Verdens 8 vidunder hedder renters rente. Det er værd at huske på. Særligt når vi taler investering af penge, da det i sidste ende er netop renters rente, der virkelig kan få selv mindre investeringer til at vokse markant. I dette indlæg ser vi nærmere på investering i de såkaldte compound aktier. Hvornår bør de købes? hvor længe skal de holdes? Og hvad er det egentlig, der er så super smart ved en compound aktie? Bliv meget klogere herunder.
Hvad er en compound aktie?
Tænk dig at have en aktie, der bare ligger fast i dit aktiedepot. Du overvejer egentlig aldrig at sælge den, fordi du tror på investeringen og det fremtidige forretningsgrundlag. Måske går det bedre i perioder end andre, men i sidste ende er det en sund forretning – og derfor laver aktien også et rimeligt afkast, år efter år. Det er mere eller mindre indbegrebet af en compounder aktie.
En compounder-aktie er en aktie, der kan ligges i depotet, hvorefter denne mere eller mindre kontinuerligt vokser sig større og større, mange år fremadrettet. Har du tidligere regnet på renters rente effekten? Så vil du have en idé om, at selv små beløb eller porteføljer kan vokse sig store over år, hvis de eksempelvis stiger 8% årligt. Kender du ikke til effekten? Så bør du helt sikkert læse vores indlæg om netop renters rente effekten!
For at vende tilbage til aktietypen, så handler det altså om at finde de langsigtede aktier, der med stor sandsynlighed vil fortsætte med at vækste i fremtiden, hvorfor der kan nydes godt af værdistigningerne og effekten af renters rente på den lange bane.
Hvordan finder man compound aktier?
Når der skal indkøbes gode compound aktier til porteføljen, så handler det om at købe aktier i de selskaber, der er på en god langsigtet rejse. Det handler dog ikke bare om at købe gode selskaber til højre og venstre, men om at købe de selskaber, der netop nu kan handles til en fornuftig pris. Det er altså her de helt store gevinster kan findes.
Når vi ser på investering i denne type af aktier, så er der primært tre områder du bør holde ekstra godt øje med.
Virksomhedens vækst i omsætning er en væsentlig faktor. Udviklingen i en virksomheds omsætning fortæller dig noget om, hvorvidt virksomhedens salg udvikler sig i en positiv retning.
Er omsætningen steget i de seneste tre regnskabsår? Så er virksomheden altså inde i en god udvikling, hvilket kan indikere at de bevæger sig i en god retning.
Du bør ligeledes se nærmere på virksomhedens afkast på den investerede kapital. Det viser dig hvor mange penge virksomheden tjener på deres løbende investering – altså hvor gode de er til at tjene penge, på de aktiviteter de hvert år “investerer” i, når de driver virksomheden. En høj afkast på den investerede kapital betyder altså, at virksomheden er god til at træffe de rette økonomiske beslutninger, hvilket belønnes med et højere afkast.
Afslutningsvis er det en god idé, at se nærmere på virksomhedens historiske opkøb, hvis der har været nogle. Dette kaldes ligeledes for kapitalallokering og kan fortælle noget om, hvor god virksomheden er til at fordele og bruge deres penge fordelt på forskellige aktiver.
I forlængelse af ovenstående er det altid en god ide, at have et øje på udviklingen i trends og reguleringer. Når der investeres langsigtet bør det overvejes, hvilken retning verden bevæger sig i. Ønsker du at holde dine investeringer længe, hvilket compound investering bygger på, så er tobaksprodukter eksempelvis et farligt område, da der her reguleres fra myndighedernes side – ligesom rygning på global plan langsomt mindskes.
Grib chancen - køb din compound aktie når andre flygter
Har du is i maven, så kan der ofte opstå attraktive opkøbsmuligheder på markedet. Her handler det om at turde købe et kvalitetsselskab, i perioder hvor disse kortvarigt møder modstand. Måske et bilfirma netop har måtte trække en produktion tilbage, eller også har der været et hackerangreb, hvilket midlertidigt har sænket aktiens kurs 10%?
Overordnet handler det om at forstå forretningen på aktien. Herefter vil der med større selvsikkerhed kunne købes ind, når der pludselig sker et fald. Hvis du tror på aktien langsigtet, så bør du ikke være urolig for at købe den, når den møder en smule modstand. Det er potentielt forskellen på investering og spekulation, hvor man blot følger alle andre.
Se gerne nærmere på aktiens nøgletal. Har aktien eksempelvis en god P/E værdi og tjener selskabet overvejende penge? Har de et produkt der også er behov for om 20 år, eller bevæger verden sig i en anden retning?
En køb og hold strategi
At fylde aktieporteføljen med compound aktier, er grundlæggende en strategi med ønsket om at investere i gode, langsigtede selskaber, med længere tidshorisont. Det handler altså om at finde selskaber, der har det rette økonomiske fundament og har medvind i sejlene, så denne aktie løbende kan udnytte renters rente i porteføljen. Gerne sammen med mange andre compound aktier, for at skabe den bedst mulige risikospredning!
Ser vi på den danske investeringshistorie, så har der populært været tradition for at have selskaber som Novo Nordisk, A.P. Møller, Coloplast eller et par af de ældre banker som langsigtede compound aktier. Her har det længe været attraktivt at være investor, da det er sunde forretninger der løbende vokser, uden at gå helt amok som vi eksempelvis ser i den amerikanske teknologisektor.
Afslutningsvis handler det ud over at finde de rette selskaber, om at købe disse når værdiansættelsen – altså prisen på aktien – er god. Det er det der gør selskabet til et fornuftigt køb til aktieporteføljen. Køber du aktien for dyrt? Så bliver afkastet ikke nødvendigvis særlig lukrativt. Omvendt kan der være meget at vinde, ved at købe når værdiansættelserne er lave – eksempelvis i modvind, som tidligere nævnt.
Alternativer til compounder porteføljen
Der findes simplere alternativer til investoren, der ønsker at købe aktier for at holde disse på længere sigt. Overvej eksempelvis at investere i en månedsopsparing, hvor det er muligt automatisk at investere, måned efter måned.
Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?
Vurder indlægget:
Tak for din vurdering
Hvad kan vi forbedre?