Spring til indhold

Defensive eller cykliske aktier: Styr på risikoen? Sådan kender du forskel!

Defensive eller cykliske aktier

Det er langt fra ligegyldigt, hvilke aktier du køber til din investeringsportefølje. Aktierne præsterer forskelligt, afhængigt af den økonomiske situation. Når du køber og justerer din aktieportefølje, kan det derfor være en fordel, at kende forskellen på defensive eller cykliske aktier.

Som investor i aktiemarkedet, er det vigtigt at være opmærksom på at købe forskellige typer af aktier. Valget af aktier er altafgørende for din porteføljes afkast og bør blandt andet vurderes, ud fra din villighed til risiko, samt din tidshorisont. Har du ikke styr på valget af dine aktier? Så risikerer du at betale dyrt i kursfald, ved eksempelvis en økonomisk krise.

Hvilke faktorer påvirker den aktie du køber?

Ved ønsket om investering i en aktie, bør du overveje hvilke faktorer der kan have indflydelse på aktiens præstation. Der er stor forskel på, hvordan defensive eller cykliske aktier påvirkes, hvilket ligeledes afspejles i dine investeringers afkast løbende.

Du bør bruge tid på, at sætte dig ind i både virksomhedens økonomi, industri/sektor med videre. Sørg for at danne din egen forståelse af, hvilken type virksomhed du køber aktier i. Det kan være farligt, blot at hoppe med på vognen, fordi noget stiger pludseligt.

En meget forsimplet huskeregel på forskellen mellem defensive eller cykliske aktier, er vigtigheden af produktet. Hav med i tankerne, hvad vi mennesker absolut ikke kan undvære, hvis vi pludselig står med en langt dårligere økonomi. 

Chancen for at vi dropper vores nye taske er langt større, end kassering af medicinen. Den nye bil bliver måske udskudt sammen med rejsen. Men, vores toiletpapir, tandpasta og aftensmad køber vi fortsat. Hvad er Nice-to-have og hvad er Need-to-have?

Hvad er cykliske aktier?

Cykliske aktier performer i overensstemmelse med den overordnede økonomi. I perioder hvor økonomien vokser, har cykliske aktier en tendens til at give et bedre afkast. Når der omvendt er recession i økonomien, har de cykliske aktier tendens til at levere et dårligere afkast. 

Går det godt for den globale økonomi, så bruger vi flere penge på at købe nyt tøj, biler eller andre produkter, der er ‘nice-to-have’. Dette resulterer i fremgang for de sektorer, hvor de cykliske aktier primært vil befinde sig. Jo bedre økonomien kører, jo højere vil efterspørgslen på denne type aktiers vare være – og derfor vil aktierne præstere bedre.

Cykliske aktier er mere ustabile, end de defensive aktier er. Derfor kan de ligeledes forbindes med en højere risiko, men ligeledes med potentiale for et højere afkast. Cykliske aktier vil i et ‘bull-marked’, altså når markedet går i en positiv retning, ofte overpræstere. Omvendt vil de i et ‘bear-marked’, altså når markedet bevæger sig i en negativ retning, underpræstere.

Det kan være svært at pege på, hvornår den næste økonomiske krise kommer. Økonomien svinger, hvorfor du skal være opmærksom ved valget af aktier i din portefølje. Risiko og afkast hænger sammen, ligesom din tidshorisont bør medregnes, ved valget af aktier.

Hvad er defensive aktier?

Defensive aktier påvirkes ikke på samme måde, af økonomiens udsving. Defensive aktier er mere stabile og kan være med til at sikre dit afkast, i recessionstider. Er der tegn på en skiftende økonomi, vil der derfor ofte ske det der kaldes for en sektorrotation. Det betyder at investorer sælger ud af deres risikofyldte cykliske aktier, for i stedet at købe de mere stabile, defensive aktier. 

For den konservative investor, vil defensive aktier være en vigtig del af porteføljen. Afkastet vil ikke på samme måde være højt, under den økonomiske fremgang. Til gengæld vil aktierne tilsvarende være mere stabile, under økonomisk recession. Det kan være relevant i forhold til risikospredning i den generelle portefølje. Ligeledes er det særligt vigtigt for investoren, der forventer at skulle bruge investeringen inden for en kortere tidshorisont.

For den nye investor, kan det være en fordel at starte ud i defensive aktier. Volatiliteten er mindre, hvilket betyder at aktiekursen i mange tilfælde vil svinge mindre. Derfor er chancen for søvnløse nætter, en del lavere. 

Cykliske aktier:

  • Højere volatilitet (Udsving)
  • Præsterer afhængigt af økonomi
  • Generelt højere risiko
  • Eksempelvis: Biler, luksusvarer, finans

Defensive aktier:

  • Lavere volatilitet (Udsving)
  • Præsterer mere stabilt
  • Generelt lavere risiko
  • Eksempelvis: Medicin, stabilt forbrug

Kend forskel på defensive eller cykliske aktier

Alle aktier kan inddeles i 11 overordnede sektorer. Både de enkelte aktier, men også den overordnede sektor, kan beskrives som værende henholdsvis cyklisk eller defensiv. Vi har tidligere nævnt forskellen, baseret på nice- eller need to have. Her har du fire eksempler: 

Eksempler på cykliske aktier

DSV Panalpina beskæftiger sig med transport og logistik. Med et stigende forbrug når økonomien er god, vil der være et større behov for fragtløsninger. Derfor vil aktiekursen på netop DSV, ofte nyde godt af en økonomisk fremgang. Omvendt vil der være mangel på arbejde i svære økonomiske tider, hvorfor aktien potentielt vil klare sig dårligere. Aktien anses altså for at være en cyklisk aktie i C25 indekset.

Caterpillar er verdens største producent af blandt andet bygge- og anlægsmaskiner. I svære økonomiske tider, bygger vi mindre. Derfor er der et mindre behov for netop denne type maskiner, hvilket vil have en negativ effekt på virksomhedens drift og aktiekursen. Omvendt vil vi i økonomiske opsving have en stigende tendens til at bygge, hvorfor aktien vil præstere bedre. Caterpillar hører altså under kategorien af cykliske aktier.

Eksempler på defensive aktier

Novo Nordisk er Danmarks største medicinalvirksomhed. De fremstiller blandt andet insulin og hormoner. Uafhængigt af den økonomiske situation, vil personer have brug for medicinal produkter. Mængden vil ikke nødvendigvis stige, på baggrund af at vi pludselig får flere penge mellem hænderne. Novo Nordisk kan altså ligeledes klassificeres som værende en af de defensive aktier i C25 indekset.

Colgate-Palmolive producerer tandpasta og andre hygiejne produkter. Hvis det går dårligt i økonomien, vil vi fortsat børste vores tænder og tage vores daglige bad. Derfor vil aktien ikke i samme stil, blive ramt hårdt af krisen. Går det omvendt godt for økonomien? Så vil aktien ej heller tordne frem, da vi ikke nødvendigvis køber mere tandpasta. Altså vil aktien præstere mere stabil og kan anses for værende en defensiv aktie.

Sammensætning af aktieportefølje

For den gennemsnitlige investor, bør investeringsporteføljen være en blanding af både cykliske og defensive aktier. Dette vil sikre et mere stabilt afkast, samt en minimering af risikoen. 

Du bør afbalancere din investeringsportefølje, afhængigt af din tidshorisont og villighed til risiko. Er der mange år til, at pengene skal bruges? Så har du lettere ved at tjene en tabt investering ind igen. Altså bør du have en større grad af risiko i din portefølje, da her ligeledes er et større potentielt afkast.

Skal du omvendt bruge din investering inden for en kortere periode? Så overveje en mere defensiv tilgang til aktierne. Sker der løbende ændringer i dine planer, kan du vælge at justere i din portefølje, ved at købe eller sælge henholdsvis defensive eller cykliske aktier. Ligeledes kan du tilføje andre investeringstyper, som eksempelvis crowdlendig eller obligationer.

Husk på at tidsperioder indenfor økonomi, kan være et bredt spænd. En krise kan sagtens vare flere år. Overvej derfor, om din portefølje med mange cykliske aktier, ville kunne tåle et fald i kurs i eksempelvis et år? Det er ikke sjovt at skulle sælge aktier der er i rødt, fordi pengene pludselig skal bruges.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.