Spring til indhold

Sektorrotation: Vælg de rigtige aktier – Optimer dine afkast på aktiehandel

Sektorrotation

Dine aktier vil præstere forskelligt, alt afhængigt af, hvor vi befinder os i det overordnede, økonomiske billede. I krisetider vil det være normalt, at flere flytter deres penge over i de mere sikre, defensive aktier. Omvendt vil vi, når økonomien blomstrer, være villige til at løbe en større risiko. Dette gøres ved, at investere i de cykliske aktier.
Viser det overordnede billede, at investorerne nu bevæger sig fra en gruppe af aktier til en anden? Så kaldes dette for en sektorrotation. Netop dette er hvad vi, i dette indlæg, vil dykke dybere ned i.

De 11 overordnede aktiesektorer

Alle verdens aktier kan som udgangspunkt placeres i 1 af de 11 mulige aktiesektorer. Det giver os som investorer muligheden for, at danne et overblik over spredningen af vores investeringer. Spredning er fornuftigt, da forskellige sektorer performer bedst på forskellige tidspunkter. Netop denne performance, kombineret med frygten for tab på investeringerne, er hvad der i markedet og blandt investorerne, udløser en sektorrotation.

Overordnet kan de 11 aktiesektorer opdeles i, at være henholdsvis defensive eller cykliske. De defensive aktiesektorers aktier, er overordnet set de selskaber, der klares sig bedst i tider med dårlig økonomi. De sælger produkter og services vi har brug for – og som fortsat vil blive solgt, selv i en krisetid hvor forbrugerne ellers passer på pengene.

De aktier som er placeret i cykliske aktiesektorer, vil modsat klare sig bedst, når vi har en god økonomi. 
I økonomiske opsving er investorerne villige til, at løbe en større risiko. Desuden bruges der generelt flere penge blandt forbrugerne. Det betyder, at de cykliske aktier i denne periode, ofte klarer sig langt bedre, end de defensive aktier. 

Aktierne inddeles i 11 overordnede sektorer, der består af Energi, Sundhed, Stabile forbrugsvarer, Telekommunikation, Forsyning, IT, Materialer, Finans, Industri, Cyklisk forbrug samt Ejendom. Virker det  en smule uoverskueligt? Så kan du lære meget mere om de enkelte aktiegrupper, i vores indlæg om risikospredning og de 11 aktiesektorer.

 

Hvad er defensive aktier?

Der findes mange eksempler på defensive aktier og aktiesektorer. Alene i det Danske C25 indeks, vil du finde flere bud på det, der betegnes som defensive aktier. Aktier inden for aktiesektorerne sundhed og stabilt forbrug, vil ofte karakteriseres som værende defensive. Det skyldes at medicin og det vedvarende forbrug, fortsat vil være efterspurgt, hvis det går skidt for økonomien. Omvendt vil der måske blive bygget mindre, ligesom rejsen potentielt bliver udskudt til året efter.

Sagt med andre ord, så vil du fortsat skulle købe dit toiletpapir og dine dagligvarer, selvom der kommer en finanskrise i morgen. Virksomhederne indenfor de defensive segmenter vil derfor ofte klare sig bedre, gennem de dårlige perioder. Omvendt vil du nok genoverveje, om det er fornuftigt at vælge den dyreste rejse. Udskiftningen af familiens bil kan måske også vente, ligesom der ikke er brug for det dyreste sæt tøj. 

Ifølge MSCI består den defensive del af de 11 aktiesektorer, af aktier i henholdsvis Energi (Olie/Gas), Sundhed (Medicinal), Stabile forbrugsvarer (Nødvendige varer), forsyning samt telekommunikation (Netværk).

Når investorerne bliver usikre på økonomien og markedet, kan de altså vælge at flytte dele eller hele deres investering over i defensive aktier. Det gøres for at begrænse det eventuelle tab der vil komme, hvis markedet pludselig går i rødt. Måske der endda er en sektor i den aktuelle situation, som vækster, fordi de kan afhjælpe det aktuelle problem.

 

Hvad er Cykliske aktier?

De cykliske aktier vil overordnet være en del af de aktiesektorer, der klarer sig bedst, når økonomien er i opsving. De defensive aktier begrænsede tabet da det hele gik ned, men er ligeledes ofte begrænset i deres vækst, når det hele går op. Begrundelsen er, at den øgede økonomi, ikke på samme måde kommer de defensive aktier til gode.

Modsat vil de cykliske aktier ofte falde langt mere, når det går dårligt i økonomien. I den anden ende vil der dog også være et større vækstpotentiale hos de cykliske aktier, når økonomien vender igen.

Ifølge MSCI består den cykliske del, af de 11 aktiesektorer, af Informations teknologi (IT), Materialer (råvarer), Finans (Banker), industri (Byggesektoren), samt det cykliske forbrug.
Den skarpe læser har måske bemærket, at de defensive aktiesektorer lagt sammen med de cykliske, kun giver et samlet antal på 10 styk. Det skyldes at den 11 aktiesektor, er ejendom.

Den overordnede inddeling af aktiesektorerne i henholdsvis cykliske og defensive aktier, er en generel huskeregel. I realiteten er det muligt at finde eksempler på aktier i de forskellige sektorer, der er en direkte modsætning til det overordnede billede. At en aktie er placeret i en generel defensiv sektor, er ikke ensbetydende med, at denne med garanti er defensiv.
Det er derfor ekstremt vigtigt, at vi som investorer, sætter os grundigt ind i den virksomhed der investeres i.

Eksempelvis vil Novo Nordisk med stor sandsynlighed klare sig bedst gennem en krise, sammenlignet med en ung virksomhed, der fokuser massivt på deres vækst og erobring af nye markeder. Omvendt vil den unge virksomhed måske i et økonomisk opsving, have en kraftigere kursstigning, da de har muligheden for at vækste hurtigere fra år til år. Dette på trods af, at begge er beskæftiget inden for samme sektor. Vær derfor opmærksom på, hvilke selskaber du vælger, afhængigt af din risikovillighed og ønskede eksponering.

Hvad er en sektorrotation

Nu har vi styr på aktiemarkedets inddeling i de 11 sektorer. Ligeledes har vi styr på, at aktierne kan være henholdsvis defensive eller cykliske, hvilket deres overordnede sektorer ofte kan indikere.

Når der i markedet sker en sektorrotation, skyldes det ofte, at markedet ser et tegn på forandring. Det kan være globalt, hvilket kan medføre en overordnet sektorrotation fra cykliske til defensive aktier (eller omvendt). Men, det kan ligeledes være i enkelte af de 11 aktiesektorer. Et eksempel kan være, at der vælges en ny præsident, med en grønnere indstilling en den tidligere. Eller måske der i valgkampen blev lovet ændring i skatter på specifikke produkter, eller lavere medicinpriser? 

Pludselige udmeldelser eller opståede kriser er ligeledes gode eksempler på, hvorfor det er vigtigt at være spredt over flere forskellige sektorer. Det er ikke muligt for investorerne at forudse alt hvad der sker. Derfor kan du heller ikke placere dig i en enkelt defensiv sektor, med tanken om at flytte dig over i en cyklisk sektor, når alle de andre gør det.

Under finanskrisen i 2008 klarede den finansielle sektor sig eksempelvis elendigt. Før IT boblen klarede teknologi-aktierne sig ekstraordinært godt, men brastede ligeledes da ‘boblen sprang’ – lige omkring år 2000. I år 2019 gik det grundet Covid-19 udover det cykliske forbrug, i form af rejsebranchen, hoteller, restauranter og lignende. Husk derfor altid spredningen i din aktieportefølje.

Er du aktivt handlende, så kan det være en idé, at du spreder dig over flere defensive eller cykliske aktier og sektorer på en gang. Du kan også vælge at lave en bredere portefølje, der eksponerer dig mod både defensive aktier, men ligeledes de cykliske. Denne vil sprede risikoen yderligere og vil nok performe nærmere gennemsnittet. Særligt på den lange bane.
Alternativt kan du vælge at investere i en indeksfond, der klarer spredningen for dig.

Sektorrotation i din aktieportefølje

En rotation i aktiesektorerne er altså ikke kun noget, du læser om i avisen. Det er ligeledes en viden og et værktøj, du aktivt kan bruge som investor i din egen portefølje. Særligt for de aktivt handlende, er det nødvendigt at være opmærksomme på. Dette er grunden til, at udmeldelser fra højtstående personer i erhvervsmiljøet, politik og lignende, nemt kan sende rystelser langt ned gennem aktiemarkedet.

For den langsigtede investor, er det måske af mindre betydning, om der er cykliske aktier i porteføljen. Her er det dog vigtigt, at investeringsstrategien er velovervejet. Når porteføljen pludselig er i minus, vil det være nødvendigt at have en plan at følge. Mange investorer oplever tab, når de i panik sælger ud af deres portefølje i et negativt aktiemarked.

Har du omvendt en langsigtet strategi og aktier i porteføljen, som du tror på, selvom de nu er i minus i en periode? Så kan et negativt aktiemarked være en oplagt mulighed for, at købe flere aktier til en lavere aktiekurs. I dette tilfælde vil midlertidige kriser faktisk, på trods af alt det negative de medfører, være noget du som investor kan udnytte til dine egen fordel. Når der sker en efterfølgende sektorrotation, vil dine billigt erhvervede aktier forhåbentlig stige.

Interesserer du dig for kriser, økonomiske udsving og tendenser på aktiemarkedet? Så bør du overveje bogen ‘Kriser, Krak & Kaviar’ skrevet af Lars Tvede. Du finder bogen på vores liste over anbefalelsesværdige investeringsbøger.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.