Spring til indhold

Kirkeskat: Spar langt over 100.000 kroner, på få minutters arbejde!

Kirke Skat

Hvis du er døbt i Danmark, er du automatisk blevet meldt ind i folkekirken. Det betyder at du, uden at du aktivt har taget stilling til det, betaler kirkeskat fra den dag du fylder 18 år.

Da du automatisk er blevet meldt ind, bør du ligeledes være oplyst omkring muligheden for udmelding. Dette indlæg er på ingen måde en opfordring til hverken ind eller udmelding, men altså kun en fair påmindelse om at valget rent faktisk er dit.

Netop kirkeskatten kan (hvis du ønsker det) være et skridt på vejen, mod et lavere forbrug. Det kræver at du tager et aktivt valgt om at melde dig ud af folkekirken – med de fordele og konsekvenser dette medfører.

Dette giver dig muligheden for, at støtte de organisationer som du personligt ønsker. Dette kan gøres via donationer, men du kan ligeledes vælge at foretage en investering i bestemte virksomheder, ejendomme eller Start-ups.

Hvad er kirkeskat

Kirkeskat er et bidrag som du betaler, hvis du er medlem af folkekirken. Alle der er blevet døbt i Danmark, er altså automatisk oprettet som medlemmer, og betaler derfor kirkeskat fra den dag de fylder 18 år og har en skattepligtig indkomst.

74,3% af den danske befolkning var 1 Januar 2020 medlemmer af den danske folkekirke, og betaler derfor fortsat kirkeskat. For sammenligning så var tallet 80,9 for 10 år siden og 85,1 for 20 år siden efter oplyste tal fra kirkeministeriet.

Hvor meget betaler vi i kirkeskat?

Bemærk at der er en mindre forskel i procentsatsen (0,87 her på siden og 0,88 på kirkeskatberegner.dk – vores tal er fundet hos kirkeministeriet)

I Danmark betaler vi i gennemsnit 0,87 procent i skat, udelukkende til kirken. Tallet kan svinge, afhængigt af hvilken kommune du bor i.

Ifølge kirkeskatberegner, så vil du med en månedsløn på 30.000 kroner, skulle betale 2.790 kroner i ren kirkeskat, hvert år. Bor du i gentofte, så vil tallet kun være 1.365 – men bor du på Samsø, så er tallet 4.122. Variationen skyldes blandt andet antallet af kirker i kommunen.

Din potentielle besparelse, afhænger naturligvis af din indkomst. Med tiden vil denne for de fleste vokse, hvorfor den totalt omkostning til kirken virkelig kan være høj i løbet af et helt liv.

Genbruger vi tallet fra kirkeskatberegneren. Antager vi at du har en fast løn på 30.000, så vil du på 10 år betale 27.900 – på 25 år betale 69.750 – og på 50 år betale 139.500 kroner i kirkeskat.

Hvad bliver kirkeskatten brugt på?

Når du betaler kirkeskat, så er du med til at financiere gudstjenester hver søndag i alle de lokale kirker. Endvidere betaler du også et bidrag til andre ydelser som dåb, konfirmationer, bryllupper og begravelser.

Af samme grund kan du naturligvis som medlem selv benytte dig af samme tjenester ‘gratis’.

Du betaler til alverdens kulturelle tiltag. Gennem dit medlemsskab financierer du blandt andet foredrag, studiekredse og babysalmesang. Kirker organiserer til tider også julehjælp, sørgegrupper og ædrebesøg.

Du bidrager til vedligeholdelse af både kirker og kirkegårde. Der er omkring 2.400 kirker, med tilhørende 2.000 kirkegårde i hele Danmark. Din betaling dækker en del af vedligeholdelsen af disse. Der betales også løn til omkring 2.100 præster.

Hvad sker der hvis man melder sig ud af folkekirken?

Når du melder dig ud af folkekirken, så slipper du for at skulle betale kirkeskat. Til gengæld skal du gøre op med dig selv, at du samtidig mister retten til diverse kirkelige tjenester. Altså kan du ikke blive konfirmeret, viet eller begravet i folkekirken. Du kan fortsat blive fadder, hvis du tidligere er døbt kristen.

Vielsen kan dog stadig finde sted, hvis din partner er medlem – og du kan fortsat blive begravet på en kirkegård mod betaling. Du skal dog være indstillet på at blive begravet fra kirkens kapel, frem for ved en ceremoni inde i kirken.

Som udmeldt må du stadig besøge kirkerne præcis som alle andre. Dine børn kan fortsat blive døbt, og du kan fortsat søge i kirkebøger.

Hvordan melder man sig ud af folkekirken

For at melde sig ud, skal man skriftlige henvende sig til sognepræst eller kirkekontor i det sogn man tilhører.

Her har de brug for et par oplysninger. Blandt andet hvornår du er født og døbt. Herefter modtages der en bekræftelse på udmeldelsen, og denne bliver efterfølgende registreret i CPR-registret.

Netop CPR registret er der hvor udmeldelsen skal registreres. Hold derfor øje med, om du fortsat betaler kirkeskat. I så fald skal du kontakte skattemyndighederne.

Der findes efterhånden et par tjenester online, der gratis hjælper dig såfremt du skulle ønske en udmelding.

Skulle du fortryde dit valg, så kan du tage kontakt til præsten i dit sogn igen for at anmode om indmeldelse.

Andre måder at spare penge

Er du ikke interesseret i at melde dig ud af folkekirken? Så er der heldigvis andre måder at spare penge. Du kan eksempelvis undersøge om du har ret til at modtage boligstøtte. Har du tidligere haft problemer med forsinkelser eller aflysniger? Så kan du endvidere være berettiget til op i mod 4.500 kr. Pr. person.

Du finder samtlige indlæg omkring forbrug, indkomst og investering i oversigten øverst på siden.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.