Begynderfejl

Ny investor? 7 begynderfejl du bør undgå på aktiemarkedet [2022]]

Du bliver ikke den første investor i verden, der begynder at handle aktier, uden at lave fejl. Lad os bare være ærligt fra start. Uanset hvor meget du forsøger, så vil du uundgåeligt lave et par brølere – og det er fint! For fejl er det der lærer os mest. Selvom det sikkert er sundt at lave fejl, så er der ingen grund til at begå dem alle sammen. I dette indlæg ser vi nærmere på 7 klassiske begynderfejl, som alle aktionærer bør undgå. Det kan forhåbentlig være med til, at give dig et skub i den rigtige retning.

Investorernes klassiske begynderfejl

Vi har spurgt følgerne på vores sociale medier omkring, Hvad de mener er de største begynderfejl, når man springer ud som ny investor. Dette er kombineret med personlige erfaringer, er blevet til de 7 nedenstående punkter. Forhåbentlig kan de give dig en lille idé omkring, hvad man måske skal være opmærksom på – både som ny og erfaren investor.

1. Du venter på det rette tidspunkt - i alt for lang tid!

Det kan være virkelig grænseoverskridende, at skulle lave den første investering. Der går mange tanker gennem hovedet, hvorfor vi ofte bruger langt tid på at gøre os klar – til at gøre os klar. Frygten er naturlig og du skal selvfølgelig tænke dig godt om. Med det sagt, så handler det også om, på et tidspunkt at få det ‘overstået’. Sæt eventuelt en fysisk dato (Husk aktiemarkedets åbningstider), hvor du laver den første investering.

Når det kommer til investering, så er tiden din ven. Jo længere tid dine penge er investeret? Jo længere tid har de til at vokse før de skal bruges. I tider med negative renter, så kan det rent faktisk begynde at koste dig penge, at udskyde starten for lang tid. Ligeledes spiser inflationen langsomt, af dine penges værdi. Sæt en dato, lær det grundlæggende og start ud med mindre beløb – alternativt på en fiktiv konto i excel? Eller via et fiktivt aktiespil.

2. Du har intet kendskab til virksomheden

Forums kan være guld værd – særligt for en helt grøn investor! Men, husk nu at slå dit filter til. Der er ingen tvivl om at mange giver råd af bedste mening. Erfaring og kendskab er dog varierende, hvorfor de kommentarer og råd der bliver givet, ikke altid har det højeste niveau.

Du kan dagligt opleve, at folk laver opslag, hvor de beskriver hvor fantastisk en aktie er. Mange hopper måske med på denne bølge af ‘hype’. Problemet er bare, at der er stor risiko forbundet ved, blot at ride med på bølgen. Det er i mange tilfælde mere gambling, end det er reel investering. Gør dig selv den tjeneste, at analyser og vurder aktierne rigtigt. Dan dig gerne dine egne holdninger og ideer, før du eventuelt spørger eller sammenligner med andre.

3. Køb og salg af aktier for hyppigt

Et køb her og et salg der. Det betyder vel ikke det store? På den lange bane koster det dig en del, hvis du er ubeslutsom omkring aktierne i din portefølje. Hos børsmæglerne betaler du et gebyr for hver handel. Dette kaldes for kurtage, der består af en bestemt procentdel af handlen. desuden er der ofte et eventuelt minimumsgebyr, hvis du handler for små beløb.

Der er intet galt i, at handle og betale kurtage. Det handler blot om at være opmærksom på, hvor hurtigt disse beløb kan løbe op. Laver du 10 køb og 10 salg på et år? Så vil dette med en minimumskurtage på 29 kroner, koste dig 580 kroner i kurtage. En klassisk begynderfejl er, netop konstant at købe og sælge. Frygten for markedets udsving og den ringe erfaring gør, at der hyppigere justeres i porteføljen.

4. Nej, aktien er ikke nødvendigvis billig!

At en aktie er faldet er hverken ensbetydende med, at den nu er ‘billig’ eller ‘på tilbud’. Normalt sker både stigning og fald af en akties kursværdi, som reaktioner på nyheder omkring virksomheden. Det kan være nye produkter, regnskaber, interne kriser eller noget helt fjerde. Hvis en enkelt aktie falder i værdi? Så er der ingen garanti for, at den nogensinde vil nærme sig de tidligere kurser igen. Det kan ske, men der er ingen garanti.

I perioder hvor hele aktiemarkedet falder, som eksempelvis under Coronakrisen? Så kan der dog være tale om opkøbsmuligheder. Her falder hele markedet, hvilket giver dig muligheden for, at købe ind i kvalitetsselskaber. Mange af de virksomheder, der egentlig ikke mister salg på grund af Corona? De falder ligeledes i værdi. Dette er nok det nærmeste vi kommer et tilbud.

Her ser vi lidt en reference til punkt nummer to. Investerer du i virksomheder du har kendskab til – og tror på? Så vil du bedre være i stand til, at vurdere virksomhedens fremtidsmuligheder. Altså vil du i dårlige tider kunne købe aktierne, billigere end før. Har du omvendt investeret i en virksomhed, fordi du så et fedt opslag på Facebook? Så vil du ingen idé have om, hvad du bør gøre med dine aktier.

5. Investeringsstrategien er forsvundet?

Før du køber til højre og venstre, så bør du have en strategi for dine investeringer. Det behøves ikke være noget helt vildt, men hav som minimum styr på det grundlæggende.
Hvor længe vil du eksempelvis holde dine investeringer? Hvad vil du investere i? Hvordan vil du sprede dine penge – og risiko? Chancen for succes er markant højere, hvis du fra starten har en plan at arbejde ud fra. På denne måde ved du, hvad du skal købe – hvornår du bør købe og hvornår du eventuelt skal sælge. Læs mere om investeringsstrategi her.

Det er en klassisk begynderfejl, ikke at have gjort sig yderligere tanker før der investeres. Mange er måske blevet interesserede, fordi de hører om enkelte aktiers muligheder -Norwegian, B&O eller SAS aktien i 2020 eksempelvis? Eller måske interessen begynder i en periode, hvor der pludselig er mere fritid – Coronakrisen? Er du allerede investeret? Så er det naturligvis ikke for sent, at få sat lidt ord på strategien fremadrettet.

6. Drop kærligheden til dine aktier

“Jeg vil så nødigt sælge mine aktier i den virksomhed. Jeg har haft dem fra starten og tror helt sikkert at de nok skal komme igen, selvom kursen er faldet tre år i træk”.. Eksemplet er måske dårligt, men der er noget om snakken. Mange af os har det med, at blive lidt forelskede i vores investeringer. Det gør at vi har svært ved at slippe dem, når det rent faktisk er på tide. En begynderfejl kan altså være, at knytte sig for hårdt til enkelte investeringer.

Måske du bliver ved med at købe op i selskabet der bare ikke leverer? Eller måske du holder på en gammel aktie, fordi du bare ikke vil erkende nederlaget og sælge? Nogen gange kan det være en idé, at få noget ud af verden, og komme videre.

Igen er strategien væsentligt. Har du et fast princip omkring, hvornår en aktie skal sælges? Et populært eksempel, hørt i podcasten milionærklubben er, at spørge sig selv: “Ville jeg købe aktien til porteføljen i dag?”. Hvis svaret er nej, så er det måske på tide at bytte den ud. Men igen, lyt til din strategi og følg den plan du har lagt for dig selv. Både i de gode, men særligt også i de dårlige tider – for de kommer.

7. Dine investeringer er ikke spredt nok

Der er god fornuft i, at sprede investeringerne ud. Jo flere penge du investerer på et aktiv? Jo større er din risiko for, at noget går galt. Risikospredning kan ske på mange områder, hvilket du kan læse mere om i vores indlæg om netop spredning af risiko ved investering.

Invester gerne i minimum en håndfuld aktier. Måske godt geografisk adspredt, eller via aktieselskaber i forskellige brancher? Hvis ikke du har tid og viljen til, at sætte dig godt ind i aktiemarkedet – så køb eventuelt brede investeringsforeniger i stedet.

Du kan også overveje at udvide investeringerne fra aktier, til ligeledes at indeholde ejendom, obligationer, guld, valuta, eller hvad der nu tiltaler dig. Du finder tonsvis af inspiration her på siden – start eventuelt i menupunktet investeringstyper.

Hvilke begynderfejl har du begået? Tilføj gerne en kommentar til den nye investor

Vil du hjælpe os med at skabe det bedste indhold?

Vurder indlægget:

Tak for din bedømmelse!

Vil du hjælpe os med, at nå ud til flere personer?

Tak for din vurdering

Hvad kan vi forbedre?

Investering

Vil du være en del af klubben?

Modtag løbende opdateringer, unikt indhold & muligheden for at benytte vores brevkasse!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.