller investering er direkte afhængig af din indkomst, samt dit forbrug. Det siger både noget om hvor stor en økonomisk buffer du bør have, men ligeledes hvor hurtigt du kan spare penge op. Er du interesseret i at sænke dine udgifter, kan du overveje at lave en gratis sammenligning af dine forsikringer eller se nærmere på dit madbudget.

Har du endnu ikke en økonomisk buffer, kan det være en idé at gøre en større indsats i den første periode, for senere at ovegå til en løbende eller periodevis indbetaling af mindre beløb.

Ved en månedlig opsparing på 500 kroner, vil din opsparing årligt stige med 6.000 kroner. Sætter du opsparingen op til 750 kroner månedligt? Så ender beløbet på 9.000 kroner. 1.000 kroner om måneden bliver til 12.000 årligt og 1.500 bliver til 18.000.

Der kan være mange penge at spare, hver evigt eneste måned. Du kan finde inspiration i vores samling af artikler om lavere forbrug. Har du styr på udgifterne? Så kan du alternativt se på højere indkomst.

En økonomisk buffer er penge, der gemmes til uforudsete udgifter. Bufferkontoen indeholder altså penge der bare står og samler støv, hvis der pludselig skulle opstå et uventet behov – eksempelvis ved en ødelagt opvaskemaskine, en knækket tand eller noget helt tredje.

Størrelsen på din økonomiske buffer, er noget du selv skal vurdere. Jo flere udgifter du eller i har om måneden, jo flere penge bør du have i din økonomiske buffer. Bor du alene, til en lav husleje uden bil eller kæledyr? Så kan du økonomiske buffer tåle at være mindre, end hvis familien består af to hunde, to børn, en bil og en stor husleje.

Det er væsentligt at have en økonomisk buffer, for at have penge at stå imod med, hvis der pludselig opstår et behov for ekstra kapital. I forbindelse med investering er en økonomisk buffer med til at sikre, at du ikke behøves at sælge ud af investeringerne, for at betale uforudsete regninger.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.