Er du også i tvivl om, hvilken handelsplatform der er både bedst og billigst? Det er ikke ligegyldigt hvor du køber dine aktier, for der kan være stor forskel i både gebyrer, kundeservice og den generelle brugeroplevelse. For at give dig en bedre forståelse af, hvilke platform der vil fungere bedst for netop dig, ser vi derfor nærmere på de to nok største samt mest populære platforme i Danmark. Her er tale om Nordnet samt Saxo Investor.
I denne sammenligning ser vi nærmere på et par af de punkter der er væsentlige, for særligt den nye investor. Det indebærer: Handelsgebyrer (Kurtage), Brugervenlighed, Kundeservice, Vekselgebyrer, muligheden for aktiesparekonto, indberetning til SKAT, Børser, månedsopsparing, samt en kort introduktion til virksomheden generelt.
Introduktionen
I sammenligningens første punkt tager vi en kort baggrundshistorie for de to handelsplatforme.
Bare rolig, jeg keder dig ikke med 100 års historie. Begge virksomheder har et godt ry og er kendt vidt og bredt blandt investorer.
Historien om Nordnet
Nordnet blev grundlagt tilbage i 1996, i Stockholm. De var blandt de første til at tilbyde onlinehandel med aktier i forbindelse med internettets udbredelse. Siden starten har Nordnet fusioneret og opkøbt store konkurrenter i både Norge og Finland.
Dette giver Nordnet pladsen som Nordens største handelsplatform i skrivende stund. Nordnet kom til Danmark i 2001, efter fusioneringen med TeleTrade. Nordnet købte desuden aktiemajoriteten i ShareVille, et socialt netværk for investorer, hvilket åbnede op for danskere i 2014.
Historien om Saxo Investor
Saxo Investor ejes af Saxo Bank. Det er en dansk investeringsbank med særligt fokus på online handel- og investering. Banken blev startet tilbage i år 1992, ved navnet “Midas Fondsmæglerselskab”. Denne skiftede dog navn i 2001, da banken fik deres banklicens – og kom til at hedde Saxo Bank.
At bank indgår i navnet kan være misvisende, for der tilbydes ikke traditionelle bankydelser. Banklicensen bruges udelukkende til specialisering og et bredt udbud af investeringsprodukter til investorer.
Der er ingen tvivl om, at både Nordnet og Saxo Banks handelsplatforme har noget at byde ind med. Begge platforme har vundet flotte priser. Det betyder, at du bør sætte dig ind i hvilke behov du har, samt hvilke krav du stiller til din nye handelsplatform.
Sammenligning af kurtagepriser
Når du køber eller sælger et aktiv på handelsplatformen, skal du typisk betale en handelsomkostning. Denne kaldes ligeledes for gebyr eller kurtage, og kan bestå af enten et fast beløb, eller en procentdel af din samlede handel.
Kurtage hos Nordnet
Hos Nordnet er kurtagen på danske aktier 0,10% af handelsbeløbet. Dog minimum 29 kroner. Her skal du altså betale 29 kroner, for hver gang du foretager en handel med aktier – altså enten køber eller sælger en eller flere.
Antager vi at du laver en handel og et salg om måneden? Så vil dette give en total på 24 handler om året – altså 696 kroner. Det er derfor vigtigt at du overvejer hvor tit du køber eller sælger aktier, samt størrelsen af de beløb du handler for.
Køber du eksempelvis kun aktier for 1000 kroner? Så vil aktien skulle stige langt mere, for at dække dine omkostninger sammenlignet med aktier for 10.000 kroner.
Hvis du som investor ønsker at handle aktier fra udlandet som eksempelvis USA, så skal du være opmærksom på, at der kan være forskellige handelsomkostninger forbundet med det enkelte land. Det kan altså være en del dyrere at købe aktier fra eksempelvis USA eller Canada. Du finder en samlet oversigt over priser her.
Kurtage hos Saxo Investor
Hos Saxo Investor er kurtagen ligeledes på 0,10% af handelsbeløbet på danske aktier. Her findes dog en lavere minimumskurtage på kun 10 kroner, hvilket er en god mulighed for nye investorer og investering for mindre beløb generelt.
Hos Saxo Investor skal du ligeledes være opmærksom på, at der kan være forskel på prisen ved køb af aktier fra andre lande. Du finder en oversigt over priserne her.
Ser vi udelukkende på kurtagepriserne, så er Saxo Bank i det store hele vinderen. Her har du som investor en bedre mulighed for, at handle over flere omgange. Det spreder din risiko og gør det billigere at være med for selv mindre beløb. Handler du aktier for 10.000+ pr. ordre? Så er dette dog en mindre væsentlig detalje.
Bedst brugervenlighed - Nordnet eller Saxo Investor?
Der findes ikke noget mere frustrerende end IT der driller. Det skal være let og overskueligt at finde rundt på platformen, for at vi får det optimale udbytte og den største glæde ved at handle aktier. Derfor ser vi nu på selve indretningen og designet af handelsplatformene.
Nordnet brugervenlighed
Nordnets platform fik for nyligt et nyt design, hvilket fik en meget blandet modtagelse. Det gamle udseende fungerede godt, hvilket mange naturligvis var vænnet til. Derfor skal det nok tages med et gram salt, når vi læser udtalelser om, at det er et skridt i den forkerte retning.
Med det sagt, så mener vi dog også, at det ihvertfald ikke var en væsentlig opgradering.
Nordnets platform er dog fortsat forholdsvis nem at finde rundt i, når du lige har brugt lidt tid derinde.
Tingene giver nogenlunde mening, der er flotte grafer og mulighed for at sammenligne sit eget afkast, med forskellige aktieindeks. Herunder ser du et screenshot af forsiden, samt et udsnit af de muligheder og værktøjer du har at arbejde med.
Nordnet har til telefonen en let og overskuelig App. Her finder du de mest nødvendige funktioner som køb og salg af aktier, udvikling i dit aktiedepot (med et virkelig lækkert design), søgning og overvågning af aktier, markeds/indeks udvikling samt eventuelle ordrer.
Saxo Investor Brugervenlighed
I modsætning til Nordnet, så har Saxo Investor ikke en stor fancy menu – fyldt med muligheder. Opbygningen er mere simpel, hvorfor det mest interessante er måden de viser dit depot på. Der er et mindre antal valgmuligheder og værktøjer, men selve oversigten og muligheden for at følge aktierne er fint detaljeret.
Hvis du som investor oplever, at du får brug for, pludselig at gå mere teknisk til værks? Så har Saxo Bank ligeledes muligheden for at du skrifter fra Saxo Investor, til deres anden platform kaldet: “SaxoTraderGo”. Den er næppe henvendt til nybegyndere, men giver muligheden for mere detaljerede analyser, overvågning og professionel handel.
Både den simple Saxo Investor og den mere komplicerede SaxoTraderGo findes ligeledes som Apps til telefonen. Saxo Investor minder i stor stil om Nordnets App. Dog er overvågningen af ens portefølje en smule ringere hos Saxo Investor. I forhold til funktioner er der ikke meget der skiller de to Apps fra hinanden i det store hele.
Sammenligning af kundeservice
Der findes næppe noget mere irriterende, end når noget ikke fungerer. Det skulle lige være, at hjælpen er langsom – eller at du simpelthen ikke forstår det svar du modtager. Begge platforme tilbyder naturligvis kundeservice – men kvaliteten er der desværre stor forskel på. Ser vi overordnet på Trustpilot, så har Nordnet i September 2020 en score på 3,9 stjerner. Saxo Investor har på Trustpilot 2,6 stjerner.
Kundeservice hos Nordnet
Når du ønsker hjælp hos Nordnet kan dette gøres ganske simpelt. Via din profil finder du nemt muligheden for, at sende beskeder til kundeservice. Er du typen der foretrækker et opkald? så kan du ligeledes gøre dette via deres telefonnummer.
Deres kundeservice både taler og skriver på dansk, hvilket giver en bedre forståelse og hurtigere afklaring af eventuelle problemer. De gange vi har været i kontakt med Nordnet er svarerne kommet hurtigt – og problemerne er blevet løst i en fart.
Kundeservice hos Saxo Investor
Når du ønsker at modtage hjælp hos Saxo Investor, er dette desværre en mere kompliceret process. Via din profil kan du kontakte kundeservice i en formular – men, svartiderne har i vores tilfælde været op til 10 dage (i to ud af fire tilfælde). Desuden har halvdelen af svarene ligeledes været på Engelsk – på trods af henvendelse på Dansk.
Noget tyder altså på, at ikke alle afdelinger på nuværende tidspunkt har muligheden for at give service på Dansk. Desuden lukkes henvendelsen (Din “Ticket”) efter første svar. Det betyder at der skal oprettes en ny henvendelse, ved yderligere spørgsmål.
Det har ikke været muligt endnu, at finde et telefonnummer, der kan kontaktes direkte. Alt i alt er der altså plads til forbedringer på denne front.
Vekselgebyrer hos Nordnet og Saxo Bank
Når du køber en udenlandsk aktie, betales der et gebyr for veksling fra DKK til den valuta du køber i. Det er desværre ikke gratis og vil derfor sammen med kurtagen have en indflydelse på dine samlede omkostninger.
Dette kaldes af nogen investorer for “den skjulte kurtage”. På nuværende tidspunkt er vekselgebyret hos både Nordnet og Saxo Investor på 0,5%.
Hvis du planlægger at handle mange aktier i en anden valuta, bør du være særligt opmærksom på vekselgebyrer. Hos Saxo Investor er det blandt andet muligt at oprette en underkonto i en specifik valuta, for på den måde at spare eventuelle vekselomkostninger ved reinvestering af udbytte.
Mulighed for aktiesparekonto?
Fra start var det kun muligt, at oprette en aktiesparekonto hos Saxo Investor. Nordnet har du offentliggjort, at de fra år 2021, ligeledes vil udbyde denne mulighed for investorerne.
Aktiesparekontoen er et tiltag der er skabt, ved ønsket om at få flere til at investere i aktier eller investeringsbeviser. Med en aktiesparekonto slipper du billigere i skat, hvilket gør ordningen attraktiv for størstedelen af investorerne.
Aktiesparekontoen er dog lagerbeskattet, hvilket du bør sætte dig ind i. Ligeledes kan denne kun benyttes med frie midler – og altså ikke pension eller lignende.
Nordnet og Saxo Investor - Indberetning til skat?
Når du handler på Nordnet eller Saxo Investor, så indberettes handler, gevinster, tab, udbytte med videre automatisk til SKAT. Platformene sørger altså for, at sende den nødvendige information ind, helt uden at du skal gøre noget. I sidste ende er det dog altid dit eget ansvar, at kontrollere at de indsendte informationer hos SKAT er korrekte. Du kontrollerer informationerne via din selvangivelse.
Børser
Du kan ikke handle aktier fra alle lande, på alle handelsplatforme. For den nye investor er dette nok ikke det væsentligste punkt, da både Nordnet og Saxo Investor har de mest “normale”. Er du på jagt efter aktier fra et specifikt land?
Så er det dog væsentligt for dig. Herunder kan du se, hvilke børser du kan handle på, hos de respektive handelsplatforme. Der er ingen hemmelighed, at udvalget hos Saxo Investor er væsentligt større.
Canada: Toronto Stock Exchange – Toronto Venture Exchange
Danmark: OMX Nasdaq Copenhagen – First North – Spotlight Stockmarket – NDX/NGM
Euronext: Euronext Lissabon – Bruxelles – Paris – Amsterdam
Finland: OMX Nasdaq Helsinki – ML-markedet
Norge: Oslo Børs – Oslo Axess
Sverige: OMX Nasdaq Stockholm – First North, NGM – Spotlight Stockmarket – beQuoted – NDX/NGM
Storbritannien: (LSE) London Stock Exchange
Tyskland: Xetra
USA: Nasdaq og NYSE
Australien: Australian Securities Exchange
Canada: Toronto Stock Exchange – Toronto Venture Exchange
Danmark: OMX Nasdaq Copenhagen – First North – Spotlight Stockmarket – NDX/NGM
Euronext: Euronext Lissabon – Bruxelles – Paris – Amsterdam – Dublin
Finland: OMX Nasdaq Helsinki – ML-markedet
Grækenland: Athens Exchange
Hong Kong: Hong Kong Exchanges
Italien: Borsa Italiana – Milan Stock Exchange
Japan: Tokyo Stock Exchange
Kina: Shanghai-Hong Kong Stock Connect
Malaysia: Bursa Malaysia Exchan
Norge: Oslo Børs – Oslo Axess
Polen: Warsaw Stock Exchange
Schweiz: SIX Swiss Exchange
Singapore: Singapore Exchange
Spanien: BME Spanish Exchanges
Sverige: OMX Nasdaq Stockholm – First North, NGM – Spotlight Stockmarket – beQuoted – NDX/NGM
Sydafrika: Johannesburg Stock Exchange
Storbritannien: (LSE) London Stock Exchange
Tjekkiet: Prague Stock Exchange
Tyskland: Xetra
Ungarn: Budapest Stock Exchange
USA: Nasdaq – NYSE (New York Stock Exchange)
Østrig: Wiener Börse – Vienna Stock Exchange
Muligheden for månedsoparing eller lignende?
Det kan være en idé for nye investorer, at investere i investeringsforeninger via eksempelvis June fra Danske Bank eller Nordnets Månedsopsparing. Månedsopsparingen investerer automatisk et valgt beløb, måned efter måned, og er desuden kurtagefri. Er du interesseret kan du læse vores tidligere indlæg om Nordnets månedsopsparing her.
Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?
Vurder indlægget:
Tak for din vurdering
Hvad kan vi forbedre?