P/E Værdi: Forstå betydningen af price earnings! Er aktien billig eller dyr?

P/E værdi

Hvordan vurderer du egentlig, om en aktie er billig eller dyr? At tage den aktuelle kurs og sammenligne med andre aktiers, eller at sammenligne den med sidste års kurs, giver dig ikke nødvendigvis noget særlig konkret at arbejde med. Af samme grund er det en god idé, at benytte konkrete Nøgletal til vurdering af en aktie. De kan ligeledes bruges til sammenligning, ved valget mellem flere konkurrerende selskaber. P/E værdi er et af de tal, der angiver hvor meget du som investor, betaler for en krones overskud efter skat.

Hvad er P/E værdi?

Skal det være lettest muligt? Automatiser din investering med Nordnets månedsopsaring. - Klik her!

P/E værdien er en forkortelse af Price / Earnings. På Dansk kan det oversættes til forholdet mellem pris og fortjeneste. Tallet angiver hvor meget du betaler, for en krones overskud efter skat, hvis du vælger at købe aktien lige nu. Altså fortæller P/E hvor mange penge du som investor skal betale, for en årlig indtjening på en krone, ved købet af en aktie. 

Det er ikke muligt, alene ud fra en akties kurs, at vurdere om den er billig eller dyr på nuværende tidspunkt. Netop P/E værdien er derfor et nøgletal der kan hjælpe dig med at vurdere, hvor meget du betaler for virksomhedens nuværende indtjening. 

Er du på jagt efter betydningen af et enkelt ord? Så dyk ned i vores store ordbog om investeringsbegreber!

Sådan bruges Price Earnings

Virksomhedens P/E værdi kan du som investor bruge som en del af vurderingen omkring prisen på den enkelte aktie. Du kan ligeledes bruge denne værdi, til sammenligning af flere aktiers kursværdier mod hinanden. Vær opmærksom på at tallet næppe bør stå alene, da P/E er baseret på eksisterende resultater. Det kan bruges som et pejlemærke, men der er ingen garanti for at denne udvikling fortsætter.

Overordnet kan det siges, at en høj P/E værdi er ensbetydende med, at aktien er dyr. Et modstridende argument kan dog være, at P/E værdien i blandt andet mange teknologivirksomheder, vil være ekstremt høj. Det skyldes at investorer forventer, at indtjeningen i fremtiden vil være ekstremt høj. Hvis en akties kurs pludselig stiger markant, vil du som investor betale flere penge, for den samme indtjening. Derfor vil P/E værdien stige, fordi investorerne tror på aktien i fremtiden.

Beregning af P/E værdi

Hos diverse handelsplatforme, vil P/E værdien være opgivet for dig som investor. Værdien udregnes simpelt ved at dividere aktiekursen med indtjeningen pr. aktie i selskabet. Dette er angivet som EPS (Earnings per share) blandt virksomhedens nøgletal.

Koster en aktie 100 kroner, og har de en EPS på 10 kroner? Så vil udregningen af virksomhedens P/E værdi simpelt se således ud:

Skal det være lettest muligt? Automatiser din investering med Nordnets månedsopsaring. - Klik her!

Aktiekurs / EPS (Indtjening pr. aktie) = P/E Værdi

100 / 10 = 10 

Altså har aktien i ovenstående eksempel en P/E værdi på 10. Det vil sige at du som investor, betaler 10 kroner for 1 krone af aktiens overskud, efter skat.

Hvorfor gider vi som investorer, at betale 10 kroner, for 1 krones overskud? Jo, fordi det kun er i det første år. Beholder du aktien i flere år, så vil du fortsat beholde din ret til at få del af selskabets indtjening. Endvidere har aktien så muligheden for, at øge sin kursværdi ved siden af.

Det vil sige at du på den lange bane forhåbentlig vil modtage et vedvarende, muligvis også stigende udbytte, samtidig med at aktien forhåbentlig øger sin værdi i takt med at selskabet udvikler sig.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.