P/S Ratio: Forholdet mellem aktiens pris og omsætning – Price/Sales

P/S ratio

P/S Ratio er forkortelsen af Price / Sales. Helt simpelt fortæller tallet dig, hvad det skal koste at få del i virksomhedens omsætning. Omsætningen består af de penge, som aktieselskabet tjener, ved salg af deres produkter eller tjenester. Price/Sales ratioen beskriver altså virksomhedens aktuelle markedsværdi, set i forhold til selskabets salg. Sagt med andre ord, så betyder et Price/sales tal på 2, at aktien koster 2 gange så meget som den årlige omsætning. P/S ratio beregnes ved: Aktiekurs / Omsætning per aktie.

Hvad betyder price / sales ratio

Skal det være lettest muligt? Automatiser din investering med Nordnets månedsopsaring. - Klik her!

Helt konkret så fortæller nøgletallet P/S – Price/Sales – om forholdet mellem prisen på aktien og omsætningen. Hvis tallet er højt, så vil det indikere at markedet har høje forventninger til aktiens præstation, hvorfor vi er villige til at betale flere penge for samme krones indtjening. Vurderer du ikke, at dette er sagen? Så kan et højt tal ligeledes indikere, at aktien på nuværende tidspunkt er for dyr.

Omvendt kan en lav P/S ratio indikere, at markedet tror på at omsætningen vil falde og at aktien vil underpræstere – er du uening? Så kan dette være et godt tidspunkt at overveje opkøb i selskabet.

Jo mere vi er villige til at betale for en krones indtjening, jo højere vil kursen på aktien altså være. Højere kurser indikerer en øget tro på, at selskabet i fremtiden vil klare sig endnu bedre, end på nuværende tidspunkt. Der er ingen garanti for, at dette er sandt, hvorfor det altså ligeledes kan være et signal om, at du bør overveje købsbeslutningen yderligere.

Hvornår bør P/S Ratio benyttes?

P/S ratio er blandt andet en god måleenhed, hvis du ønsker at investere i nyere vækstselskaber, eller i aktier der i perioder kan have dårlige resultater. Helt klassisk vil dette ofte være cykliske aktier, der har for vane at være mere volatile (svingende) afhængige af samfundets økonomi. Ligeledes kan det være nye selskaber der vækster, men endnu ikke skaber overskud.

Hvis du tror på et øget salg i fremtiden, kan du derfor i begge tilfælde vælge at benytte P/E værdien som en indikator for, hvornår det er aktuelt at købe sig ind i aktien. Nøgletallet kan blandt andet fungere som et godt alternativ til eksempelvis P/E værdien.

Som med alle andre nøgletal, bør P/S værdien ikke benyttes isoleret. Benyt flere nøgletal i fællesskab, for at få en bred og detaljeret forståelse af virksomhedens præstationer og fremtidsudsigter. 

 

Skal det være lettest muligt? Automatiser din investering med Nordnets månedsopsaring. - Klik her!

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.