Nordnets månedsopsparing kan være en fantastisk løsning, for både den nye og den garvede investor. Opsparingen er forholdsvis nem at sætte op, og det hele kan automatiseres, så det rent faktisk passer sig selv løbende. Det er altså op til dig, hvor meget du vil holde øje med den, hvilket er en oplagt mulighed til dig med en travl hverdag.
Månedsopsparingen giver investorer en mulighed for, på simpel vis, at investere bredt i aktiemarkedet. Det gør blandt andet Nordnets månedsopsparing ideél som fundamentet i en investeringsportefølje – eller som alternativ til købet af enkeltaktier.
Hvad er Nordnets månedsopsparing?
En månedsopsparing giver dig muligheden for, på månedlig basis, at investere i investeringsforeninger eller ETF’er. Månedsopsparingen er et værktøj, der tillader dig at vælge op til 4 forskellige fonde, hvorefter der investeres i disse måned efter måned.
Ved at bruge Nordnets månedsopsparing, så har du altså muligheden for, at lave en automatisk opsparing i aktier. Investeringen sker automatisk d. 05 i hver måned – hvis der er sat penge ind på din konto. Vil du slippe for automatisk at skulle indbetale pengene? Så opret en automatisk bankoverførsel et par dage før. Du opnår altså nærmest at skabe en passiv indkomst, hvis du ellers kan holde dig fra at arbejde og overvåge for meget.
Månedsopsparingen kan ligeledes sættes til at købe obligationer, eller mere specifikke dele af markedet, ved hjælp af de forskellige fondes fokusområder. Nogen investeringsfonde/ETF’er er meget brede og dækker hele verden, andre kan være mere specifikke, inden for eksempelvis grøn energi, tech eller noget helt tredje.
En af de absolutte fordele ved nordnets månedsopsparing er, at opsparingen selv er i stand til, at købe fondene og fordele pengene ud. Det giver dig en stor spredning, uden væsentligt arbejde. Opsparingen sørger for, at købe samme dag hver måned – du skal mere eller mindre INTET foretage dig, efter opsætningen.
Men, hvorfor er det en god idé at handle over tid? Jo – hvis du købte alle dine aktier på en dag – så ville du være ekstremt udsat hvis aktiemarkedet fik en stor nedtur i morgen. Køber du løbende hver måned, som i dette tilfælde? Så bliver der købt ind til en løbende gennemsnitspris. Du køber altså både når aktierne er dyre, men også når de er billige. På den lange bane, er det de færreste der kan præstere bedre, end markedet i gennemsnit.
Senere i indlægget gennemgår vi, hvordan fondene i månedsopsparingen vælges, samt opsætningen af din månedsopsparing overordnet.
Investeringsfonde eller ETF'er?
Du vil løbende i dette indlæg støde på henholdsvis investeringsfonde eller ETF’er. I bund og grund er det samme ting, med den undtagelse at investeringsfonde er danske – og ETF’er som udgangspunkt er udenlandske.
Danske investeringsforeningers investeringsfonde beskattes som aktieindkomst efter realisationsprincippet. det betyder, at du først betaler skat når du realiserer din gevinst. Har du en fond der er steget med 20%, betaler du altså først skat når du rent faktisk realiserer din gevinst. Altså når du sælger dele (eller hele) fonde, og får pengene i stedet.
Modsat, så beskattes udenlandske fonde (ETF’er) som udgangspunkt som kapitalindkomst efter lagerprincippet. Det betyder at man, ved udgang af året, skal betale skat af både realiserede OG urealiserede afkast på sine fonde. Altså skal du betale uanset om du tager gevinsten eller ej.
Af denne grund er de danske investeringsforeninger klart at foretrække, i nybegynderens månedsopsparing for frie midler. Pensionsopsparinger m.v. kan dog være undtagelser – det kan være værd at søge rådgivning omkring hvis ikke du er sat godt ind i det. Vær ligeledes opmærksom på, at enkelte ETF’er kan være på en særlig liste hos SKAT, der gør undtagelser fra ovenstående.
Er du fortsat i tvivl omkring forskellen? Så har vi skrevet et indlæg om valget mellem investeringsforeninger eller ETF’er.
Hvad er en investeringsforening?
Når du vælger at investere i en (eller flere) investeringsforeninger, så investerer du i fællesskab med andre aktionærer. Hver forening kan have sit eget fokus. Det kan eksempelvis være at det fokuserer på det danske C25 index, eller S&P500. Der findes alt fra de ultra brede foreninger, der er spredt globalt – til de mere fokuserede, der måske fokuserer på lande eller specifikke brancher/sektorer.
Foreningen sørger så for, at der bliver købt aktier, obligationer eller andet – afhængigt af foreningens fokus. Eksempelvis findes der en fond kaldet Globale Aktier. Denne har flere hundrede aktier ‘i sig’, og er spredt ud over hele verden. Det kan altså være med til at sprede dine penge bedre ud, end du nogensinde selv får muligheden for.
Prisen for investeringsforeninger
Der sidder selvfølgelig en række ansatte i de forskellige investeringsforeninger, der lever af at investere de ofte enorme summer af penge. Selvom der ikke er kurtage for den månedlige handel på Nordnets månedsopsparing, er det altså ikke 100% gratis. For at have råd til disse ansatte, vil investering i investeringsforeninger koste dig x procent om året. Dette står angivet, når du vælger hvilke 1-4 du vil have i netop din månedsopsparing.
Prisen for investeringsforeningerne afhænger ofte af, om deres er passivt eller aktiv forvaltede. Forskellen får du her.
Hvad er aktiv forvaltning?
I de aktivt forvaltede fonde, vil der ofte være ansat en del medarbejdere til at købe og sælge foreningens aktier. Dette gør de i forsøget på, at opnå det bedst muligt afkast. Uanset hvor dygtige de er, så vil der være en tungere lønomkostning – og denne skal betales. Derfor ses det ofte, at de aktivt forvaltede fonde koster en højere procent at have i sin månedsopsparing, sammenlignet med de passive indeksfonde (Eller ETF’er).
Hvad er passiv forvaltning?
De passivt forvaltede fonde er automatiserede. Her er lønomkostningerne lave, hvilket også kan ses på procentdelen de koster. Her finder man ofte de så kaldte indeksfonde. En indeksfond er bygget til, automatisk at følge et bestemt aktieindeks. Eksempelvis C25 som består af de største Danske aktier, eller S&P500 der består af de 500 største fra USA.
Altså kan en aktiv forvaltning medføre, at de vælger at købe tungere ind i enkelte aktier – fordi de har en tro på, at disse aktier vil gøre det ekstra godt.
En passiv forvaltning og investering i indeksforeninger vil medføre, at der altid vil blive købt ind så man har et gennemsnit af markedet – og derfor følger markedskursen både når den stiger og falder. Altså vil man kun få et gennemsnit af stigningerne i de gode perioder, men ligeledes kun et gennemsnit af fald i de dårlige.
Indeksfonde hos Nordnet
Hvis du ønsker at tilføje indeksfonde til din investeringsportefølje, så kan du gøre dette via Nordnets månedsopsparing. Du vælger disse på samme måde, som hvis du ville vælge aktivt forvaltede fonde – men bare rolig, alt dette bliver gennemgået senere i dette indlæg.
Du kan oftest kende Indeksfondene fra de aktivt forvaltede, ved at se på investeringsfondens navn. Her vil netop indeks eller alternativt index, indgå i navnet.
Handel uden kurtage
En af de gode fordele ved netop månedsopsparingen er, at man kan handle blandt andet indeksfonde uden kurtage. Det er ensbetydende med, at du som investor kan investere mindre beløb, uden at skulle betale for dette måned efter måned.
Mange ser en udfordring i, at deres investeringer bliver ædt op af kurtage, hvis ikke de investerer for minimum (eksempel) 10.000 kroner pr. gang. Og skal man investere for 10.000 kroner pr gang? Ja så går der ofte lang tid mellem at man kan købe sig ind i en ny aktie og sprede risikoen.
Disse problemer løser månedsopsparingen i det, at den tillader investering for mindre beløb. Dette gøres hver måned, og uden yderligere omkostninger. Samtidig sørger den for at du får en god risikospredning i dine aktieinvesteringer.
Oprettelse af Månedsopsparing - step by step
Nu har vi det grundlæggende på plads, og er klar til at gå i krig med oprettelse og opsætning af månedsopsparingen.
Step 1. Oprettelse af konto
Har du ikke en konto hos Nordnet, er dette naturligvis det første skridt på vejen til din nye månedsopsparing. Klik ind på deres hjemmeside, og klik på ‘bliv kunde’ øverst i højre hjørne. Følg deres oprettelsesinstrukser, og vend så eventuelt tilbage hertil.
Step 2. Opsætning af opsparing
Nu er du oprettet og/eller logget ind på Nordnets hjemmeside. I deres topmenu holder du nu musen over mine sider, hvorefter den drop-down menu vil komme frem.
I din drop-down menu, vil du som på nedenstående billede, i feltet ‘min økonomi’ kunne se et link til månedsopsparingen. (2. nederst). Klik dig ind her.
Step 3. Vælg ønsket opsparingsform
På siden vil du kunne se et område som nedenstående, hvor du kan vælge at starte en månedsopsparing i dit pensionsdepot, eller i ETF’er og investeringsforeninger. Skal du blot have en normal månedsopsparing som flertallet, så vælger du den yderst til højre – ETF’er og investeringsforeninger.
På trods af, at der både står investeringsforeninger OG ETF’er, så er det op til dig hvad du vælger. Og derved også hvordan disse som gennemgået tidligere, vil blive beskattiget.
Har du flere kontoer på Nordnet(Næppe) så vælger du din ønskede – ellers vælger du blot din eneste.
Step 4. Udfyld ønsket beløb, fonde og fordeling
Feltet med ønsket beløb, er det beløb du ønsker der skal investeres pr. måned. Dette kan svinge med 10%, som de selv angiver – men ikke mere end dette. Har du sat dit beløb til 1.000 kroner, så vil der ALDRIG blive trukket mere end 1.100 kroner pr. måned. Dette er gældende uanset hvor meget der ellers står på din nordnet konto.
Grunden til svingningen på de 10% er, at der bliver skabt en smule fleksibilitet i din opsparing. Mangler der et par kroner for at kunne købe det sidste? så kan den gøre det frem for at undlade helt at købe.
Til højre i billedet ser du muligheden for at vælge de 1-4 investeringsfonde (Eller ETF’er). Du kan endvidere vælge at vægte, hvor stor en procentdel af dit ønskede investeringsbeløb, der skal gå til den enkelte fond.
Når du er færdig med valget af dine fonde, så klikker du på start månedsopsparing. Månedsopsparingen vil nu investere automatisk, måned efter måned, så lange du har pengene på din konto (eller du deaktiverer den).
Opsparingen investerer automatisk dit valgte beløb, d. 05 hver måned. Falder d. 05 på en helligdag, eller i en weekend? Så bliver handlen gennemført den næste hverdag.
Valg af fonde til månedsopsparing
Valget af fonde kan være en af de eneste hovedpiner ved månedsopsparingen. Søg gerne rådgivning til dette hos enten professionel, eller på et af de mange gode investeringsforum rundt om på Internettet / Facebook. Her er det ofte muligt, at finde frem til en simpel med god opsætning – gratis. Ønsker du et udgangspunkt, kan du starte med at tage et kig på Sparinvest / sparindex. Oftest anbefales Sparindex Globale Aktier Minimun risiko, i kombination med Sparindex Emerging markets.
Opsætnig af automatisk overførsel til Nordnet
Hvis ikke du har flere millioner at sætte ind på din Nordnet konto, så kan det være en ide, at opsætte en automatisk bankoverførsel. Denne opsættes i netbank, og kan sættes til at overføre dit ønskede investeringsbeløb den dag du får din løn udbetalt. På denne måde sikrer du dig, at pengene bliver trukket før du får chancen for, at bruge dem på isvafler og kattekillinger i stedet.
Du finder oplsyningerne til din konto hos Nordnet ved at klikke dig ind samme sted i menuen som tidligere. Herefter vælger du indbetaling. Altså: Mine sider – Indbetalinger. Vær opmærksom på, at investeringen sker automatisk d. 05 i måneden hos Nordnet, derfor skal din indbetaling være gået igennem inden. Ellers vil kontoen være tom på nordnet, og investeringen bliver ikke gennemført.
Minimumbeløbet for investering i månedsopsparingen, er på nuværende tidspunkt 500 kroner om måneden.
Udbytte og afkast - Månedsopsparingen hos Nordnet
Dine aktieandele i de investeringsforeninger eller ETF’er du køber, vil stige eller falde, præcis som du kan se det på de almindelige aktier. Du kan følge udviklingen i dit aktiedepot (Mine sider – depotoversigt).
Hvis du vælger investeringsforeninger som udbetaler udbytte, så vil udbyttebetalingen blive udbetalt til dit depot. Herefter kan du hæve pengene til dig selv, eller vælge at reinvestere disse for at udnytte renters rente effekten (sneboldseffekten) optimalt.
Skat på Nordnets månedsopsparing
Nordnet indberetter automatisk til skat, men det er dit ansvar at kontrollere hvorvidt informationerne er rigtige. Du kontrollerer indberetningen på din årsopgørelse hos SKAT.
Som udgangspunkt kan du blive beskattet på to forskellige måder, afhængigt af hvilke fonde du har i din månedsopsparing. ETF’er beskattes efter lagerbeskatningsprincippet, og danske investeringsforeninger beskattes efter realisationsprincippet.
Du kan læse mere om de enkelte former, længere oppe i dette indlæg. Vær desuden opmærksom på, at der ligeledes betales skat af dit udbytte.
Hvad koster Nordnets månedsopsparing?
Nordnets månedsopsparing kan oprettes ganske gratis. Når du sætter investeringsrobottten til at investere, gøres dette automatisk d. 05 hver måned. Du vil ofte kunne se købet, hen af eftermiddagen / aftenen.
Der betales ikke kurtage ved handel gennem månedsopsparingen. Dog vil der blive betalt en årlig omkostning i procent (ÅOP), som tydeligt kan ses, når der vælges fonde som vist i dette indlæg.
Netop ÅOP er altså det du skal være opmærksom på, når du vælger fonde eller ETF’er. Selvom tallet procentvis er lavt, så vil det inklusiv renters rente, have stor effekt efter mange års investering. Potentielt flere hundrede tusinde kroner.
Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?
Vurder indlægget:
Tak for din vurdering
Hvad kan vi forbedre?