Hvis du tager aktiens kurs og dividerer med selskabets egenkapital per aktie, så vil du have regnet dig frem til nøgletallet kaldet Kurs / Indre værdi – forkortet K/I. Dette kaldes ligeledes for P/B der blot er den engelske udgave. P/B er en forkortelse af Price/Book value. Uanset hvilket udtryk du bruger, siger udregningen dog præcis det samme. I dette indlæg benyttes P/B – Price/book value overordnet.
Hvad er Price / Book value?
Når vi handler aktier, vil vi helst undgå at købe disse for dyrt. Af samme grund kan det være yderst relevant, at se på et par af de nøgletal, der siger noget om aktiens overordnede prissætning. Blandt disse tal findet blandt andet P/E værdien samt P/B value, som vi ser nærmere på i dette indlæg.
P/B value – på dansk Kurs/indre værdi, fortæller os noget om, hvor meget vi skal betale for en krone af aktieselskabets egenkapital. Helt kort er egenkapitalen hvad selskabet ejer, når alt hvad de skylder trækkes fra. Altså det der er til overs, hvis alt blev solgt og realiseret i dag og fordelt blandt alle ejere. Altså fortæller P/B værdien os noget om forholdet mellem aktiens nuværende pris, sammenlignet med egenkapitalen i selskabet.
Sådan bruges P/B værdi
P/B betyder som sagt Price / Book value. Altså sammenlignes aktiens pris med egenkapitalen. Selve nøgletallet bruges til vurdering af aktiens nuværende pris. Tallet beregnes ved; Aktiekurs / Egenkapital pr. aktie.
Er tallet på 3,0? Så betyder det at aktien koster 3 gange selskabets egenkapital. Hvad der er normalt eller en god værdi, varierer bredt blandt industrier og sektorer.
Et lavt P/B tal kan betyde, at aktien på nuværende tidspunkt er undervurderet og bør købes. Det kan dog ligeledes indikere, at der er noget galt med selskabet på nuværende tidspunkt. Tallet kan derfor, som med så mange andre nøgletal, ikke benyttes alene.
Ved beregning kan det være en god idé, at sammenligne flere selskaber fra samme branches tal. På den måde findes en indikation af, hvad der er normen i den pågældende sektor eller branche. Omvendt kan sammenligningen ikke laves på tværs af forskellige brancher.
Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?
Vurder indlægget:
Tak for din vurdering
Hvad kan vi forbedre?