Økonomiske kriser bliver stadig af flertallet anset for værende en negativ ting. Det er klart at frygten for at miste jobbet og utrygheden generelt ikke er positiv, men der kan faktisk være yderst positive konsekvenser af en potentiel økonomisk krise. Aktiekriser skaber et pludseligt dyk i markedet, hvilket er en dårlig ting på den korte bane. Men hvad hvis vi tænker langsigtet?
Aktiemarkedet dykker ikke for evigt
Hvis det nogensinde skulle ske, så undskylder jeg dybt for denne overskrift! Men, som investorer bør vi være i stand til at se en potentiel negativ situation fra et helikopterperspektiv. Vi har før været igennem kriser som i eksempelvis IT-boblen (lige før vi skrev år 2000), samt finanskrisen i 2007-2008.
Frem for at se på den kortvarige rutsjebanetur? Så har vi altså mange gange før erfaret, at aktiemarkedets nedtur, altid har været forbundet med et efterfølgende opsving.
Betyder det så at du skal investere hele familiens formue i den der aktie du altid har drømt om at eje, fordi den nu er nede med 50%? Næppe! For selvom aktiemarkedet efterfølgende præsenterer et opsving? Så vil der stadig være ofre. Der vil være virksomheder der ikke overlever, hvorfor blandt andet risikospredning i forskellige aktiesektorer, lande, valuta med videre bør være tænkt ind i din investeringsstrategi.
Køb billige aktier – på den lange bane
Der er vide meninger omkring hvorvidt man kan kalde en aktie for billig. Aktiemarkedet afspejler jo den pris, som man er villig til at betale for en del af virksomheden, i en given stund. Øver du dig i at udpege vinderne, ud fra blandt andet deres nøgletal samt vurdering af fremtidsudsigter? Så er der dog større chance for at du kan investere i de gode cases på den lange bane.
I en krisesituation vil vi ofte opleve, at selve de solide virksomheder vil falde i kurs. Det kan være afspejlet af den sektor de er i – men, ligeledes grundet den generelle frygt i aktiemarkedet. Altså folk der bare trækker deres penge i havn, for ikke at risikere at miste dem.
Det er i de situationer vi skal være gode til at beslutte, at aktien er billig nok til at vi tør investere i den. Det er muligt at aktien falder yderligere på den korte bane i aktiekriser – men, hvis du er dygtig nok vil den på et tidspunkt vende om og stige igen. Overvej eventuelt at købe ind for mindre beløb, så du kan købe yderligere op, hvis aktien skal falde yderligere. Husk dog på kurtagen.
Aktiemarkedets rutsjebane – pas på!
Særligt som ny aktionær kan det være fristende, at sælge aktierne hvis de pludselig går i rødt. Aktiekriser kan være skræmmende, hvorfor det kan være en god ide at se lidt på historien omkring de tidligere kriser og den efterfølgende stigning i markedet.
Så snart du sælger dine aktier, så realiserer du dit tab. Er dine aktier faldet fra 100 kroner per styk til 50? Så får du altså dine penge, men samtidig mister du chancen for at aktierne igen kan stige i værdi. Trækker du dig som investor ud af en solid virksomhed, fordi du er bange for yderligere faldt, så risikerer du at miste opsvinget.
Det afhænger selvfølgelig af din strategi og dit ønske om risiko. Aktiemarkedet har det dog med at stige markant på enkelte dage, hvorfor du risikerer at hoppe af, hvorefter markedet pludselig svinger op. Se derfor nærmere på dine aktier og din strategi. Har du solide virksomheder, der langsigtet bør svinge med tilbage og klare sig godt? Så kan du overveje blot at købe flere aktier, for at sænke den gennemsnitlige købspris.
Er du så uheldig, at du tidligere har købt katten i sækken? Så kan du overveje at skille dig af med aktien. Det giver ikke mening, at blive ved med at købe op i en virksomhed, hvis ikke du som investor tror på tal og fremtidsudsigten for selskabet. Ofte kan det være en klods om benet for dig som investor og selvom det er trist at tage et tab? Så kan det være bedst blot at få dette ud af verden. Endvidere kan der rent skatteteknisk være lidt at hente for dig som investor.
Spredning i porteføljen er vejen frem
I forventning om at aktiemarkedet på sigt vil stige, kan vi se bort fra et pludseligt fald som værende en negativ ting. Køber vi godt ind, kan en regulering eller en krise endda være en god opkøbsmulighed i aktiemarkedet. Aktiekriser vil ske mange gange yderligere i fremtiden, så vi kan ligeså godt vende os til dem.
Selvom vi nu anser krisen som værende en opkøbsmulighed, skal vi dog fortsat have tacklet problemet med at være eksponeret alt for tungt, mod enkelte aktieselskaber. Har vi kun 1-2-3 aktier? Så er der pludselig fortsat en stor risiko forbundet med dette. Skulle bare en af dem gå konkurs, eller kommer den sig ikke efter krisen? Så ryger 33% af investeringerne.
Har du mange penge på bogen? Så er det en mulighed at du selv sørger for at få købt bredere ind i aktiemarkedet. Alternativt kan du udvide investeringsporteføljen til ligeledes at indeholde alternativer som crowdfundede ejendomme eller crowdlening.
Er du ikke interesseret i selv at administrere flere aktier i porteføljen, så findes der en nemmere udvej for dig. Ved at købe et bredt index, kan du automatisk investere i et bredt udvalg af aktier, gennem en forening. Dette kan blandt andet gøres via Nordnets månedsopsparing og kan sættes op på kort tid. Herefter behøves du ikke at foretage dig yderligere.
En indeksfond køber ind i et udvalgt index. Det kan være det danske c25 index, der består af de 25 mest omsatte virksomheder i Danmark. Andre eksempler kan være vækstaktier, grøn energi eller lignende. Købes dette via en månedsopsparing hos eksempelvis nordnet? Så vil der automatisk blive købt ind på samme dag, måned efter måned. På den måde får du købt et gennemsnit på den lange bane, da du køber billigt når markedet er nede, men dyrere når markedet er oppe. Læs mere om hvad et aktieindeks er her.
Hvordan har du oplevet tidligere aktiekriser og hvad er dit bedste råd til andre investorer i krisetider? Tilføj gerne en kommentar!