Drømmen om ejendomsinvestering kan for mange være stor, men uoverskuelig. Det kræver som udgangspunkt stor kapital, hvis man vil i gang med at købe boliger – uanset om formålet er at sælge dem videre efter renovering, eller udlejning.
Som udgangspunkt skal du som investor have et forholdsvis stort indskud, når du ønsker at investere i ejendom. Har du 20% af beløbet selv, vil resterende komme fra et lån – og derved er din investering gearet. Dette kan være medvirkende til, at du hurtigere kan få et afkast, hvis alt naturligvis går godt. Men går det galt, så kan boligen også falde markant i værdi, og i så fald vil du fortsat skylde pengene væk.
Boliginvestering uden gearing?
Boliginvestering er for de fleste investorer en forholdsvis sikker investering. Sørger du for at købe ejendom i byer, hvor efterspørgslen ikke umiddelbart falder, så bør der være mulighed for at kunne udleje boligen i mange år frem. Tag eventuelt udgangspunkt i byer med stigende befolkningstilvækst eller mange studerende / børnefamilier.
Der findes alternativer til den gearede boliginvestering. Flere virksomheder beskæftiger sig med crowdfunding af boligprojekter. Det betyder at du som investor indskyder din kapital i et eller flere af de udvalgte projekter. Efterfølgende vil der som udgangspunkt være 2 forskellige muligheder for afkast, afhængigt af hvad investeringen er baseret på.
Boliginvestering baseret på Crowdfunding / crowdlending
Investeringen kan være finansiering af et bygge/boligprojekt, bedre kendt som crowdlending. I sådan et tilfælde vil du efter en aftalt periode, modtage pengene retur inklusiv renter.
Alternativt kan investeringen være del af en crowdfunding (inspireret) tilgang. Der findes virksomheder der lever på, at være mellemled mellem investorer og boligprojekter. Her står de for at finde boligprojekter de placerer på deres platform. Efterfølgende kan vi som investorer investere i det. Når projektet er fuldt investeret, vil det blive gennemført. Du vil nu eje en procentdel af projektet. Du kan så modtage udbytte i form af husleje, eller sælge efter en række år med et forhåbentligt godt afkast fordi boligpriserne er steget. Du kan altså komme igang med ejendomsinvestering for et lavt beløb – måske som optakt til, på sigt at købe dem selv?
Dit afkast på ejendomsinvesteringen afspejler risikoen du tager
Du kan investere i boligprojeter hos danske selskaber som The-many. Her kan du sprede din investering over mange projekter, da kravet til investering pr. projekt kun er på 100 kroner. Når du undgår at geare din ejendomsinvestering (låne penge til købet, og investere en større sum samlet), så vil afkastet naturligvis også være herefter.
I det store billede betyder dette for dig som investor, at din portefølje af ejendomme kan udvides hurtigere og risikoen derfor bliver tilsvarende lav. Omvendt så vil afkastet og udbyttet af dine investering være lavere, da den samlede investering vil være et mindre beløb. Det tager altså længere tid at få “Snebolden” til at rulle. Du skal endvidere forvente, at virksomhederne naturligvis skal tjene penge. Derfor vil du skulle betale en lille procentdel til dem. Dette godtgøres dog ved, at de står for alt arbejde. Du skal faktisk bare vælge projektet, betale og se passiv indkomst dukke op på kontoen. Måske reinvestere dem? Det sidste afhænger af din investeringsstrategi.