Spring til indhold

Aktiekrise? Sådan overlever dine investeringer i økonomisk uvejr!

aktiekrise

I år 2000 oplevede vi IT-boblen, i år 2007-2008 havde vi en stor finanskrise og senest har vi oplevet covid-19 (coronavirus) i år 2019-2022. Rent historisk har vi oplevet mange kriser, og ser vi fremad? Så er det nok ikke sidste gang vi har stået over for en aktiekrise.

Særligt som ny investor, kan det være en udfordrende tider at gå igennem. Rent psykologisk kan det være virkelig hårdt, at se de hårdt opsparede penge, miste flere års afkast på enkelte dage.

Du kan ikke gøre noget, for at undgå kriserne. Du vil med stor sandsynlighed opleve flere af dem i din investorkarriere, så måske det er ide at vende det hele på hovedet.

Hvad kan man gøre som investor for at sikre sine investeringer i krisetider, og hvad skal vi gøre for at komme godt ud på den anden side? Netop de spørgsmål ser vi nærmere på i dette indlæg.

Skal jeg købe, sælge eller vente?

Der findes ikke en overordnet regel for, om du skal købe, sælge eller blot vente på at aktiemarkedet ændrer sig. Som investor er det vigtigt at du lægger en investeringsstrategi – og denne skal du efterfølgende følge, både i gode og dårlige tider.

Fald og dårlige afkast skyldes ofte, at vi tager chancer, skyder i blinde eller på andre måder tager forhastede beslutninger. Slå koldt vand i blodet, og se den økonomiske situation i et helikipter-perspektiv. Hvordan så det hele du for 2 år siden, og hvordan ser det ud om 2 år igen?

Medmindre du skal pensioneres inden for kort tid, så vil aktiemarkedet på et tidspunkt komme tilbage til normale tilstande. Husk på at vi, på trods af dårlige år, i gennemsnit ser en stigning på 7,2% om året.

Salg i krisetid – husk at du realiserer tabet

Hvis porteføljen er i minus, så kan det være fristende at sælge ud, for at redde de tilbagestående penge. Det kan være en idé, for måske du er heldig at kunne købe op et par dage efter til en bedre pris.

Sandheden er dog, at mange efterfølgende er bange for at købe op. Hvad hvis aktierne falder yderligere? Ofte opleves det, at aktiemarkedet stiger markant på enkelte dage, og hvis du har solgt ud af dine aktier? Så kan du risikere at skulle købe dem endnu dyrere end du solgte dem.

Husk på at du ved salg realiserer dit tab. Beholder du aktien? Så ejer du stadig denne, og den kan genvinde sin gamle kurs. Potentielt kan den naturligvis også falde yderligere.

Prisen på aktierne sættes på baggrund af udbud og efterspørgsel. Altså vil efterspørgslen i krisetider være lav, hvorfor din aktie vil tabe værdi. Husk dog på hvorfor du købte dine aktier. Hvis virksomheden er sund, og faldet sker på hele markedet? Så er der en rig mulighed for, at virksomheden i fremtiden vil komme på benene igen.

Hvis virksomheden omvendt er købt dyrt, uden rent faktisk at være en god investeringscase? Så kan man potentielt miste en del penge i porteføljen. Sørg for at købe kvalitetsselskaber!

Defensiv investering

I svære økonomiske perioder, vil det gå dårligt for størstedelen af vores virksomheder. Afhængigt af, hvad denne aktiekrise er begrundet af, kan forskellige sektorer være særligt hårdt ramt.

Du kan som en øvelse, prøve at overveje hvilke typer af produkter din virksomhed tilbyder. Er de nødvendige? (Need-to-have), eller er de blot en fed eller rar ting at have? (Nice-to-have).

Ofte vil man opleve, at særligt produkter der er nice to have, vil sælge meget mindre i perioder med dårlig økonomi. Chancen for, at vi køber en ny designertaske er nok lavere, hvis vi er bange for at miste jobbet. Ligeledes går vi mindre ud og spiser, eller skifter til billigere alternativer.

Omvendt findes der mange produkter, som vi mennesker har brug for uanset hvad der sker. Hvis vi ser på investeringstyper, så kan det eksempelvis være ejendom – for selvom priserne måske falder i en periode? Så har vi fortsat brug for tag over hovedet.

Need to have produkter kan også være mad, tandpasta, toiletpapir med videre. Overvej hvilke produkter vi mennesker altid køber og har brug for.

Billige aktier – en opkøbsmulighed

Hvis du er langsigtet investor, så kan en aktiekrise rent faktisk være en ‘god’ ting. selvfølgelig er det aldrig godt, at familier og virksomheder får økonomiske problemer, men du kan vende det til noget positivt i din investeringsplan.

I en aktiekrise oplever hele aktiemarkedet store fald. Selv stærke virksomheder vil opleve svingende aktiekurser, og det kan give dig gode muligheder som investor.

Hvis du har en smule kapital til overs, så kan det være ved næste aktiekrise at disse skal investeres. Overvej at være ny investor, og starte ved udgangen af finanskrisen? Aktiemarkedet blomstrede uden lige i de kommende år!

Er du allerede investeret, så husk på ikke at forsøge at time markedet – det er nærmest umuligt. Køb eventuelt yderligere op, alt efter hvad du har af penge, og hvad din investeringsstrategi, din risikoprofil og din tidshorisont fortæller dig.

Frem for at vente på, at bunden er nået, så begynd at forstå virksomhedernes nøgletal. Træf beslutningen om, hvad du mener er en god pris – og slå så til.

Mange gode handler er mistet, på grund af at man lige ville vente på at aktien faldt den sidste procent. Ser du langsigtet ville den prisforskel højest sandsynligt ikke gøre en forskel alligevel, og potentielt får du slet ikke investeret i aktien til en god pris hvis du venter for længe.

Pas på kurtagen!

Hvis du beslutter dig for at købe og sælge, så gør det med omhu. Hvis din børsmægler har en høj kurtage? Så kan det hurtigt løbe op uden at man tænker over det.

Udover at det er svært at time markedet? Så er køb og salg også forbundet med et direkte tab. Du mister dele af din investering, for hver gang du forsøger at købe og sælge den.

Omvendt kan du selvfølgelig også tjene penge på at være en aktiv investor, men for størstedelen er dette ikke tilfældet. Det kræver god erfaring, massere af tid og en del kapital for at dette kan betale sig.

Forbered dig på den næste aktiekrise

Der kommer en aktiekrise til. Jeg kan ikke fortælle dig hvor stor, hvornår eller noget som helst andet – men, den kommer. Det betyder ikke at vi som investorer skal være bange, men vi skal forstå at det er en del af spillet.

Hav en økonomisk buffer

Som vi skriver i vores gode råd til den nye investor, så er der et par ting du bør have styr på, før du investerer i eksempelvis aktier. Udover at betale dårlig gæld af, så skal du sørge for at oprette en økonomisk buffer.

Det ville være så ærgerligt at være nødsaget til, at sælge ud i porteføljen, i mod sin vilje. Sandheden er bare, at dette kan blive en realitet, hvis ikke vi har en kontant reserve.

En nødopsparing er egentlig blot en bankkonto der står klar til dårlige tider. Sørg gerne for at have en konto med lidt renter. Kontoen må kun bruges i nødstilfælde, og fungerer som en form for økonomisk sikkerhedsnet.

Det kan være praktisk både i forhold til investering og god økonomi generelt. Får du en uforudset regning, en fyreseddel eller andet møg ærgerligt? Så er nødopsparingen med til at du slipper for at skulle tage dårlige lån, sælge aktierne eller låne af de gamle (Igeeeen).

Endvidere giver det en form for ro at vide, at man kan klare sig gennem dårlige perioder af sit liv, blot ved at have lavet en fornuftig opsparing.

Investeringsparat kapital?

Det kan være en idé, at have en smule investeringsparat kapital. Dette er ikke ensbetydende med, at du skal have endnu en nødbuffer. Denne kapital kan heller ikke erstatte din nødbuffer.

Formålet er, at have en kontant opsparing der står i eksempelvis obligationer. Denne er du klar til at sælge, hvis markedet pludselig skulle opleve et dyk. Et alternativ kan være en bankkonto med høje renter (hvis muligt).

Fidusen er, at du ikke går glip af forretningen fordi pengene fortsat er investeret. Ligeledes spiser inflationen ikke af din opsparing, og du har muligheden for at købe ‘billige’ aktier, når tiden er inde.

Du skal selvfølgelig ikke have hele opsparingen her, da du vil gå glip af potentielt højere forrentning ved andre investeringer. Men, er det ved at være mange år siden der var en aktiekrise? Er aktiemarkedet i all-time-high på andet år i træk, og fornemmer du regn i horisonten? Så kan det være du skal overveje, så småt at klargøre en smule kapital til næste crash.

Genovervej tidshorisonten

Husk at have din tidshorisont med i tankerne, når du investerer dine penge. Hvis du forventer at skulle bruge dine penge inden for en overskuelig fremtid? Så kan det være yderst risikabelt at investere.

På lang sigt har aktiemarkedet muligheden for at rette sig op efter et fald, men skal du bruge pengene på et nyt hus næste år? Så risikerer du at måtte sælge dine aktier med et stort tab, for at kunne bruge pengene.

Risikospredning i investeringsporteføljen

Det er overordnet en god ide, at sørge for at have en god risikospredning i investeringsporteføljen. Hvis du kun investerer i aktier, så kan det gøres via en månedsopsparing.

Hvis du ligeledes er interesseret i andre investeringstyper, så kan du eksempelvis eksponere din portefølje mod ejendomme via klassisk ejendomshandel, eller corwdfunding via danske Kameo. Du kan også overveje crowdlending, obligationer eller andre muligheder for investering.

Spredning af dine penge er en god ting. Find gerne områder der ikke er direkte afhængige af hinanden, eller økonomien.

4.5/5
Crowdlending
Gns. Afkast:
9,4% årligt
Min. investering:
500 kr.
12+ mdr.
Kurtage:
Nej

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.