Spring til indhold

Flyproblemer: Så meget kan du tjene ved forsinkelse eller aflysning

Kompensation

Vi er desværre alt for mange, der har oplevet problemer i forbindelse med årets ferie. Flyet er forsinket i utallige timer, måske endda aflyst? Det kan være en skuffende affære for børn såvel som voksne – og potentielt kan det ødelægge ferien. Heldigvis er det muligt at kræve kompensation.

Hvis du inden for de seneste tre år, har været så uheldig at opleve en situation som denne? Så kan du potentielt være berettiget til en kompensation op imod 600 Euro – Det svarer til cirka 4500 kroner. Erstatningen er forresten per rejsende person. Er i 4? Så kan i altså have krav på helt op til 2400 euro, eller 18.000 kroner.

Er sagen af ældre dato? Så er økonomien måske kommet oven på igen. Det kan i det tilfælde være værd at overvejen om pengene skal i banken, eller investeres for at skabe et løbende afkast.

Har i haft ekstraomkostninger på grund af forsinkelse eller aflysning af jeres fly? Så kan disse omkostninger til blandt andet mad, drikke, transport samt eventuelt hotel blive dækket – mere om dette senere i indlægget.

Erstatning ved flyforsinkelse

Ved tidligere domme i retten er det fastlagt at du har ret til erstatning, hvis du ankommer mere end tre timer forsinket. Bemærk at du først er ankommet når døren til flyet er åbne – ikke når flyet er landet.

For at du kan få en kompensation er det et krav at din rejse opfylder en af nedenstående:
– Du rejser fra EU

  • Du rejser fra EU – uanset flyselskab
  • Du rejser til EU – med et EU flyselskab*

*Schweiz, Norge og potentiel Storbritannien alt efter Brexit udfaldet, kan være undtaget disse regler.

Grunden til ovenstående er, at kompensationen for aflysning eller forsinkelse bygger på lovgivning fra EU. Derfor skal du enten rejse fra EU, eller til EU med et EU flyselskab, da begge tilfælde i så fald vil være underlagt denne EU forordning.

Rejser du eksempelvis fra USA til Australien? Så dækker EU-forordningen ikke, og du vil derfor ikke kunne søge en erstatning for denne rejse på baggrund af EU forordningen, da der gælder andre regler.

Ligeledes kan du ikke søge erstatning, hvis du rejser ind i EU, med et flyselskab fra eksempelvis Australien.

Hvad kan jeg forvente at få i erstatning ved forsinkelse?

Kompensationen du kan søge, vil afhænge af hvor lang forsinkelsen var. Desuden vil rejseafstanden også spille en rolle. Du vil kunne modtage alt fra 0 – 4500 kroner pr. passager, alt afhængigt af den enkelte sag.

Oven i dette beløb kommer så eventuelle ekstraomkostninger. Disse kan du læse mere om, senere i artiklen. Ligeledes skal du være opmærksom på, at du ikke er berettiget til kompensation, hvis aflysningen skyldes ekstraordinære omstændigheder – læs også mere om dette længere nede.

Erstatning ved flyaflysning

Hvis en aflysning er medførende til, at du ankommer minimum to timer forsinket – eller slet ikke – så har du som udgangspunkt ret til erstatning. Denne kan du søge med det samme, men har du en ældre sag i skuffen? Så er forældelsesfristen på 3 år.

Du er dog ikke berettiget hvis flyselskabet har omlagt din rejse i rimelig tid. Du er heller ikke berettiget hvis rejsen af blevet annulleret mere end 14 dage før din afrejse.

Ved aflysning af flyet, ville der skulle angives hvilke omstændigheder der er skyld i aflysningen. Hvis omstændighederne har været usædvanlige, så har du ikke ret til kompensation.

Usædvanlige omstændigheder ved flyaflysning eller forsinkelse

Skyldes din aflysning eller forsinkelse det der kaldes usædvanlige omstændigheder, så er du desværre ikke berettiget til kompensation for din rejse. Simpelt forklaret, så er usædvanlige omstændigheder noget, som flyselskabet ikke kan stille noget op i mod.

Eksempler på usædvanlige omstændigheder kan være: Vejrforhold, Terror, Flyveforbud eller sygdom hos en passager.

Du bør dog have i tankerne, at nogen flyselskaber potentielt kan angive en sådan usædvanlig omstændighed, for at undgå at skulle betale kompensation. Er du i tvivl kan det være en idé at søge juridisk hjælp.

Ekstraomkostninger ved aflysning eller forsinkelse

Hvis du har haft ekstra udgifter i forbindelse med aflysningen af dit fly, så sørg for et gemme kvitteringerne. Flyselskaberne skal, alt efter omstændighederne, tilbyde dig blandt andet forplejning, transport og hotel.

Dette er selvfølgelig ikke så relevant hvis aflysningen sker i Danmark. Men, er du omvendt strandet i udlandet, så kan der være store omkostninger forbundet med dette.

Det er ofte muligt at søge om, ligeledes at få dækket ekstraomkostningerne, når man sender kravet om kompensation ved forsinkelse eller aflysning. Altså kan det samlede beløb du får refunderet, blive endnu højere end de 4500 pr. person.

Hvornår har jeg ret til mad og drikke ved forsinkelse eller aflysning?

Du skal som udgangspunkt tilbydes mad og drikke gratis, hvis din flyvning opfylder følgende krav:

2 timers forsinkelse – flyvning på under 1500 km

3 timers forsinkelse – flyvning mere end 1.500 km – inden for EU

4 timers forsinkelse – flyvning mere end 3.500 km – uden for EU

Du kan desværre ikke bare spise en treretters menu. Måltiderne du indtager, skal være i et rimeligt prisleje. Endvidere får du ikke dækket køb af alkohol eller cigaretter.

Hvornår har jeg ret til hotel og transport ved forsinkelse eller aflysning?

Giver din forsinkelse eller aflysning dig ikke mulighed for at rejse inden for kort tid, eller opstår denne om aftenen? Så kan du få behov for overnatning. Flyselskabet skal som udgangspunkt betale for denne hotelovernatning, samt den nødvendige transport til og fra hotellet.

Forsøg altid at kontakte flyselskabet, før du tager sagen i egen hånd. Gem gerne dokumentationen for kontaktforsøget eller svaret fra selskabet.

Ligesom med maden, så kan du desværre ikke bare leve som en konge. Hotellet skal være i en rimelig prisklasse. Alternativt kan du risikere, at flyselskabet afviser refunderingen, eller kun ønsker at refundere delvist.

Bemærk dog, at du eksempelvis godt kan argumentere for at have valgt et 5-stjernet hotel, hvis dette var det eneste tilgængelige. Har du valget mellem 2 hoteller der begge er placeret tæt på lufthavnen? Så er du desværre nok nødsaget til at tage det mest fornuftige rent prismæssigt.

Hvordan kræver man kompensation?

Du kan forsøge at kræve din kompensation selv. Vær dog opmærksom på, at det er let for flyselskaberne at afvise dit krav med diverse begrundelser. Dette gøres, da mange efterfølgende vil give op på deres potentielle kompensation, hvilket sparer selskaberne for en masse penge.

Skulle du være så uheldig at blive afvist, eller ønsker du at overlade arbejdet til professionelle? Så er der heldigvis hjælp at hente.

Benyt juridiske tjenester

I Danmark findes der en række dygtige virksomheder, der udelukkende beskæftiger sig med netop aflysninger og forsinkelser af fly. Oprettelsen sker online, ved hjælp af en formular og en tilhørende fuldmagt – dette tager ofte kun få minutter.

Flyhjælp er en af de virksomheder der tilbyder netop denne juridiske service. På deres hjemmeside kan du gratis bruge deres beregner, for at se om du er berettiget til kompensation.

Vindes sagen, så tages der et gebyr på cirka 30% – dette betyder dog også, at sagen potentielt tages hele vejen i retten, uden ekstra omkostninger. Taber de sagen, og får du ingen kompensation? Så er servicen gratis.

Der findes flere alternativer til netop Flyhælp. Blandt andet kan nævnes Flypenge, Flyproblemer samt Airhelp.


Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.