Spring til indhold

ROE: Return On Equity – Selskabets forrentning af egenkapitalen

ROE Return On Equity

Nøgletallet ROE er et tal, der beskriver selskabets egenkapitalforrentning. ROE er en forkortelse af det engelske Return On Equity, hvilket simpelt kan beskrives som afkastet på den investerede kapital.  Egenkapitalens forrentning viser altså, hvor stor et årligt afkast selskabet formår at give, baseret på den opbyggede eller indskudte kapital. 

Hvad er egenkapitalforrentning?

Selskabets egenkapitalforrentning, altså deres forrentning af egenkapital, fortæller os noget om hvor meget selskabet tjener, i forhold til hvad de ejer. For at finde selskabets egenkapital samles værdien af alt hvad selskabet ejer, hvorefter alt hvad selskabet skylder væk til andre, trækkes fra.

Hvis selskabet har værdier for 1000 kroner og gælden er 800 kroner, så vil egenkapitalen være på 200 kroner. Har vores selskab samtidig en indtjening på 50 kroner årligt? Så vil selskabets egenkapitalforrentning være på 25%.

Hvorfor er forrentningen så på 25 procent? Jo, det er den fordi selskabets indtjening på 50 kroner, udgør 25 procent af egenkapitalen på 200 kroner. Tallene her er naturligvis lave, for at skabe den lettest mulige forståelse af matematikken bag.

Hvad betyder ROE

ROE er et nøgletal, som viser aktieselskabets evne til at skabe profit på de penge, der er indskudt eller genereret i selskabet. Return On Equity (ROE) angives i procent, hvilket indikerer forholdet mellem henholdsvis indtjening og egenkapital. Har selskabet en egenkapital på 100 kroner og en indtjening på 15? Så vil ROE altså være 15%.

Overordnet kan det konkluderes, at en høj procentvis ROE, vil være et godt tegn. Det vil derfor have været en god forretning, at tilføre kapital til selskabet, da denne vil være blevet forrentet positivt. Ligeledes er det billigere for selskaber at investere og vækste, med udgangspunkt i egen kapital, frem for at skulle låne penge og betale renter.

Selskabets forrentning af egenkapitalen kan passende sammenlignes med alternativer eller markedsrenten. 

Hvordan bruges ROE korrekt?

Ved ønsket om at analysere og vurdere selskabernes nøgletal, bør branchen tages i overvejelse. Det giver ikke mening at sammenligne nøgletal og selskaber, fra vidt forskellige brancher og sektorer. Omvendt kan det være en god idé, at vurdere og sammenligne identiske selskabers evne til at forrente egenkapitalen.

Når du benytter Return on equity i dine analyser, så bør du have i mente, at selskaber med stor gæld, alligevel kan opnå en høj ROE. Det er derfor altid en god idé, at have i baghovedet, om selskabet har en gældspost der er højere, end hvad godt er.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.