For hver gang du køber eller sælger aktier, betaler du et gebyr for din handel – dette er bedre kendt som kurtage. Kurtageprisen varierer fra udbyder til udbyder, men særligt de traditionelle banker har det med at tage sig godt betalt for den relativt simple transaktion.
Onlinebaserede konkurrenter i form af eksempelvis Nordnet og Saxo Bank gør dog, at der fortsat er øget kamp om kunderne. Dette afspejles mere og mere af kurtagepriserne. Vælger du rigtigt kan der potentielt være mange penge at spare.
”Hvis du investerer mindre end 10.000, bliver din investering ædt op af kurtager.”
Udsagn som ovenstående er nemme at finde rundt om på diverse onlineforum. Via gammel traditionel handel med aktier, ville en høj kurtage afgjort være ensbetydende med, at udsagnet var rigtigt. Sagen er bare den, at konkurrencen mellem udbydere gør, at kurtagepriserne er faldende. Det betyder kort sagt at man ved at vælge den rigtige udbyder, sagtens kan handle for langt lavere beløb end tommefinger-reglen på de 10.000 kroner. Det er simpel matematik.
Valg af børsmægler
Når du som ny investor skal vælge en platform for at begynde din aktiehandel, så er der to primære ting du bør være opmærksom på:
- Hvor stor en procentdel af handlen betaler jeg i kurtage?
- Er der en minimumskurtage på min handel?
Eksempelvis: I skrivende stund har både Nordnet og Saxo Bank den samme kurtage på handel af aktier via deres platforme. Denne er på 0,10% af det samlede handelsbeløb.
Forskellen for de to er dog, at Nordnet har en minimumskurtage på 29 kr. Hvilket betyder at du, lige meget hvilket beløb du handler for, betaler 0,10% eller minimum 29 kr.
Saxo Bank har ingen minimumskurtage. Dette betyder for dig som investor at du i teorien kan handle for 1 x 10.000 kr. Eller 10 x 1.000 kr. Og i sidste ende have betalt det samme i kurtage.
Gjorde du dette hos Nordnet, ville du ende med at betale 10 x 29kr = 290 kr. Altså et langt større beløb end hos Saxo Bank. I traditionelle banker er kurtagebeløbet ofte endnu højere. For enkelte er dette måske småpenge, men for flertallet kan det blive til store beløb. Tænk blot over hvad beløbet ikke løber op i, over et helt liv med investeringer – samt hvad det kunne være endt med at blive til, hvis det var investeret og blev påvirket af renters rente gennem eksempelvis 30 år?
”Brug hellere pengene på en god bytur med vennerne”
Småbeløber og billig kurtage er muligt
Hvorfor er denne artikel relevant for dig og mig som investorer? Det er den fordi mange fejlagtigt har indtrykket af, at man skal have dybe lommer for at komme i gang med investering.
Det er direkte forkert og du kan investere helt ned til ganske små beløb. Afkastet vil naturligvis være heraf, men på sigt kan mange små investeringer snildt blive til en stor pose penge – specielt hvis alternativet er, ikke at investere. De såkaldte småbeløb er ikke ensbetydende med, at du som investorer er useriøs. Alle investorer skal starte et sted!
For øget sikkerhed ved opbygning af en aktieportefølje, er risikospredning vigtigst af alt. Læs mere om investeringsstrategi her.
Spred gerne din handel ud
Er dit rådighedsbeløb for investering lavt, kan det tage lang tid at spare de første 10.000 kroner op. Derfor er det væsentligt at kunne handle uden en minimumskurtage. Ønsker du eksempelvis at opbygge en portefølje med 25 aktier á 10.000 kroner, så vil du i sidste ende have betalt det samme ved at have opdelt dine indkøb i mindre bidder, som hvis du købte det hele på en gang.
I praksis kunne dette betyde at du af flere omgange købte mindre portioner af de forskellige aktier, frem for en stor handel. Med denne fremgangsmåde sikres du imod, at have købt stort ind lige før aktien så dykker 20%. Endvidere bibeholdes motivationen, da der kan købes ind til porteføljen langt oftere.