Spring til indhold

Rebalancering: Sådan justerer du din portefølje & optimerer dit afkast

Rebalancering

Det er ikke unormalt, at porteføljen af investeringer vokser og spredes med tiden. Måske du start ud med enkelte aktier, men løbende udvider med både flere forskellige aktier, eller overordnede investeringstyper?  At udbrede investeringerne er der intet galt i. Tvært imod er risikospredning ofte super sundt for din investeringsportefølje. Det er dog væsentligt, at du husker rebalancering af porteføljen. Netop rebalancering er hvad vi i dette indlæg ser nærmere på. For hvad betyder det helt konkret og hvordan udføres det i praksis?

Rebalancering af investeringer - hvad er det?

Dine investeringer følger ikke hinanden slavisk. Nogle vil stige, andre vil falde. Det betyder at din samlede investeringsportefølje, med tiden vil blive skævt fordelt. For at blive ved med at have kontrollen over den samlede risikospredning, og den procentvise fordeling, kan du som investor derfor lave det der kaldes for en rebalancering.

Helt simpelt betyder det at rebalancere investerings- eller aktieporteføljen, at du potentielt sælger dele af de investeringer der er steget meget, eller omvendt køber yderligere op i investeringer, der er faldet eller vækster langsommere.

Det overordnede formål bliver, at udjævne eventuelle skæve fordelinger, så dine investeringer igen matcher din investeringsstrategi bedst muligt. Det kan ligeledes være under din rebalancering, at eventuelle “fejlinvesteringer” sorteres fra, hvorefter pengene kan investeres på ny. 

 

Risikooptimering via rebalancering

Ved løbende at rebalancere din investeringsportefølje, sikrer du at dine investeringers risikoprofil fastholdes. Det er vigtigt, da du ellers kan ende med at påtage dig langt større risiko, end først planlagt. Omvendt kan du også risikere, slet ikke at påtage dig nok. Du risikerer ganske enkelt, at gå glip af potentielle afkast.

Selvom det kan være fristende at lade enkelte aktier stige til vejrs, vil du altså sikre dig at følge planen mod dine langsigtede eller overordnede investeringsmål, ved løbende at sørge for du er i kontrol over din investeringsportefølje.

Dermed ikke sagt at du skal sælge dine bedste aktier, når det hele går perfekt. Du bør blot være opmærksom på, at en gevinst først er realiseret, når aktien er solgt. Som vi gennemgår senere anbefales det ej heller, at lave konstante rebalanceringer. Kurtagen på dine handler kan hurtigt blive dyre – så aktierne får rigeligt tid at stige løbende, selv hvis du rebalancerer.

Et klassisk eksempel på rebalancering af porteføljen kan være i forholdet mellem aktier og obligationer. Mange investorer investerer i aktier, og bruger endvidere obligationer til at tage en smule af risikoen.

Aktier stiger historisk væsentligt mere end obligationer, hvorfor det vil være nødvendigt enten at øge investeringerne i obligationer løbende – eller omvendt at kappe toppen af aktieinvesteringerne. På samme måde kan eksemplet videreføres, til andre investeringer i din portefølje.

Hvor ofte bør en portefølje justeres?

Afhængigt af din strategi, kan du have aktier i din portefølje der stiger eller falder voldsomt. På kort tid kan aktieinvesteringen kontra de andre investeringer, pludselig fylde markant rent procentvis. Ligeledes kan enkelte aktier komme til at fylde alt for meget i det samlede billede.

Den klassiske tilgang til rebalancering vil være at gøre dette omkring årsskiftet. På den måde kan du som investor opgøre året, og udnytte potentielle skattemæssige fordele. Som investor bør du dog vurdere behovet løbende, da udsving og stigninger kan variere fra år til år. 

Har du en aktie der er steget markant i et år? Så kan du overveje løbende at hjemtage gevinster, så længe du er opmærksom på gebyrerne ved dine handler. Ifølge Vanguard så anbefales det at rebalancere porteføljen 1-2 gange årligt, hvis der er procentvise udsving i porteføjen, der taler for dette. 

SKAT og rebalancering

Laver du din rebalancering omkring årsskiftet, vil du have en idé om årets over- eller underskud på investeringerne. Derfor kan du justere din portefølje optimalt ift. skat.

Ved almindelig aktiehandel beskattes du eksempelvis efter realisationsprincippet. Det betyder at du skal betale skat af en eventuelt gevinst, når du vælger at realisere din gevinst.
Altså beskattes du, når du sælger aktien med overskud og modtager pengene. Omvendt kan du trække eventuelle tab fra tidligere gevinst, når du sælger og realiserer en aktie med negativt afkast.

I slutningen af året vil du have et godt overblik over, hvordan årets over eller underskud ser ud på dine samlede investeringer. Har du solgt aktier med gevinst? Så vil du have muligheden for at sælge tilsvarende aktier der har tabt værdi, for at minimere beløbet der betales i skat.

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.