Spring til indhold

Hvad er et aktiesplit? Simpel Guide – Sådan fungerer split af aktier!

Aktiesplit

Hvad er et aktiesplit?

Når en virksomhed vælger at gennemføre et aktiesplit, så betyder det helt konkret, at de ønsker at øge virksomhedens totale antal aktier. Men, hvad betyder det egentlig for os som aktionærer?

Når virksomheden vælger at udvide antallet af aktier, vil de nuværende aktier i teorien falde i værdi, fordi de bliver “Udvandede”. Et simpelt eksempel vil være at en fordobling af aktierne, vil medføre en halvering i aktiernes værdi. 

Når et aktiesplit gennemføres, skal dette dog naturligvis ikke gå ud over alle dem, som allerede har købt aktier i virksomheden. Derfor sørges der for, at man modtager et ekstra antal aktier, modsvarende det beløb der mistes i værdi. Hvis virksomheden vælger at fordoble antallet af aktier? Så vil værdien af aktierne halveres. Derfor vil du modtage et antal aktier, der svarer til den værdi dine aktier taber ved splittet.

Altså vil du ved et aktiesplit aldrig miste penge. Der ændres blot i antallet af aktier – men den totale værdi af aktierne, vil både før og efter være den samme. Så, hvorfor lave et aktiesplit? Læs med herunder..

Hvorfor lave et aktiesplit?

Når en virksomhed vælger at gennemføre et aktiesplit, kan der være flere gode grunde til dette.
Ofte kan grundlaget være rent psykologisk. Mange af os investorer kan nemlig føle, at aktier til tider er for dyre. Måske det høje beløb skræmmer os i sig selv? Måske vi mener, at det er for stor en investering at lave på en gang? Eller måske har vi i alt sin enkelthed bare ikke har råd?

I ovenstående tilfælde laver virksomheden et aktiesplit, for at gøre aktien mere attraktiv. Investorer kan købe sig ind i aktien for et lavere beløb, hvilket i sig selv kan øge efterspørgslen – altså antallet af personer der ønsker og kan løbe sig ind i virksomheden. Særligt hvis aktien før har været i en meget høj kurs, vil dette være den primære grund til et aktiesplit. 

Aktiesplit

Hvordan fungerer et split af aktier?

Når en virksomhed annoncerer aktiesplit, angives det hvor mange aktier man ønsker at tilføje. Dette vurderes af virksomheden selv og afhænger blandt andet af deres nuværende kurs. Et split annonceres som eksempelvis: Aktiesplit 1:2Aktiesplit 1:3 Aktiesplit 2:3 eller aktiesplit 10:1. Der findes naturligvis mange flere typer, men disse er de blandt mest “normale” valgmuligheder.

Hvordan skal dette så forstås? I alt sin enkelthed læses mulighederne som 1:2 = én til to 1:3 = én til tre – 2:3 = to til tre eller 10:1 = ti til en. Altså bliver en aktie i dette tilfælde lavet om til to – en aktie lavet om til 3 – to aktier lavet om til tre – eller ti aktier laves om til 1. Sidstnævne kaldes et omvendt split, hvilket vi kommer ind på senere i indlægget her. 

Fiktive eksempler

Hvis du før havde en aktie til en værdi á 1.000 kroner? Så vil du ved et aktiesplit i 1:2 modtage én ekstra aktie, så du nu i stedet har to aktier til en værdi á 500 kroner, frem for en aktie til en værdi af 1000 kroner. 

Altså ændrer den grundlæggende værdi sig ikke – virksomheden ændrer blot antallet af aktier, og den enkelte akties værdi. For dig som investor ændrer det ikke på den samlede værdi af dine aktier i selskabet, men antallet af aktier og værdien af den enkelte aktie. Herunder finder du to eksempler på aktiesplit:

Fiktivt eksempel 1: Du købte i Januar 10 aktier i Apple. Prisen er 1000 kroner pr. styk, altså 10.000 i alt. Måneden efter annoncerer Apple, at der nu vil blive foretaget et aktiesplit 1:3. Derfor vil du efter splittet gå fra at have 10 aktier, til at have 30 aktier. Værdien af de 30 aktier, er nu 333,3 kr. pr styk – altså er den samlede værdi fortsat 10.000 i alt.

Fiktivt eksempel 2: Du købte i April 100 aktier i Novo Nordisk. Prisen er 250 kroner pr. styk, altså har du i alt betalt 25.000 kroner for aktierne. Novo Nordisk har nu annonceret, at de vil foretage et aktiesplit 2:1. Altså en halvering af aktierne. Derfor vil dit antal af aktier nu ændres fra 100 stk. med en værdi af 250 pr. styk, til nu at være 50 stk. med en værdi af 500 kr. pr styk. Igen vil den samlede værdi fortsat være 25.000.

Omvendt aktiesplit

Virksomhederne splitter oftest deres aktier, efter store kursstigninger. Dette gøres i forsøget på, fortsat at gøre aktiens pris attraktiv for flertallet af investorer. Men hvad så, når det går dårligt? 

En aktie der er alt for billig, kan ligeledes sende forkerte signaler til investorerne eller udelukke store investeringer fra institutioner med minimumskrav til kursen. Derfor kan virksomheder lave det, der hedder et omvendt aktiesplit. 

Altså tager man et antal aktier og slår dem sammen. Annonceres et aktiesplit 5:1? Så vil fem aktier altså laves til en, men omvendt vil værdien af den enkelte aktier femdobles.

Omvendt aktiesplit

Aktiesplit betydning - godt eller dårligt?

Får du noget ud af et aktiesplit som investor? Det korte svar er nej. I enkelte tilfælde kan det dog tænkes, at et aktiesplit vil medføre en øget opmærksomhed på aktien. Bliver prisen væsentligt lavere pr. aktie, vil dette måske medføre, at investorer der tidligere ikke har turde – nu køber sig ind i aktien, hvilket kan have en positiv effekt på kursen.

Hvis du tidligere havde et meget lille antal af aktier, kan et aktiesplit dog også åbne muligheden for, at sælge dele af investeringen, for potentielt at tage en del af gevinsten hjem. Alt i alt bør det altså konkluderes, at et aktiesplit som udgangspunkt ikke vil have en direkte indflydelse på aktiens kurs på den lange bane. I de enkelte tilfælde kan der dog være opkøbs- eller salgsmuligheder, afhængigt af din investeringsstrategi og situation som investor.

Hvordan foregår ændringen i aktieporteføljen?

Du skal som udgangspunkt ikke foretage dig noget, når der annonceres et aktiesplit. Som aktionær vil du modtage en besked omkring splittet, samt hvilken dato dette gennemføres. På dagen vil antallet af aktier i dit depot, samt værdien af disse så blive reguleret. Det er ikke unormalt, at selve beholdningen kan se forkert eller underlig ud omkring splittet. Ofte skyldes dette det rent tekniske der skal udføres ved et aktiesplit, hos den enkelte handelsplatform.

Beskatning ved aktiesplit

Der er ikke en direkte beskatning forbundet ved et aktiesplit. Du vil fortsat være beskattet som tidligere. Har du enkeltaktier i et dansk depot, vil disse være realisationsbeskattet. Altså skal der betales skat ved realisering af gevinster – altså når en eller flere aktier sælges med profit. Ligeledes vil der skulle betales skat af udbyttet. Skatteprocenten vil fortsat være den samme, af det samlede udbyttebeløb. Derfor vil dette heller ikke ændres på baggrund af et aktiesplit. 

Når der indrapporteres til SKAT bør du være ekstra opmærksom på, at informationerne er korrekte, efter et aktiesplit. Selv hvis din handelsplatform udfører dette for dig, er det dit eget ansvar at kontrollere, at informationerne er korrekte.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.