Spring til indhold

Shorting af aktier: Hvad betyder det at shorte en aktie?

Shorte en aktie

Du har måske hørt historier om investorer, der er gået kort i markedet, netop som det hele kollapsede? I sådan et eksempel kan værdien af din spekulation mangedobles. At shorte aktier kan dog være forbundet med stor risiko, hvorfor det ikke er en investeringsgren for alle typer af investorer eller spekulanter. I dette indlæg ser vi nærmere på shorting, hvor det kan gøres, hvordan det fungerer samt hvorfor det ikke altid er den bedste idé. God fornøjelse.

Hvad betyder det at shorte en aktie?

Når du vælger at shorte en aktie, betyder dette, at du i teorien sælger en aktie du ikke ejer. Du får altså lov til at låne denne aktie hos din børsmælger, men forpligter dig naturligvis til, at betale din gæld tilbage.

For et simpelt eksempels skyld, så lad os antage, at du netop nu kigger på en aktie der har en værdi på 1000 kroner pr. aktie. Du tror virkelig at denne pris er alt for høj, hvorfor du ønsker at spekulere i shorting, for at tjene penge når aktien falder i værdi.

For at holde eksemlet nemt at forstå, åbner du en short position bestående af en aktie. Det betyder at du låner én aktie i dette tilfælde, der efterfølgende sælges til værdien af 1000 kr.
Herfra kan der efterfølgende ske én af to ting, før du vælger at købe aktien tilbage og returnere den.

  1. Du sælger aktien til 1000 kroner og køber den retur til en lavere kurs, eksempelvis 700 kroner. Du kan nu aflevere aktien tilbage, købt for en lavere kurs, og beholde differencen på 300 kroner.
  2. Du sælger aktien til 1000 kroner og køber den retur til en højere kurs, eksempelvis 1200 kroner. Du er nu tvunget til at aflevere aktien tilbage, købt for en højere kurs, og har tabt differencen på 200 kroner.

Men, kan man så bare holde short positionen åben for evigt, for at undgå at skulle købe aktien retur med tab? Nej, desværre ikke. Det koster ofte mindre gebyrer at holde positionen åben, ligesom aktien kan kræves returneret af udlåneren.

Hvorfor shorte en aktie?

Hvorfor spekulerer mange i, om der er penge at tjene ved at shorte en aktie? 
Traditionel investering er baseret på, at investorerne øger deres formue, når aktierne stiger. Handler du aktivt, gør shorting det ligeledes muligt, at forsøge at tjene penge i perioder hvor markederne falder.

Endnu en begrundelse kan være jagten på store gevinster. Aktiemarkedet stiger langsomt over tid, hvilket er ensbetydende med at investorerne skal være tålmodige, hvis ikke de ønsker høj risiko i forsøget på at ramme ‘aktie raketter’. Når markederne falder, sker dette til gengæld ofte hurtigt, over meget kort tid. 

Er investoren dygtigt til at spekulere i kursfald på aktiemarkederne? Så kan der altså være mange penge at tjene, på ganske få dage. Er investoren i modsætning dårlig? Så kan der være mange penge at tabe, hvis aktien, markedet, valutaen eller andet, ikke falder som forventet – men omvendt stiger i værdi og medfører tab for investoren der er gået kort.

Shorting er ikke ulovligt, men kan være forbundet med stor risiko. Værktøjet er på ingen måde tiltænkt hverken begyndere eller den øvede investor. Tænk dig derfor godt om, hvis du alligevel ønsker at kaste dig ud i at shorte en aktie.

Investering eller spekulation?

Der er ingen tvivl om, at det er muligt at tjene penge på shorting. Men, du kan spørge dig selv om troen på at markedet falder, er nærmere spekulation eller gambling, frem for investering.
Ved købet af normale aktiver, placeres pengene i et selskab mod et mindre antal ejerandele. Pengene kan bruges af virksomheden til udvikling eller vækst, hvilket på den længere bane giver dig et – forhåbentlig – positivt afkast.

Ved shorting låner du i teorien aktier og derved deres værdi. Du påtager dig altså gæld og risikerer potentielt at skulle betale langt mere retur, end du i første omgang har lånt. Netop en af de store forskelle på normalt investering og shorting af aktier, findes i risikoen for tab. Noget vi tager et kig på i afsnittet herunder.

Pas på risikoen

Hvor stor er risikoen forbundet med shorting af aktier så, set i perspektivet af almindelig aktieinvestering? Alt investering er forbundet med risiko, du risikerer at miste alt hvad du har investeret, men med shorting kan det potentielt gå yderligere galt.

Når du foretager en normal investering, køber du aktien til en given værdi. Lad os antage i dette eksempel, at du køber 10 aktier á 1000 kroner.

Skulle alt gå galt for selskabet du investerer i? Så vil værdien af aktien aldrig falde mere end 100% – for så er selskabet gået konkurs, og du har mistet din investerede kapital. Chancen for dette er minimal og risikoen kan minimeres ved spredning af risiko over flere investeringer.

Vælger du at shorte en aktie ved mistanken om fald, men hvor kursen efterfølgende stiger til vejrs? Så er situationen anderledes. Skulle der pludselig komme en uforudset positiv nyhed? Så kan pludselige kursstigninger koste dig ekstremt dyrt. Ved shorting er der ikke et naturligt stop efter 100% stigning, da aktien sagtens kan øge sin værdi mere end 100%. Endda på kort tid!

Shorting af aktier

Hos mange mæglere er det muligt, at lave et automatisk tilbagekøb, hvis investeringen stiger 100% for at begrænse tabet til det oprindelige beløb. I teorien er det dog ikke umuligt, at miste store summer af penge, hvis en aktie på kort tid vælger at stige markant. Overvej eksempelvis at have shortet Tesla eller Vestas i 2020, med deres vilde stigninger.

Hvor kan man gå kort i aktier?

Vi har efterhånden slået fast, at der er stor risiko forbundet med at shorte en aktie. Med det på plads er investering dog på eget ansvar, og du skal derfor ikke snydes for eventuelt at kunne tage en nærmere kig på mulighederne alligevel. 

Shorting hos Nordnet

Det er muligt at shorte aktier hos Nordnet. Det kræver udover et almindeligt aktiedepot, at du som investor underskriver yderligere aftaler. Desuden er det nødvendigt at have ekstra kapital som dækning på kontoen, for at kunne tilbagebetale eventuelt gæld der opstår, ved shorting af aktier med tab til følge. 

Som udgangspunkt er det muligt for Danske, svenske, norske og tyske aktier. Desuden med opfordringen til at kontakte dem, ved ønsket om at shorte andre specifikke aktier. Vil du i gang nu, kan du via dette link læse mere om shorting hos Nordnet.

Shorting hos Saxo Bank

Hos Saxo Bank kan du via ‘Saxo Investor Go’ gå kort i aktier, markeder, valuta og meget andet. Udvalget er væsentligt større end Nordnets på nuværende tidspunkt. Dog kræves det ligeledes her, at du har penge nok indsat på din konto, for at kunne dække eventuel gæld ved tab på shorting.

Det lader til, at udvalget af aktiver der kan shortes hos Saxo Bank, er væsentligt større. Her nævnes en lang række af aktivklasser, inklusiv indeks, valuta, aktier fra store dele af verden, råvarer og mere til. Du kan læse mere om shorting hos Saxo Bank her.

Alternativer til shorting af aktiemarkedet

Som udgangspunkt kan det ikke anbefales at shorte aktier. Det er et effektivt værktøj, men primært forbeholdt de få, yderst kompetente og meget erfarende investorer. Her skal det naturligvis nævnes, at der med garanti findes andre holdninger – og stor respekt for det.

Alternativet til aktiv handel med aktier, shorting af markedet og jagten på den hurtige gevinst, er investering på den lange bane. Aktiemarkedet stiger over tid, hvilket vil sige at du ved langsigtet investering har tiden på din side. Ved at gå kort, arbejder tiden omvendt mod dig.

Du kan overveje at sætte dig ind i teknisk- eller fundamental analyse, hvis du generelt vil være bedre til, at udvælge ‘vinder aktierne’. Du kan ligeledes læse et par gode bøger om emnet, eller se nærmere på løbende investering via Nordnets månedsopsparing.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.