Fodboldaktier: Investerer du med hjernen eller hjertet?

Fodboldaktier

Investering i fodbold- og sportsrelaterede aktier er et yderst omdiskuteret emne. Selvom der er delte meninger, er der i bund og grund intet galt i, at investere i hjerteklubben. Men, det gælder kun så længe du ved præcis hvad du kaster dig ud i.

Skal det være lettest muligt? Automatiser din investering med Nordnets månedsopsaring. - Klik her!

Ofte er netop denne form for investering forbundet med en personlig kærlighed til klubben, hvorfor det økonomiske afkast muligvis tilsidesættes. Dermed ikke sagt, at det ikke er muligt at tjene penge på fodboldaktier. Men, er det egentlig en investering? Er det muligt at tjene penge? Eller er der potentielt alternative fordele? Alt dette ser vi nærmere på i dette indlæg om investering i fodboldaktier.

Investerer du med hjernen eller hjertet?

Køb af fodboldrelaterede aktier, handler i de fleste tilfælde mere om personlige følelser for klubben, end det handler om udbytte og det procentvise afkast. Baggrunden for købet kan eksempelvis være et ønske om aktionærfordele i form af eksempelvis fribilletter, men kan ligeledes blot være et ønske om at støtte klubben. Desuden er det for mange sjovt at kunne sige, at de ejer (0,000..) procent af deres klub.

Køber du aktien som en ren investering? Så bør du tænke dig ekstra godt om. Det er muligt for fodboldklubber at drive en god forretning, men ofte kan der være lange udsigter til vedvarende, solide overskud i forretningen.

I enkelte klubber som eksempelvis FC København, har man flere aktiver i virksomheden. I dette tilfælde er det kontorejendomme, E-Sport holdet “North” samt Lalandia. Ligeledes kan klubberne generelt have flere hold, eller andre aktiver der potentielt fordeler indkomsten over flere individuelle områder og derved sænker risikoen en smule. Uanset hvad, så vil aktien dog påvirkes af den sportslige præstation, hvilket ofte kan være meget svingende. Ligeledes kan skader og dårlige køb eller salg også have indflydelse på klubbens over- eller underskud.

Sådan tjener du penge på sportsaktier

Trods ovenstående, er det fortsat muligt at tjene penge på sportsaktier. Om det blot er et alternativ til betting og spekulation? Det må den enkelte vurdere. Men, hvordan er det så muligt at få profit på investeringen i fodboldaktier?

Den primære mulighed for at skabe en form for profit på fodboldaktier, vil oftest være ved aktiens værdistigninger. Altså er det nødvendigt at du via analyse, viden eller held, køber aktien billigt og sælger den dyrt. Eksempler kan være hold, der har haft en virkelig dårlig sæson – men, som eksempelvis har et ungt mandskab i rivende udvikling. Måske vil den kommende sæson blive bedre? Måske spillerne sælges til en høj pris og skaber et godt resultat? Det er op til dig at analysere! 

Ser vi bort fra den potentielle værdistigning, så betaler klubben sjældent udbytte, hvorfor dette nok ikke bør være den primære grund til køb af aktien. Der kan dog komme et “alternativt udbytte” i form af aktionærfordele, hvilket du kan læse mere om senere i indlægget. Med dette sagt, så er der dog i enkelte tilfælde blevet udbetalt udbytte fra selskaber som Parken Sport & Entertainment.

Aktier i danske fodboldklubber

Flere danske fodboldklubber er børsnoterede og giver dig muligheden for, at blive investor i klubben. Er du fan af Brøndby, F.C. KøbenhavnAAB, AGF eller Silkeborg? Så kan du altså køben en lille procentdel af klubben – i håbet om at de sportslige præstationer, transfers eller andre aktiver, i fremtiden vil medføre en positiv udvikling i klubbens økonomi og aktiens kurs. 

Skal det være lettest muligt? Automatiser din investering med Nordnets månedsopsaring. - Klik her!

Sammen med Tyrkiet er Danmark blandt de lande i Europa med flest børsnoterede fodboldklubber, hvis vi ser på de øverste rækker. Tallene svinger fra tid til anden, da klubberne bliver købt og solgt. Her kan det opleves at klubben enten noteres eller afnoteres fra børserne.

Udenlandske fodboldaktier

Bevæger vi os ud fra de danske grænser, er det også her muligt at finde interessante fodboldaktier. Flere internationale storklubber giver investorer muligheden for, at investere. Her kan blandt andet nævnes Arsenal og Manchester United fra England eller AS Roma, Juventus og Lazio fra Italienske Serie A. Det er ligeledes muligt at købe fodboldaktier i den tyske storklub Borussia DortmundCeltic F.C. fra Skotland eller dansker-klubben Ajax fra Holland. 

Selvom der er en række interessante fodboldklubber, er det altså langt fra alle der giver dig muligheden for at investere som privat investor. Interesserer du dig for en eller flere af klubberne, kan investering i aktier dog være et udemærket alternativ til eksempelvis betting, der oftest med garanti medfører tab – hvis ikke du er et geni på både lang og kort sigt. 

Opnå alternative afkast - aktier med fordele

Fodboldklubber er en af flere typer aktier, der ofte kan tilbyde investoren et alternativt afkast. Investerer du i en dansk fodboldklub, vil du i mange tilfælde opnå særlige aktionærfordele. Det kan eksempelvis være rabat i fanshoppen, fribilletter til fodboldkampe eller lignende belønninger, der ikke kommer direkte i form af værdistigninger eller et kontant udbytte fra dine aktier.

Det kræver ofte et bestemt antal aktier, at opnå disse aktionærfordele. Det er ikke et krav til klubberne og de kan ligeledes ændre deres fordele som det passer dem. Det er dog i alles interesse, at aktionærerne bliver ved med at være glade for at være investorer i klubben.

Vi har tildligere skrevet et indlæg om netop de forskellige aktier der giver en form for aktionærfordele ved investering. 

Hvornår er fodboldaktier så en god investering?

Hvad kan vi egentlig konkludere ud fra ovenstående? Fodboldklubber og deres aktier er oftest volatile. Det betyder at aktien kan svinge meget i værdi. Der kan altså være mulighed for at score en gevinst, hvis man som aktionær er vågen og forstår klubbens udvikling. Dårlige resultater på banen kan sammen med store lønninger eller andet, ofte modsat medføre dårlige økonomiske resultater. Altså er det ligeledes muligt at blive ramt negativt af aktiens udsving. Spørg derfor dig selv, om du investerer eller spekulerer? Altså satser dine penge.

Ser vi på fodboldaktier og deres udbytte, så er fodboldklubber næppe det rette sted for investorerne, hvis de er på udbyttejagt. Udbytte udbetales ofte i forbindelse med overskud i virksomhedens driftsresultat. Er resultaterne meget svingende? Så skal man næppe forvente et kontant udbytte særlig ofte, hvis nogensinde. Der kan dog være et alternativt udbytte at hente, i form af aktionærfordele som fribilletter eller særlige rabatter. Dette er det dog op til den enkelte klub at vurdere, hvor meget de vil gøre sig i.

Har du investeret i din hjerteklub? Del gerne din mening i kommentarfeltet herunder!

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.