Dårlige vaner

Dårlige vaner? Se 10 eksempler som koster dig en formue!

I forbindelse med vores dagligdag, har vi danskere en del dårlige vaner, som egentlig kan undgås forholdsvis simpelt. Problemet er dog, at det netop er en vanesag. Vi skal altså være bevidste om problemet, og gøre en indsats for at ændre denne dårlige vane.

Vi har i dette indlæg samlet 10 + 1 eksempler, på dårlige vaner og rutiner fra hverdagen, som egentlig burde undgås. Hvad du vil bruge pengene på i stedet? Det er op til dig.

Rygning

Med cigaretternes prisstigninger, ryger endnu flere penge ud af vinduet, hvis du fortsætter din rygning. Ryger du en pakke om dagen? Så bruger du cirka 20.000 kroner om året, alene på din rygning. Sørger du for at holde den dårlige vane ved lige? Så kan du forvente at bruge lige over 1.000.000 kroner, på 50 år.

Prisen på 1.000.000 kroner for rygning, er selvfølgelig uden at medregne fester eller ferier, hvor der bliver gået ekstra godt til den. Husk også på alle vennerne der lige får en, når de har fået en øl for meget til fredagsbaren. For ikke at nævne alle de knækkede cigaretter man støder på, i løbet af ens rygerkarriere.

Fremtidige prisstigninger er ikke medregnet. Stiger prisen til 60 kroner? Så vil beløbet være 1.100.000, ved en pakke om dagen, over 50 år.

Kantinen

Den nemme beslutning om at købe frokost i kantinen, kan være en dyr løsning på den lange bane. Vi danskere arbejder normalt omkring 200 dage om året. Bruger du 50 kroner om dagen? Så bliver dette til 10.000 kroner pr. år.

På 50 år bliver dette til et beskedent beløb på 500.000 kroner. Det koster selvfølgelig lidt at lave maden hjemmefra, men nøjes du med rugbrød eller rester fra dagen før? Så er vi ikke i nærheden af samme beløb.

Udover dette, så er der morgenkaffen, croissanten, energidrikken eller hvad du lige køber på vejen til eller fra arbejde.


Fastfood og færdigretter

I den travle hverdag kan fastfood og færdigretter være det nemme alternativ. Sandheden er bare at denne løsning både er markant dyrere og samtidig ofte er fyldt med tomme kulhydrater.

Ved du, at der ind imellem er aftener hvor du ikke gider at lave mad fra bunden? Så overvej om du har mulighed for at lave mad i større portioner og frys et par portioner ned.

Dette kan være en simpel måde, at undgå hverdagens dårlig vaner. Måske det ligeledes medfører en øget sundhed? En pizza smager trods alt bedre, hvis ikke du får den flere gange om ugen.


Strøm / Standby Elektronik

Standbyfunktionerne på vores elektroniske apparater står for omkring 10% af det samlede, årlige forbrug. Computerskærme, Tv, digital-modtagere, spillekonsoller, dvd-maskiner osv. har alle en standbyfunktion.

Det kan være et helvede at gå rundt og slukke for alle apparater. Men, et alternativ kan være at benytte en spareskinne. Altså simpelt forklaret en forlængerledning med kontakt. Her har du mulighed for, ved få klik at slukke for områder i dit hjem du ikke bruger.

Overvej endvidere, om det kan betale sig for dig at udskifte husets lyskilder. Har du ikke sparepære? Så kan der også her være mange penge at spare – hvert år.

Med et årligt strømforbrug på 10.000 kroner, så vil blot 10% af dette svare til 1.000 kroner om året, der ikke bliver brugt på noget særligt. Endvidere er strømbesparelse godt for vores miljø.

Tøjvask

Det kan være en dyr fornøjelse at vaske tøjet. Overvej om dit tøj reelt har brug for at blive vasket så ofte, som du gør dette. Det kan ofte være en simpel vane bare at smide dagens tøj i vasketøjskurven.

Har du brug for at vaske dine bukser ligeså ofte som dine underbukser og sokker? Næppe. Fjern eventuelt mindre snavs med lidt vand, og vent til du reelt har brug for at vaske tøjet.

Fyld maskinerne helt op, og undgå eventuelt tørretumbleren så vidt muligt.
Overvej om det er muligt for dig at vaske tøjet på lavere grader, og spring eventuelt forvasken over.

Særligt om sommeren er det et fint alternativ, at hænge tøjet til tørre udendørs. Om vinteren kan det være at du er heldig at have et tørrerum eller et tørrestativ. Husk udluftningen.


Streamingtjenester og TV-abonnementer

Mange af os, er begyndt at få øjnene op for streaming. Der kan være mange penge at spare, ved at vælge 1-2 streamingtjenester, frem for en kæmpe TV-pakke med indhold man ikke benytter.

Eksempelvis koster ViaPlay eller Netflix kun 99 kroner om måneden, per styk. Grundpakken hos YouSee for TV koster 299. Ønsker du at tilføje kanaler? Så koster den mindste ‘bland selv’ pakke 479 kroner om måneden i 2020.

Det kan altså være en idé at overveje, om der fortsat er behov for den store TV pakke. Har du allerede streamingtjenester? Så kan der være penge at spare ved, at overveje om du rent faktisk benytter dem alle sammen.


Indkøb / Impulskøb

Mange af os køber ind flere gange om ugen. Er dine indkøb også ustrukturerede? Så kan der hurtigt ske et impulskøb eller to. Det Føles måske som småting, men på den lange bane kan dette hurtigt løbe op og blive en dyr, dårlig vane.

Handler du eksempelvis 4 x ugentligt, og impulskøber du for bare 25 kroner pr gang? Så er dette 400 kroner om måneden. Det svarer til 4.800 kroner om året.

Beløbet er uden tvivl højere hos mange af os. Hvis vi ser et impulskøb som værende ALT hvad vi ikke har planlagt at købe? Så overvej hvor ofte du ikke har tænkt: ‘Hvordan blev det pludselig så meget?’.

Der kan være sindssygt mange penge at spare på madbudgettet. Vi har skrevet et helt indlæg, udelukkende omkring hvordan man ofte kan spare mange penge – helt uden at mærke det. Læs vores guide til madbudget.


Bil, tog eller cykel?

På trods af den halvdyre offentlige transport i Danmark, så kan der være mange penge at spare, ved at lade bilen stå. Har du kort på arbejde? Så kan du måske endda overveje at hoppe på cyklen i stedet. På denne måde sparer du din billet og får på samme tid godt med frisk luft og motion.

Udover prisen for din benzin, så er der massere af udgifter forbundet ved at have en bil – selv når den holder stille. Alene anskaffelsen er i Danmark 40,2% dyrere end EU gennemsnittet. Læs mere om omkostningerne ved at købe og eje en bil.

Benytter du i forvejen offentlig transport? Så overvej dine muligheder her. Kan du spare penge ved at købe en form for pendlerkort, eller har du endnu ikke købt et rejsekort?

Har du tidligere været udsat for en afslysning eller forsinkelse? Så kan der ligeldes være penge at hente ved at søge om kompensation.

Fitness medlemskaber

Et medlemskab hos Fitness World koster 289 kroner om måneden, hvis du skal træne i flere centre (Eller bor i bestemte byer som Frederiksberg). Skal du have All-In oveni? Så kan du tage et gratis produkt om dagen for 119 kroner om måneden.

Sammenlagt bliver dette små 400 kroner, om måneden! Altså 4800 kroner om året, eller 120.000 kroner på 25 år. Præcis ligesom i supermarkedet, så kan det ligeledes være dyrt, hvis vi køber produkter i centeret.

Overvej at udskifte din energibar med en banan, og drik vand frem for alverdens kosttilskud uden dokumenteret virkning. For de fleste ‘almindelige’ mennesker, har vores krop i forvejen den energi der er behov for.

Overvej om du bruger dit medlemskab. Overvej om det kan betale sig at have dit ALL-in, samt om du kan nøjes med et mindre abonnement generelt.

Vand der løber

Vasker du op i bare 5 minutter om dagen? Så koster dette omkring 2000 kroner om året, fordi du lader vandet løbe. Varmt vand er dyrest, fordi det kræver energi at varme dette op. Varmt vand koster næsten det dobbelte af koldt.

Der kan altså være mange penge at spare, ved at benytte en balje – eventuelt kan du skylle efter med koldt vand.

Sørg for at skrabe fedt og madrester af, før du skylder din tallerken af med koldt vand. Undgå at have vandhanen på fuldt tryk, og benyt eventuelt en vaskebalje med varmt vand når du rigtigt skal vaske op. Start med det mindst snavsede.

Overvej ligeledes at droppe de lange bade. Sluk eventuelt for vandet når du sæber dig ind, og vælg en kort sang, hvis du lige skal synge færdig.


Undgå overtræk og forbrugslån

I forlængelse af de 10 bud på dårlige vaner, som koster os en mindre formue, kommer her lige en bonus. Sørg for, aldrig at låne penge til dit forbrug.

Sørg for, at du har en nød-buffer så du slipper for at tåge dårlige lån med høje renter, og undgå desuden at overtrække dit kort.

Hvis du oplever at det kan være svært at styre, så overvej om du skal have et kort hvor der ikke er mulighed for overtræk. Overvej at lave et budget, og kontroller jævnligt hvad dine penge egentlig bliver brugt på.

Har du brug for gåde råd? Så har vi skrevet et indlæg der kan hjælpe dig med at få styr på, hvor pengene forsvinder hen.

Der kan være mange penge at spare på dumme udgifter og dårlige vaner. Disse kan efterfølgende bruges på noget, som rent faktisk tilfører dit liv mere kvalitet. Potentielt kan du også investere dem, og nyde godt af afkastet på den lange bane.

Hvad gør du for at undgå de dårlige vaner og spare penge? Smid en kommentar!

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.