Ny investor

Ny Investor: 5 ting du skal have styr på før du investerer

Er du ny investor, eller overvejer du snart at foretage din første investering? Så stort tillykke til dig. At sætte sig ind i investering kan være et stort skridt, og en yderst fornuftig beslutning.

Alle investorer begår fejl i løbet af deres ‘karriere’. Det er svært at undgå. I dette indlæg har vi dog samlet 5 essentielle ting der er værd at overveje, når du skal til at lave sin første investering. Har du styr på dit investor mindset? Så kan investering være en af dit livs bedste beslutninger!

Afbetaling af lån

Før du gør noget som helst andet, så sørg for at få et overblik over din økonomiske situation. Særligt lån er det vigtigt at have fuldstændig styr på. Der er ingen grund til, at du poster penge i hverken investeringer eller nødopsparinger, før du har afbetalt eventuelle lån med høj rente.

Grunden til dette er, kort forklaret, at afkastet på dine investeringer ikke er meget værd, hvis du mister dobbelt så meget i procent et andet sted. Desuden hjælper det ikke at have en nødopsparing, hvis der måned efter måned vil være gæld der ved siden af hober sig op.

Der findes både god og dårlig gæld. Har du normal gæld til eksempelvis bolig, så er dette en anden sag – her er der lavet en plan, og en rådgiver er desuden med inde over. Det kan dog være en ide at se på, om dit lån rent faktisk er det billigste.

Har du styr på din økonomiske buffer?

Simpelt forklaret, så er din økonomiske buffer en bunke opsparede penge. Formålet er, at de skal kunne hjælpe dig ud af en dårlig økonomisk situation. Du kender det sikkert allerede. En dårlig nyhed – i dette tilfælde en regning – kommer sjældent alene, og de kommer altid på de dårligste tidspunkter.

En uventet tandlægeregning, en værkstedsregning eller en fyring fra jobbet? Regninger kan nemt vælte økonomien, hvis ikke du har en buffer. Endvidere er det mentalt super dejligt, at kunne lægge alle bekymringerne omkring uforudsete udgifter til side.

Sagen er faktisk den, at netop dårlige kviklån m.v. ofte bliver taget, fordi pengene skal skaffes hurtigt. Det er ikke kun et dårligt valg på kort sigt, men kan ligeledes koste dig dyrt på den lange bane.

 

Hvor mange penge skal jeg have på min opsparing?

I Danmark er vi generelt super dygtige til at spare op. Det kan være svært at fortælle, hvor stor en økonomisk buffer skal være i tal – for det afhænger af, hvor i dit liv du er på nuværende tidspunkt.

Har du en høj indkomst, børn, hus og så videre? Så er det naturligvis nødvendigt at have flere penge på nødkontoen. Er du på SU, bor du billigt og har du ikke andre faste omkostninger? så kan din buffer være det lavere.

Det har naturligvis også betydning, om du er medlem af en A-kasse eller er dækket på andre måder. Det er vigtigt at du undersøger, hvordan du er stillet ved en fyring fra dit arbejde.

Find gerne ud af, hvor mange penge du som minimum skal bruge om måneden. Spørg også dig selv hvor mange måneder du skal kunne klare uden et job? Og forvent yderligere, at der kommer et par uforudsete udgifter oven i puljen.

Er investeringer en økonomisk buffer?

Det kan være super trist at skulle købe og sælge sine investeringer i tide og utide. Du har naturligvis en smule økonomisk sikkerhed i form af dine investeringer, men det kan koste dig dyrt i både afkast og kurtager på sigt.

Derfor er investeringer ikke betegnet som din økonomiske buffer. Normalt vil en nødopsparing bestå af en kontantbeholdning, placeret på en konto der gir en smule renter. Rentekontoen bruges, for at undgå inflationen spiser alt for meget af opsparingen.

Overvej altså din situation og tænk over, hvor stor en tryghed du ønsker at have for dig og din eventuelle familie. Afsæt gerne et startbeløb på en konto med lidt renter på, og tilføj eventuelt ekstra løbende. Det er de færreste der har råd til at afsætte beløbet på en gang.

Selvom du glæder dig til at komme i gang som ny investor, så hav gerne tålmodigheden med dig. Vent til du har en fornuftig buffer, og brug eventuelt ventetiden på at læse yderligere op på emnet.

 

3 Tips til hurtigt at opbygge en økonomisk buffer

Det kan være svært at finde luft i budgettet til at sætte et større beløb til side. Vi har dog samlet et par hurtige tips til, hvordan du eventuelt kan skaffe pengene lidt hurtigere.

  • Ryd op i hjemmet og sælg ud – Ofte er der gemt flere penge end du lige går og tror.
  • Skær ned på dine omkostninger – Har du styr på dit forbrug? Der kan være mange penge at spare. Hver måned. Læs mere om at få et lavere forbrug.
  • Optimer din indtjening – Har du mulighed for at overarbejde lidt, bare i en periode? Alternativt kan du se på mulighederne for at opbygge indkomst sideløbende med dit arbejde.

Som en lille bonus, kan det være en god idé at gennemgå ens skattefradrag. Udnytter du disse optimalt? Ellers kan der være penge at hente her.

Risiko og tidshorisont

Det er væsentligt at du får styr på din investeringsstrategi. Det behøves ikke at være super kompliceret, men du skal gøre dig et par grundlæggende tanker som minimum.

Tænk for det første over din tidshorisont. Hvornår skal du bruge dine investerede penge igen? Hvis de skal bruges inden for kort tid, så kan der være stor risiko forbundet med at investere pengene. Du aner ikke hvad der sker på aktiemarkedet. Selv i de bedste år, så kan der opstå pludselige kriser eller dyk – og så står du med tabet hvis du er tvunget til at hive dine penge ud.

Investerer du på længere sigt, så er risikoen lavere. Markedet vil have en langt bedre chance for, at nå at komme sig. Altså kan du tåle at din investering taber værdi i en periode, uden at du er nødsaget til at sælge ud.

Du kan gå mere i dybden med investeringsstrategi her.

Har du den nødvendige viden?

Har du den viden der skal til, for at undgå de væsentligste begynderfejl som ny investor?

Hvis du interesserer dig for investering, så kan det være en super god ide, at du sætter dig godt ind i det grundlæggende som minimum. Meld dig ind i et forum og læs gerne et par gode bøger om investering. Selvfølgelig er man fyldt med optimisme. Du har måske en lyst til, bare at kaste dig ud i det?

Bruger du et lille stykke tid på at læse op på eksempelvis aktieinvestering, så kan det være medvirkende til at spare dig for store tab som ny investor. Er du allerede i gang? Så kan et par gode bøger både bekræfte din nuværende strategi, eller komme med gode overvejelser og syn på hvordan den kan optimeres.

Overvej gerne hvad du vil investere i. Har du lysten til at være aktiv investor, og bruge meget tid på investeringerne? Du kan også investere mere passivt, som eksempelvis gennem månedsopsparingen.

Tænk gerne over hvilken type af investering du vil foretage dig som ny investor. Eksempler kunne være ejendomme, aktier, obligationer eller crowdlending. Du kan ligeledes foretage en investering i aktiver, der løbende kan skabe dig en passiv indkomst.

 

Bliv del af et investeringsnetværk

Det kan være alfa omega at få god feedback på eventuelle ideer og strategier omkring investeringer. At melde sig ind i et forum kan sørge for at man får differentieret feedback, frem for at lytte til en enkelt person.

Niveauet er svingende, så det er vigtigt ikke at tage alt for gode varer – men, når det så er sagt? Så kan der være massere af god hjælp at hente hos de mange investorer der er interesserede i at hjælpe.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.