Køb af aktier – hvordan gøres det helt simpelt? Har du en grundlæggende idé om en eller flere bestemte virksomheder, som du ønsker at investere i? Indlægget her er simpel trin-guide til dig, der vil i gang med aktiehandel med det samme.
Er du totalt grøn på området? Så anbefaler vi dig, i første omgang, at sætte dig godt ind i det fundamentale omkring investering. Investeringsliv.dk er skabt til formålet – alternativt kan du tage et kig, på vores anbefalinger af investeringsbøger for begyndere.
Er du allerede klar til at investere? Så kommer her en step-by-step guide til investering.
Hvordan køber man aktier?
Herunder præsenteres du for en simpel guide til investering. Via 5 trin gennemgår vi valg af handelsplatformen, din overførsel af penge til handelsplatformen, det første valg af aktier, selve dit Køb af aktier samt hvad der sker efter købet af en aktie.
Under de enkelte trin vil du kunne læse en smule uddybende omkring, hvad du blandt andet skal være opmærksom på. Vi linker endvidere til andre artikler her på hjemmesiden, hvor du kan læse mere om det enkelte punkt. God fornøjelse med din investering!
1. Valg af handelsplatform
Før du kan gennemføre dit køb af aktier, er det nødvendigt at du finder dig en god handelsplatform. Traditionelt er det muligt at købe aktier via banken – men, ofte forbindes dette med høje depotgebyrer og dyre kurtager – altså prisen du betaler, for at købe en aktie.
Blandt de mest benyttede børsmæglere i Danmark, finder vi blandt andet Saxo Investor udviklet af Saxo Bank samt Svenske Nordnet, der er skandinaviens største handelsplatform. Markedet for aktiehandel er i udvikling, hvorfor der ofte sker ændringer i strategien for at hverve kunder. Blandt andet justeres kurtagepriser – og nye muligheder for investering opstår via blandt andet den populære aktiesparekonto. Er du i tvivl om, hvilken platform der er bedst for dig? Så kan du læse vores indlæg om sammenligning af Nordnet og Saxo Investor.
Pas på prisen - handelsgebyr, depotgebyr og vekselgebyr
Uanset om du vælger en af ovenstående handelsplatforme, eller om du vælger en helt tredje? Så er der et par grundlæggende ting, som du bør være opmærksom på. Når du handler dine aktier, så vil der afhængigt af udbyderen være en række gebyrer. Børsmæglerne skal også tjene penge, hvilket ofte sker via en række små ‘skjulte’ beløb.
Handelsgebyret kaldes ligeledes for kurtage. Kurtagen er det beløb du betaler, når du køber en eller flere aktier. Beløbet består oftest af et minimumsbeløb, samt en fast procentdel.
Depotgebyret er heldigvis afskaffet mange steder. Et depotgebyr er helt simpelt et gebyr, der betales for at have aktierne stående, på deres eget depot. Se det som en form for aktiekonto.
Vekselgebyret vil du fortsat møde hos mange, hvis ikke alle aktiehandelsplatforme. Køber du en aktie fra USA? Så vi du skulle betale for, at veksle dine Danske kroner til US Dollars.
2. Overfør penge til køb af aktier
Med styr på ovenstående, er vi nu klar til at overføre penge til vores aktiekonto, hos den valgte børsmægler. Overførslen er egentlig i sig selv ganske simpel. Under din konto vil du finde et kontonummer, hvorefter du kan lave en helt normal bankoverførsel. Hvor lang tid en overførsel til børsmægleren tager, afhænger af platformen og særligt din bank.
Nogen steder er det muligt at lave en straksoverførsel, men er du for sent ude? Eller har du kun muligheden for, at lave en almindelig bankoverførsel? Så kan der gå helt op til et par bankdage, før pengene står på din konto, klar til at investere.
Køb af aktier i anden valuta
Når du køber aktier i en anden valuta end Danske kroner, så vil du skulle betale et gebyr for at veksle ved handel. Ved du på forhånd, at du ønsker at investere massivt i en enkelt anden valuta? Så kan du overveje at kontakte udbyderen, for at høre om der er mulighed for, at oprette en underkonto, i den pågældende valuta.
Ved at oprette en valutakonto, så har du muligheden for, at indsætte denne valuta på din konto. Du har ligeledes muligheden for, at modtage eventuelle udbytter i den pågældende valuta. Derfor slipper du for, at skulle betale vekselgebyrer, før pengene udbetales eller geninvesteres.
3. Valg af aktie
Har du oprettet en konto til investering, og overført penge til at købe aktier for? Så er vi klar til at købe en eller flere aktier til din aktieportefølje. Frem for at skyde i blinde, så er det vigtigt at du overvejer grundigt, hvilke aktier du ønsker at investere i.
Pas på med at stole blindt på andre personers anbefalinger, men overvej i stedet at undersøge, hvordan man egentlig kan analysere og vælge de gode aktier. På den måde finder du svar på spørgsmålet om, hvilke aktier man skal investere i.
Har du en strategi?
Har du en investeringsstrategi? På lang sigt er det afgørende, at du har en plan for, hvordan du vil investere dine penge. En investeringsstrategi er din plan for, hvad der skal ske. Herunder hvad du vil købe, hvor længe du vil holde på investeringerne samt hvad der eventuelt skal medføre et salg igen.
Investeringsstrategien uddybes i linket herover, men kan blandt andet omfatte valget af enkeltaktier eller investeringsforeninger. Den kan ligeledes omfatte valget af din investeringshorisont. Altså om du investerer på lang sigt – eller skal bruge pengene om kort tid?
Overvej også din risikoprofil. Vil du investere i unge virksomheder, der potentielt stiger markant – eller går konkurs? Eller ønsker du omvendt de mere rolige ‘giganter’, med mange år på bagen – der måske omvendt stiger i mindre grad, men anses for værende mere sikre? Sidstnævne kaldes ligeledes for Blue Chip Stocks.
4. Køb af aktier
Nu har du endelig styr på, hvilke aktier der skal købes til porteføljen. Du har overvejet din investeringsstrategi – og er klar til at foretage dit første køb af aktier. Når du er logget ind på din profil, er selve købet i sig selv forholdsvis simpelt.
Benyt søgefunktionen til at finde aktieselskabet
Hos alle børsmæglere har du muligheden for, at benytte et søgefelt til at finde bestemte aktier.
Savner du inspiration har mange ligeledes værktøjer, der kan hjælpe dig med at sortere ud. På denne måde finder du de bedste aktier til netop din portefølje.
Når du har fundet aktien via søgefeltet, kan du klikke på den enkelte aktie, for at komme til aktiens side.
Her kan du læse mere om aktien, se den løbende udvikling i kursen, læse nyheder samt købe og sælge. Du kan se et eksempel i trinnet herunder.
Overvej beslutningen - og tryk på køb
På aktiens egen side vil du, som nævnt i forrige afsnit, kunne læse mere og aktieselskabet. På nedenstående billede får du et eksempel på, hvordan denne side så ud, hos Nordnet i Oktober 2020. Selve designet ændrer sig løbende, overordnet er det dog her, du blandt andet kan vurdere aktiens potentiale.
Er du fortsat interesseret i at købe aktien? Så er det nu du vælger, at trykke på købs knappen. I dette tilfælde finder du den, i det øverste højre hjørne, som vist på ovenstående billede. Når du klikker på knappen, så dukker endnu en boks op.
I denne sidste boks vil du kunne vælge, hvor mange aktier du ønsker at købe. På billedet til højre er der opstillet et eksempel hvor vi ønsker, at købe 25 aktier hos Novo Nordisk. Prisen vil i dette tilfælde være 434,25 kroner pr. styk på den pågældende dag.
Nederst kan du se, at der tilføjes kurtage på 29 kroner. Det er altså gebyret for denne handel. Efterfølgende kan du se det totale beløb, der skal betales for at købe de 25 aktier. Klik på køb – og så ejer du aktierne!
5. Aktien er nu i din portefølje
Når du har købt de aktier, du ønsker at eje? Så vil du kunne finde dem i dit aktiedepot. Her kan du følge aktiernes udvikling, med konstant opdatering af aktiekurser, afhængigt af hvordan aktiemarkedet udvikler sig. Altså kan du se om din investering stiger eller falder i værdi, hvad du har købt den for, og meget andet. Det er nu op til dig at vurdere, hvor længe du ønsker at beholde aktierne.
Hvordan sælger man en aktie?
Når du beslutter dig for, at det er på tide at sælge en aktie – så følger du blot ovenstående steps. Det fungerer på samme måde, som når du ønsker at købe dem. Tryk blot på sælg knappen i stedet, vælg antallet af aktier du ønsker at skille dig af med, og klik på sælg.
Når du sælger dine aktier, skal der ligeledes betales kurtage. Oven i dette kommer så eventuelt vekselgebyr som nævnt i starten af dette indlæg. Desuden skal der betales skat af eventuelle aktiegevinster. Selve skatten kommer vi dog nærmere ind på, i et andet indlæg.
Hvordan tjener man penge på investering?
Der findes grundlæggende flere måder, det er muligt at tjene penge på aktier. De klassiske er stigning i kursen, eller udbetaling af udbytte. Helt grundlæggende betyder kursstigningen, at du køber en aktie – hvorefter denne øger sin kursværdi – og du vælger at sælge aktien, for at realisere din gevinst.
For at tjene penge på udbytte, skal du først finde et aktieselskab der betaler udbytte. Det er nemlig ikke et krav. De aktier der rent faktisk udbetaler udbytte, kaldes af gode grunde for udbytteaktier. Udbyttet kan variere i størrelse, alt efter hvad virksomheden beslutter at udbetale på generalforsamlingen. Frekvensen af hvor ofte der udbetales udbytte, kan svinge fra måneds- til årsbasis.
Klik her for at læse vores indlæg, om gode Amerikanske udbytteaktier. Har du købt dine første aktier? Så fortæl om oplevelsen i kommentarfeltet herunder!
Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?
Vurder indlægget:
Tak for din vurdering
Hvad kan vi forbedre?