Skal jeg have obligationer i porteføljen

Obligationer: Sådan afgør du om de bør være i din portefølje

Aktier og obligationer er blandt de klassiske investerings go-to muligheder. Bør du implementere obligationer i porteføljen? Det spørgsmål dukker til tider op på diverse forum. Særligt aktierne er populære grundet det højere afkast, men der kan faktisk være en del fornuft i, at implementere obligationerne trods lavere afkast – særligt i takt med at du bliver ældre, og dagen hvor din investering skal bruges kommer nærmere.

Hvad er en obligation?

Når du investerer i obligationer, låner du faktisk blot dine penge ud i en bestemt periode. Der oprettes et gældsbrev, og så får du til gengæld en angivet procent i rente som tak for “hjælpen”. Du kan nemt købe obligationer samme sted som du handler aktier. Der er dog fortsat risiko forbundet og der findes endvidere forskellige typer af obligationer. Læs mere om obligationer her.

Derfor bør du overveje obligationer

Investeringen af din formue er stærkt afhængig af din tidshorisont. Jo længere tid der er til, at du skal bruge dine penge – jo mere risiko kan du tåle at tage ind i din portefølje. Og jo mere risiko BØR du have i din portefølje, for at opnå et højt afkast på sigt. Opnår du høje afkast i starten af dit investeringseventyr, kan renters rente effekten nemlig have stor betydning på din formue senere hen.

Det er klart at eksempelvis aktieinvestering giver et højere afkast end obligationerne, grundet den højere risiko man påtager sig som investor. Derfor starter mange i deres yngre dage med, at have en stor overvægt i aktierne. Hermed opnår man et højere afkast, og da aktiemarkedet i gennemsnit stiger ca. 7-8% om året – ja, så er der meget at hente kontra obligationerne.

Begrundelsen for at investere i denne rækkefølge, skyldes at du som ung investor har mange år til at indhente en eventuel aktiekrise eller lignende. Skulle dine aktier dykke, vil du have mange år til at investere yderligere og se porteføljen “komme sig” igen. Som gammel har du ikke samme risikovillighed. Du har måske sparret op til pensionen, og har ikke råd til at vente et par år med at tage hul på porteføljen.

Hvor stor en del af porteføljen bør være obligationer?

Du kan som investor benytte obligationer eller andre investeringsformer med lavere risiko, til at justere på din portefølje. Er du eksponeret meget mod investeringer med høj risiko, så kan eksempelvis ejendom eller obligationer være med til at stabilisere en portefølje. Særligt for en langsigtet investor.

Den simple måde at gøre dette på, er simpelthen ved at gennemgå investeringsstrategien. Har du endnu ikke en, bør du overveje kraftigt at se nærmere på det. Her danner du dig et overordnet blik over dine investeringer, dine økonomiske mål, tidshorisonten med videre.

For den nye investor, kan en af de bedste investeringer være, at købe et par bøger om emnet. Få timers læsning, kan redde dig fra mange timers arbejde og tonsvis af begynderfejl. Se vores boganbefalinger her.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.